HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

2017-ben is átadták a Jószolgálat Díjat, melyet 2016-ban azzal a céllal alapítottak, hogy elismerjék azon emberek önzetlen munkáját, akik hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló vagy fogyatékossággal élő embertársainkért tesznek egész életük során.


A díjazottakat, illetve az általuk képviselt civil szervezetek szakmai munkáját bemutató fotókiállításnak 2017. november 30-ig Budapesten a Március 15-e tér ad otthont, majd ezt követően a kiállítás országos körútra indul.
A kiállítás projectfelelősével, Tóth-Simon Ferenccel beszélgettünk a Civil Rádióban. A beszélgetés 2017. október 27-én hangzott el "Filagória - A védett közösségi tér" című magazinunkban.

 

Szólj hozzá!

Téli gumikkal segíti a Koraszülött- és Újszülött Gyermek-mentő Alapítvány munkáját az Abroncs Kereskedőház KFT.
 
A beszélgetés a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorának 2017. október 20-i adásában hangzott el.
 
 
 

 

Szólj hozzá!

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egy remek lehetőség azok számára, akik kettő, vagy több gyermeket tudnak vállalni. Azonban mi a helyzet azokkal, akik jövedelmi-, vagy egyéb, szociális problémáik miatt nem tudnak, csak egyet, vagy egyet sem? Az 1990-es rendszerváltás óta nem megoldott a szociális bérlakás-helyzet Magyarországon. A Város Mindenkié Egyesület ezért szeretné felhívni a figyelmet a mindenkori kormányok felelősségére. Ezért szervezték meg 2017. október 14-én a hetedik Lakásmenetet, melyen hat pontba foglalták a témával kapcsolatos intézkedési javaslataikat.
 
A Város Mindenkié aktivistájával, Magyari Tiborral beszélgetettünk a Civil Rádióban.
 
A beszélgetés a Civil Rádió 2017. október 17-én délután "117 perc", majd 20-án pénteken délutáni "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorában hangzott el.
 

Szólj hozzá!

A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének magazinja 2017. október 13-i adásában - többek között - Hallgatóink megismerhették a Telefonkezelők Baráti Köre (korábban Telefonkezelők Szakcsoportja) működését, programjait.
 
És még sok egyéb érdekesség, kulturális hír hallható e műsorban.
 
 
Szerkesztő-műsorvezető: Borai Kati, technikai munkatárs és riporter: Borai Botond, hangmérnök: Balogh Tamás, házigazda: Ruzsa Viktor.
 
 

 

Szólj hozzá!

- Mi lehet a megoldás a munkahelyi kiégésre? - erről is szó esett a Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ által szervezett Segítők Napja workshopon 2017. szeptember 24-én;
 
- Hogyan segíthetünk? Mit tegyünk pl. egy olyan helyzetben, amikor újraélesztés szükséges?
 
- Állatsziget október 7-én a Rex Kutyaotthon Alapítvány szervezésében.
 
 
Szerkesztő-műsorvezető-technikai munkatárs: Ruzsa Viktor
 
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
 

 

Szólj hozzá!

SEGÍTŐK NAPJA - 2017.

2017.10.11. 22:46

szerző: RUZSA_VIKTOR

- Segítők Napja 2017.

 

- "Kapaszkodó" Irodaszer Akció az Icom Irodaellátás KFT és a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet közös kezdeményezése;

 

 

Műsorunk a Civil Rádióban hangzott el 2017. szeptember 29-én pénteken 13 és 30-án szombaton 3 órakor.

 

Szerkesztő-műsorvezető-technikai munkatárs: Ruzsa Viktor

 

 

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

 

Szólj hozzá!

- Közlekedési Családi Nap az Emberek Vagyunk Egyesület szervezésében;

 

- Segítők Napja - 2017-ben elsőként a Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ KFT szervezésében

 

 

Műsorunk a Civil Rádióban hangzott el 2017. szeptember 22-én pénteken 13 órakor, ismétlése 23-án szombaton 3 órakor.

 

Szerkesztő-műsorvezető-technikai munkatárs: Ruzsa Viktor

 

Szólj hozzá!

2017. szeptember 10-én ünnepelte 65. születésnapját Gaál Áron költő, műfordító, aki ugyanebben az évben 30 éves pályafutását is ünnepelhette.
 
 
A költő 2012. óta támogatja a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét - így az ő tiszteletére rendeztek gálaestet a Szövetség budapesti székházának Hermina Termében még születésnapja előtt, 2017. augusztus 25-én. 
 
Az esemény előtt Ruzsa Viktor készített róla hangos portrét,  amely a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorának 2017. szeptember 15-i  adásában hangzott el.  
 
A műsorban az interjú előtt és közben a költő néhány verse is elhangzik Kovács Judit, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete  Horizont Kultúrcsoportjának tagja, Simor András színművész, a Pesti Magyar Színház tagja, Ézsiás László költő, előadóművész, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete Horizont Kultúrcsoportjának tagja, valamint a szerző, Gaál Áron előadásában. Zongorán közreműködik Dr. Péter Árpád.
 
Felelős szerkesztő: Bereczk Istvánné Bihari Erzsébet, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete Horizont Kultúrcsoportjának  vezetője.
 
 
A felvételt Ruzsa Viktor készítette.
 

Szólj hozzá!

FUSS(UNK) NEKI!

2017.09.09. 22:52

szerző: RUZSA_VIKTOR

Ha a hónap második pénteke, akkor a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének magazinja szól a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorában.
 
 
A műsor 2017. szeptember 8-i adásában "okos" szolgáltatásokat ismerhettek meg az Érdeklődők - többek között megismerhettük a FussNeki internetes portált, amelyen az IOS alapú okostelefonok működtetésével, használatával kapcsolatos információkat olvashatunk, illetve hallgathatunk podcast-eket.
 
Műsorvezető: Borainé Kati, riporter: Borai Botond, intro: Shuck Antal, technikai munkatárs: Balogh Tamás, házigazda: Ruzsa Viktor, a Civil Rádió munkatársa
 
 

 

Szólj hozzá!

JÓ(L)LÉT

2017.09.06. 22:45

szerző: RUZSA_VIKTOR

 

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete fontosnak tartja az egészséges életmódot, az ahhoz  való  jogot.
 
A XVIII. kerületi Lámpás Klub vendége 2017. augusztus 30-án Dr. Kiss János nyugalmazott endokrinológus-belgyógyász szakorvos volt, aki a helyes táplálkozásról, egészséges életmódról tartott előadást. 31-én pedig a Kispesti Lámpás Klubban Págány Noémi, a VGYKE munkatársa beszélt az Egyesület által működtetett masszázs-szolgáltatásról.  
 
A felvételeket Ruzsa Viktor készítette, mely felvételek a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorának 2017. szeptember 1-i adásában hangzottak el.

 

Szólj hozzá!

NÉGYLÁBÚ SZŐRÖS SZEMEK

2017.08.30. 23:55

szerző: RUZSA_VIKTOR

Ha a hónap 2. pénteke, akkor a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének magazinja hallható a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorában. 2017. augusztusában kivételesen a hónap 3. péntekén szólalt meg ez a műsor, ugyanis a Civil Rádió augusztus 9 - 15. között a 25. Sziget Fesztiválról tudósított a kora délutáni műsorsávban.
 
Az Egyesület Magazinjának 2017. augusztusi számában Hallgatóink megismerhették a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége csepeli Vakvezető Kutya-képző Iskolájának munkáját - kiképzők és kutyával közlekedő Sorstársak meséltek a kívülállók számára gyakran elképzelhetetlen kihívásokról, mindennapi megpróbáltatásokról.
 
 
Hangmérnök: Balogh Tamás, műsorvezető-szerkesztő: Borainé Katalin, riporter: Borai Botond, házigazda: Ruzsa Viktor
 
A műsor a Civil Rádióban hangzott el 2017. augusztus 18-án 13 és 19-én 3 órakor.
 

 

Szólj hozzá!

A BKK E-jegyrendszerével  és annak meghibásodásával, illetve a felhasználók adatainak kiszivárgásával kapcsolatban   indított vizsgálatot Tarlós István főpolgármester, valamint Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság elnöke. 

Utóbbival a Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. augusztus 8-i adásában beszélgettünk. A beszélgetésben elhangzott információk  az ügy aznap esti fejleményéről szóltak.

 

 

 

Technikai munkatárs: Better Roland, szerkesztő-műsorvezető: Ruzsa Viktor

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Augusztus 3-án a helyszínen tartottak  demonstrációt, melyen - többek között - előadást tartott a jövő nemzedékek biztosa, Dr. Bándi Gyula zöld ombudsman is.

A Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. augusztus 8-i adásában az ügy hátteréről és aznapi fejleményeiről beszélgettünk.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A Greenpeace Magyarország arra kéri a Kormányt, hogy ne engedélyezze a méhekre szabadföldi körülmények között is veszélyt jelentő  permetező szerek használatát.

 

A Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. augusztus 8-i adásában Dr. Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország regionális vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Magyarország Kormánya 2012-ben mesterséges árfolyamot állapított meg a bajba jutott devizahitelesek törlesztőrészleteinek fizetésére, 5 éven keresztül. A 2012. augusztusában az árfolyamgát rendszerébe belépett ügyfelek törlesztője mostanáig fix árfolyamon volt, azonban 2017. augusztusában jelentősen emelkedhet, hiszen a mesterséges- és valódi árfolyam közötti különbséget is meg kell fizetniük egy gyűjtőszámláról, melyen a különbözet halmozódott.
 
Hogyan tovább? A Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. augusztus 8-i adásában Lénárd Mariannal, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete főtitkárával beszélgettem.
 
 

 

Szólj hozzá!

Ezúttal az Észak-alföldi régióban élők, majd egyre nagyobb területen, Magyarország más régióiban élők is pályázhatnak háztartási nagygépek cseréjének vissza nem térítendő támogatására. A pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium írta ki.

A részletekről Szabó Zsolt klíma- és fejlesztéspolitikáért, valamint az elérhető közszolgáltatásokért felelős államtitkárt kérdeztem a Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. augusztus 8-i adásában. A beszélgetésben elhangzott adatok aznap délután voltak érvényesek.

 

Szólj hozzá!

Ezúton is nagyon szépen köszönöm Bömisch Laci barátomnak, és a többieknek, hogy megvártak a Margitsziget bejárójánál, a villamosmegállóban. Mindannyian tudták, hogy este 18.00-ig élő adásban vagyok a Civil Rádióban. este 6.30-ra szervezték a találkozót, de én csak 7.00 előtt 5 perccel értem oda. Persze tudták, mert Lacinak szóltam telefonon. jól esett az egész napos stúdiómunka után az esti kiruccanás, főleg ilyen remek időben, nagyon kellemes mérséklet volt. Gyönyörű a felújított Margitsziget. A zenélő szökőkút este 21.00-tól majd 1 h-n keresztül gazdag látvánnyal, és zenei kínálattal várta az érdeklődőket. Liszt Ferenc mellett jól megfért a Dire Straits, vagy épp Weiner Leó és mindenféle egyéb klasszikus zeneszerző művei. örömmel osztom meg veletek, bár aki teheti, menjen el élőben megnézni, meghallgatni . Érdemes. :)
 
Részlet a színes zenélő szökőkút este 21 órakor kezdődött programjából.
 

 

Szólj hozzá!

Mire is jó egy okostelefon egy gyengénlátó ember számára? Arra,hogy akár egyfajta videónagyítóként közelebb hozza az élővilág rejtett titkait.

20170805_110303.jpg 

20170805_110511.jpg

A Fővárosi Állat- és Növénykertben szinte minden állat kifutója, vagy medencéje előtt ott van az állat makettje, amely által látássérült látogatók pontos képet kaphatnak az állatról. Ilyen például a viziló makettje is, melyen az állat jellegzetes nagy állkapcsát is láthatjuk. Az egyes kifutók, vagy terráriumok előtt pedig rövid leírás is olvasható az ott található állatról, annak élőhelyéről. Sőt, erős idegzetűek a hüllőházba betérve nem csak testközelből csodálhatnak meg egy csörgőkígyót, hanem még azt is láthatják egy világító modellen, hogy hogyan hatol a kígyó mérge a zsákmányába.

20170805_110754.jpg

Ezen a szombaton én is részese lehettem e kalandnak az Emberek Vagyunk Egyesületnek köszönhetően. Az Egyesület e sétát megelőzően keresett olyan szakembert, aki szakszerűen tud mesélni az állatkertről és a benne élő állatokról. Nos, ha pont nem is találtunk kimondottan ezzel foglalkozó szakembert, egy kedves tagtársunk, Szabolcs mégis mindenben segítségemre volt, mindent felolvasott, és amit fejből tudott, azt megosztotta. Köszönet érte, ahogy Nosz Jánosnak, az Egyesület elnökének is a remek szervezésért.

 

Szólj hozzá!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete Lámpás klubjainak célja, hogy közösséget teremtsen látássérültek és családtagjaik, barátaik és az Egyesület pártoló tagjai között. Integrált programokat szerveznek, köztük számtalan kulturális-, szabadidő- és sportprogramot, kirándulást, múzeum-  vagy épp koncertlátogatást.  Már szinte valamennyi fővárosi kerületben működik ilyen klub, van, amelyik nem rég indult, de olyan is, amely 2017-ben már a 2. születésnapját ünnepelte, ahogy a Kispesti Lámpás Klub, 2017. július 30-i klubnapján.

A születésnapi eseményen a bensőséges hangulatra való tekintettel külön interjúk nem készültek, azonban a klubvezető Bernáth Zsuzsanna közösségi civil szervező hozzájárult ahhoz, hogy az általa megtartott éves beszámoló elhangzotték a Civil Rádióban. A beszámolóban hallhatják, milyen gazdag programmal várta a Klub az érdeklődőket, csak működésének 2. évében. 

 

Az általam készített felvétel a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorának 2017. augusztus 4-i adásában hangzott el.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Az Emberek Vagyunk Egyesület több integrált programot is szervezett már, hatalmas sikerrel, fogyatékossággal élőknek és épeknek egyaránt. Hiszen ezen programok lényege épp azt a célt szolgálja, hogy felhívjuk a körülöttünk élők figyelmét arra, hogy mindenkinek joga van a kultúrált élethez, a kikapcsolódáshoz, a szórakozáshoz, a sporthoz, a szabadidő hasznos eltöltéséhez. 

 

 

2017. augusztus 5-ére szombatra, délelőtt 10:30-ra a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szervez sétát az Emberek Vagyunk egyesület. Azonban most úgy néz ki, hogy nincs olyan ember, aki szakszerűen  tudna mesélni az Állatkertről és az ott látható állatokról látássérülteknek, és a jelnyelvi tolmácsolás sem megoldott. Ezen kíván változtatni az Egyesület, melynek elnökével, Nosz Jánossal beszélgettünk a Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. július 25-i és "Filagória - A védett közösségi tér" című magazinjának 2017. július 28-i adásában.

 

Szólj hozzá!

A  pályázat ötletéről és  részleteiről Farkas Boglárka kommunikációs vezetőt kérdeztük a Civil Rádióban. Az interjú "117 perc" című magazinunk 2017. július 26-i és "Filagória - A védett közösségi tér" című magazinunk 2017. július 28-i adásában hangzott el.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A 2011-ben alakult Mozdulj! Közhasznú Egyesület 2017. augusztus 15 - 20.  között hetedik alkalommal rendezi meg Balaton-kerülő tandemtúráját látássérültekkel. 

Az eseményt beharangozó riportot a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorának 2017. július 21-i adásában hallhatták. 

 

 

 

Szólj hozzá!

Egyre zajosabb világban élünk.  Fülünk pedig a kor előrehaladtával amúgy is romlik, egyrészt a fülben lévő erek meszesedésével, másrészt az idegpályák lassulásával. Egy látássérült embernek különösen óvnia kell fülét a káros behatásoktól - már amennyire lehet -, hiszen a hallás számára életmentő lehet.    Az újpesti Widex Hallásstúdió munkatársai több Lámpás Klubban tartottak előadást 2017. májusában és júniusában, mely előadás keretében volt lehetőség ingyenes hallásvizsgálatra, igaz, nem süketszobai körülmények között. Éppen ezért mindenkinek javasolják, időről-időre jelentkezzen be, és vizsgáltassa meg hallását. A vizsgálat egyébként is teljesen ingyenes.

A Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorának 2017. július 21-i adásában Kocsis Gyöngyi audiológus-asszisztenssel, hallásakusztikussal, a Widex munkatársával beszélgettünk a leggyakoribb fülbetegségekről és azok megfelelő időben történő kezeléséről,  valamint a különböző hallókészülékekről.

 

 

 

Szólj hozzá!

2018. novemberében integrált rögbie bajnokságot rendeznek az Európai- és a Magyar Ligarögbi Szövetség, valamint a FODISZ  közös rendezésében. Interjú Lukács Zsolttal, a Magyar Ligarögbi Szövetség elnökével. 

Az interjú a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorának 2017. július 21-i adásában hangzott el.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

"OKOS" SZOLGÁLTATÁSOK

2017.07.23. 12:48

szerző: RUZSA_VIKTOR

Ha a hónap második pénteke, akkor a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének magazinja szól a Civil Rádió "Filagória - A védettközösségi tér" című műsorában.

2017. július 14-i műsorunkban bemutattuk a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szolgáltatásait. Műsorunk első részében Kovács Attila, a Szövetség  támogatásával működő Fotós Klub vezetője beszélt a látássérültekhez és a fotózáshoz való kötődéséről. A műsor második részében Dr. Nagy Anikó közösségi referens, majd harmadik interjúnkban Berkó Norbert informatikus mutatta be szolgáltatásaikat.

Szerkesztő-műsorvezető: Borainé Kati, riporter: Borai Botond, hangmester: Balogh Tamás, intero: Shuck Antal, házigazda: Ruzsa Viktor, a Civil Rádió munkatársa

 

 

 

Szólj hozzá!

2017. július 8-án szombaton demonstrációt tartottak a Tesco Fogarasy úti áruháza előtt az áruházláncnál kialakult bérproblémák és állandó létszámhiány miatt. A Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. július 11-i adásában Bubenko Csabával, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnökével  beszéltünk a felmerülő problémákról.

Technikai munkatárs: Better Roland, szerkesztő-riporter: Ruzsa Viktor


 

 

 

Szólj hozzá!

A Magyar Idők konzervatív közéleti portál számolt be arról az egyik legnagyobb magyar ingatlanközvetítő és értékesítő cég, a Duna House   elemzője, Rutai Gábor elemzésére hivatkozva, hogy 2017. első negyedévében rohamosan emelkedtek a panellakások árai. Ennek   lehetséges okaira kerestük a választ a Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. július 11-i, 16 órakor kezdődő adásában az elemzővel, Rutai Gáborral.

 

 

 

Szólj hozzá!

Mit tegyünk, ha külföldre utazunk, és a kiutazásunk után derül ki, hogy csődbe ment az utazásunkat szervező cég? Mit tegyünk, ha már ki van fizetve a szállásunk, de a csőd miatt nem tudjuk elfoglalni azt, mert odakint nincs rendezve a számla? - ilyen, és ehhez  kapcsolódó kérdésekre kerestük a választ a Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. július 11-i adásában 16 óra után Gyen Ágnessel, a Magyar Biztosítók Szövetsége kommunikációs főosztály-vezetőjével. 

A beszélgetésre a Green Hollydays  Utazási Iroda 2017. június végi csődje  nyomán került sor.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület 2017.  augusztus 15 - 20. között már hetedik alkalommal rendezi meg Balaton-kerülő tandem kerékpár-túráját látássérültek számára. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóját július 12-én szerdán tartották a  HUNGEXPO területén, ahol lehetőség volt kipróbálni a tandemezést. A videó végén egy interjú Szűcs Gabival, a Cotton Club Singers egykori énekesnőjével, aki - több előadóművész, színész, zenész mellett -  arcát, szívét-lelkét adta e rendezvényhez. A sajtótájékoztatón valamennyi támogatót megismerhettünk.

 

Az eseményről az MTVA, a Kontakt Rádió  és a Civil Rádió is tudósít.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A Hazánkat képviselő magyar csapat hatalmas sikert aratott a Látássérültek 15. Sakkolimpiáján Macedóiában, 2017. júniusában.
 
A vaksakkról, a verseny és a pontozás szabályairól és magáról a versenyről Kapás Róberttel, a FODISZ versenyigazgatójával, sakkverseny-bíróval beszélgettünk a Civil Rádióban.
 
 
 
A felvételt Ruzsa Viktor készítette.
 
 

 

Szólj hozzá!

SZABADSÁG

2017.07.08. 13:15

szerző: RUZSA_VIKTOR

Az Oltalom Karitatív Egyesület által kiadott Csillagszálló Kulturális Utcalap 2017. nyári, Szabadság címmel megjelent tematikus lapszámának bemutatója június 20-án volt a budapesti Kalicka Bisztróban. A korábbi lapszám-bemutatókkal ellentétben itt  kisebb hangsúlyt kapott az egyes alkotók és műveik bemutatása - sokkal inkább egy kerekasztal-beszélgetés került előtérbe, melyet a  folyóirat irodalmi szerkesztője, Weiner Sennyei Tibor vezetett, és melynek témája természetesen a Szabadság volt. 

A lap főszerkesztője és az estek háziasszonya Pálfi Anna.

 

 

A lapbemutatóról készült felvétel 2017. június 30-án 13 órakor és július 1-én 3 órakor hangzott el a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorában.

 

A felvételt Ruzsa Viktor készítette.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Megnövekedett panaszok: javítás, javítgatás, hetekig-hónapokig elhúzódó termékcsere
 
 
Amennyiben meghibásodik egy termék, a szavatossági, jótállási igények rendezése során gyakran azt tapasztaljuk, hogy hetekig-hónapokig eltart a termék javítása, cseréje. Sőt pár napon belüli újabb meghibásodás esetén a legtöbb esetben ismét csak javításra számíthatunk, esély sincs a termék cseréjére, vagy a vételár visszatérítésére.
 
A fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézésének eljárási szabályairól szóló 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet (a továbbiakban: NGM rendelet) normaszövegében mindössze annyi szerepel, hogy a vállalkozásnak törekednie kell arra, hogy a szavatossági, jótállási igény alapján a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb 15 napon belül elvégezze.
 
Szövetségünk határozott álláspontja az, hogy a „15 napon belül törekedni kell” szófordulatot ki kell venni a jogszabályból, az egyáltalán nem szolgálja a fogyasztók érdekeit, és határozott időt kell megállapítani a javítás, csere elvégzésére.
 
Tapasztalataink szerint a lehető legritkább esetben valósul meg az, hogy a fogyasztó részére 15 napon belül megtörténjen a javítás vagy a csere. Azokban az esetekben ugyanis, amikor a vállalkozás szakértői véleményt kíván beszerezni, mert maga nem tudja eldönteni, hogy valóban hibás teljesítés történt-e, szinte minden esetben hosszabb időt vesz igénybe a panasz elbírálása, és csak ezt követi a tényleges javítás, vagy a csere. Műszaki cikkek esetében pedig sor sem kerül szakértői vélemény beszerzésére, csak a szakszerviz/hivatalos javítószolgálat nézi meg a terméket és dönti el, hogy javítja, vagy elutasítja a fogyasztói panaszt, ad absurdum még a jótállást is megvonva.
 
Ugyanez a helyzet a rögzített bekötésű, vagy egyéb olyan termékek kapcsán, melyeket a helyszínen kellene javítani, hiszen a hiba bejelentését követően jó pár nappal lehet csak időpontot egyeztetni a szerelőkkel. A helyszíni kiszállást, hibafeltárást követően derül csak ki a szerelő számára, hogy milyen alkatrészre lenne szükség, akkor történik az alkatrész megrendelése, így esély sincs arra, hogy gyorsan megtörténjen a hiba elhárítása.
 
A fogyasztók nagyon gyakran arról számolnak be, hogy a vállalkozások meg sem említik ezt a 15 napos határidőt, hanem arról tájékoztatják őket, hogy minimum 30 nap áll rendelkezésükre a panasz elbírálására.
 
Műszaki cikkek javítása esetében még mindig mindennapos probléma az alkatrészhiány, vagy az erre való hivatkozás, és extrém esetekben akár 90 napon túl is elhúzódik mosógép, vagy hűtőszekrény javítása. Ezekben az esetekben a vállalkozások egyáltalán nem veszik figyelembe a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) azon rendelkezését, miszerint a vállalkozásoknak figyelembe kell vennie az adott
igény teljesítésével a fogyasztónak okozott érdeksérelmet.
 
Amennyiben nem sikerül 1-2 héten belül beszerezni egy alkatrészt, akkor a vállalkozásnak ki kellene cserélnie a terméket a fogyasztó részére, ez azonban a legritkább esetben fordul elő. Tapasztalataink szerint ameddig csak lehet, húzzák a vállalkozások az időt, hiszen sok esetben aránytalan többletköltséget okozna nekik a termék cseréje. Így azonban a fogyasztó akár hónapokig nem tudja használni a meghibásodott műszaki cikket, és nem jellemző a magyar háztartásokra, hogy több hűtőszekrény, mosógép álljon egy család rendelkezésére.
 
A javítás idejére viszont a vállalkozások nem biztosítanak csereterméket, ilyen jogszabályi kötelezettségük nincs, tehát a fogyasztó kénytelen várni, érdekei egyértelműen sérülnek.
 
A javítások kapcsán sok esetben felmerül az a hivatkozás a vállalkozások részéről, hogy három alkalommal javíthatják a meghibásodott terméket, és csak utána kötelezhetők a cserére. A vonatkozó jogszabályok ugyanakkor nem tartalmaznak ilyen lehetőséget/előírást a vállalkozások részére.
 
A Ptk. kijavítást, kicserélést említ és nem javítgatást, cserélgetést. Jogi álláspontunk szerint megengedhetetlen az a gyakorlat, hogy ugyanazon hiba kapcsán is többször próbál javítani a vállalkozás, ahelyett hogy az első sikertelen javítást követő újabb ugyanazon hiba felmerülésekor kicserélné a terméket. Természetesen előfordulhat, hogy a javítást követően más hibajelenséget tapasztal a fogyasztó, ekkor nincs akadálya az újbóli javításnak. Telefonok esetében azonban érdekes kérdéskör a szoftverfrissítés, hiszen ezzel a lehetőséggel akár 6-7 alkalommal is élnek a javítószolgálatok állítva, hogy az nem minősül javításnak.
 
A nem megfelelő tájékoztatás mindennapos, még mindig sok helyen arról adnak információt a fogyasztóknak, hogy a vásárlást követően csak 3 napig lehet a forgalmazóhoz fordulni, ha meghibásodik a termék és utána már csak a javítószolgálathoz fordulhatnak bejelentésükkel. Ezzel teljes mértékben félreértik a 3 munkanapos csere fogalmát. A fogyasztónak ugyanis természetesen joga van bármikor bejelenteni panaszát közvetlenül a forgalmazónál és nem csak a vásárlást követő pár napon belül. Ráadásul a javítószolgálatnál kizárólag javítási igénnyel léphetnek fel a fogyasztók, minden más igénnyel (csere, árleszállítás, vételár visszatérítés) a forgalmazót kell keresniük.
 
Ezzel összefüggésben arról is beszámolnak a fogyasztók, hogy a javítószolgálat nem értesíti a forgalmazót arról, hogy történt hiba bejelentés, és egy újabb meghibásodásnál, ha közvetlenül a forgalmazóhoz fordulnak, még nekik kell bizonyítaniuk, hogy már volt javítva a termék. Pedig az NGM rendelet előírja, hogy ha a fogyasztó kijavítás iránti jótállási igényét közvetlenül a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál kívánja érvényesíteni, a javítószolgálat köteles a vállalkozást haladéktalanul értesíteni a jótállási igény bejelentéséről.
 
Szintén mindennapos probléma műszaki cikkek, leginkább telefonok, tv készülékek esetében, miszerint a forgalmazó csak akkor hajlandó kicserélni a meghibásodott készüléket, ha a javítószolgálat kiállít egy csereigazolást. Ilyen iratot a jogszabály nem ismer, így nem is lehet követelni azt a fogyasztótól.
 
A forgalmazók gyakran arra hivatkoznak, hogy nekik senki nem fogja megtéríteni a kárukat, ők nem tudják visszaküldeni a terméket a nagykereskedőhöz, vagy gyártóhoz. A fogyasztónak azonban nincs, és nem is kell, hogy legyen rálátása, hogy egy vállalkozás hogyan tudja érvényesíteni a hibás teljesítés kapcsán felmerült kárát, amire egyébként szintén megvannak a jogszabályok.
 
Létezik olyan gyakorlat is, amikor a vállalkozás elismeri a hibás teljesítést, azonban a cserével nem foglalkozik, akkor sem, ha egyébként rendelkezésre áll még a termékből, hanem visszaadja rögtön a vételárat. Azt gondolhatnánk, hogy ez milyen fogyasztóbarát hozzáállás, azonban sok esetben a korábban akciósan megvásárolt terméket már nem tudja újból megvenni a fogyasztó, míg csere esetén hozzájutna ugyanahhoz a termékhez.
 
 
 
Az interjút Ruzsa Viktor készítette a Civil Rádió "117 perc" című műsorában, 2017. június 27-én. Ismétlés 28-án 0 órakor. Technikai munkatárs: Better Roland
 

 

Szólj hozzá!

Mostantól elérhető és hallgatható FILLAGORIA Youtube csatornám 250. rádiós anyaga:

 

Bronz oroszlán szobrot nyert a  WWF Magyarország Alapítvány  Alapítvány reklámfilmje a cannes-i Lions Fesztiválon. A részletekről az Alapítvány kommunikációs vezetőjét, Antal Alexandrát kérdeztem a Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. június 27-i adásában (eredeti időpont 16 óra, ismétlés 28-a 0 óra).

Technikai munkatárs: Better Roland

 

 

 

Szólj hozzá!

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége álláspontja szerint nem lehet, és nem is pénz kérdése az akadálymentesítés. Régóta folyik az  egyeztetés a MEOSZ és a Kormányzat, illetve Budapest Főváros Önkormányzata között a 3-as metró akadálymentesítéséről, hogy  a vonal felújítása során ne maradjon ki az állomások akadálymentesítése.

 

A telefonnál Dr. Pátkai András Gyula ügyvéd

 

 

 

Az interjú a Civil Rádió "117 perc" című magazinjában hangzott el (eredeti időpont: június 27. 16 óra, ismétlés: június 28. 0 óra).

 

Az interjút Ruzsa Viktor készítette. Technikai munkatárs: Better Roland

 

 

Az interjút Ruzsa Viktor készítette. Technikai munkatárs: Better Roland

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2017-ben is átadják a Főnix Tojás Díjat. Mi is az a Főnix Tojás Díj? - megtudjuk a Főnix Színház Műhely vezetőjétől, Bicskei-Kiss Lászlótól.

 

 

Az interjú 2017. június 27-én (eredeti időpont 16:00, ismétlés 28-a 0:00 óra) hangzott el a Civil Rádió "117 perc" című magazinjában.

 

Riporter: Ruzsa Viktor, technikai munkatárs: Better Roland

 

 

 

 

Szólj hozzá!