HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

Idén is országszerte több helyszínen várja az érdeklődőket  a Múzeumok Éjszakája. A június 25-én szombat este 18 órától másnap hajnali 2:30-ig tartó rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóját Dr. Fajcsák Györgyi, az esemény egyik résztvevője, a  Hopp Ferenc Ázsia Múzeum igazgatója nyitotta meg, majd Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért felelős államtitkára  mondott köszöntőt. Elmondta: szeretné, ha minél többen kapcsolódnának be az idei rendezvénybe, amelynek keretében  minden eddiginél több, 2200 programmal és 400 helyszínen várják az érdeklődőket. A 2015-ben megkezdett  tematikus programokat idén is folytatni kívánják, Budapesten és vidéken egyaránt. Ahogy tavaly is, e nagyszabású eseményt idén is a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezi, és koordinálja. A Múzeumok Éjszakájának 2015-ben 420 ezer látogatója volt, az államtitkár reméli, ezt a számot idén is legalább megközelítik. Hozzá tette: nem csak múzeumok, hanem közművelődési intézmények, könyvtárak, levéltárak is csatlakoznak e rendezvényhez.            Ahogy a tavalyi-, az idei Múzeumok Éjszakája is egy tematika köré épül. Az idei téma: Hősök, újítók.

Szintén öröm,hogy a tavaly útjára indított kiemelt helyszínek nagy sikert arattak,így Eger és a Dobó István múzeum, az ottani gyüjtemény nagy vonzást jelentett. Idén Kecskemét a központi helyszín. A „Hírös város” már tavaly is nagy számú látogatóval volt jelen, 62 ezer ember regisztrált, mintegy 42 helyszínen a városban. Idén is hasonló eredményeket várnak.

Az idei rendezvényre az EMMI Kulturális Államtitkársága 47 millió forintot különített el, ebből 25 milliót rendkívüli keretből, mely miatt az államtitkár köszönetét fejezte ki Balogh Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének. Emellett köszönet illeti a fő támogatókat, szponzorokat. Az esemény kiemelt médiapartnere az MTVA, több közszolgálati rádió- és TV-csatornán foglalkoznak majd a június 25-i programokkal, úgy, mint a Kossuth Rádió „180 perc” és „Krónika”, a Bartók Rádió „Súgólyuk” című műsorában, vagy a Duna TV „Család-barát” című műsorában is és      az M1 Híradóiban.   

A Múzeumok Éjszakája eseményhez csatlakozott intézmények idén is pályázhattak egy-egy millió forint szakmai támogatásra. Csaknem negyven intézmény nyújtott be pályázatot az EMMI Kulturális Államtitkárságához. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Turizmus ZRT döntése alapján „Múzeum hősei” legjobb muzeumi kategóriában a  Debreceni Déry Múzeum nyert, a  „Felfedezők az éjszakában”, a legtartalmasabb vendégmarasztaló kategóriában a  Berettyóújfalui Bihari Múzeum, az „Újítók, kézzelfogható innnováció” kategóriában a kunszentmártoni Helytörténeti Gyüjtemény nyert el szakmai támogatást.   Így ezen intézmények már részben e díjból valósíthatják meg idei szakmai programjaikat.  A közönségdíjra öt pályázat érkezett. A látogatók a Facebook-on és a program honlapján szavazhattak a nyertesre, amely idén  a  Miskolci Hermann Ottó Múzeum lett,  „Nőttön nő” című programjával.  

Emellett mobilapplikáció is segíti a látogatókat, de programfüzetet is lehet kapni minden intézményben – tette hozzá Hoppál Péter államtitkár. Végül köszönetét fejezte ki az MTVA-nak és a Magyar Turisztikai Ügynökségnek szakmai támogatásukért. Hozzá tette: „A kultúra mindenkit felemel”.   Dolcev András, az MTVA elnöke és a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke szerint fontos a támogatás, az együttműködés – ugyanakkor a legfontosabb,, hogy a formai elemeket megfelelő tartalommal egészítsük ki, minél értékesebb tartalmakat tudjanak közvetíteni.

A budapesti helyszínek között három elektromos autó is segíti majd a látogatók közlekedését – mondta el Lehoczky Balázs, az EON Energiakereskedelmi KFT ügyvezetője, aki hozzá tette: Cégük kiemelten fontosnak tartja a környezetvédelmet. 

Az érdeklődők további információkat a http://www.muzej.hu honlapon találnak, emellett mobilapplikáció is segíti  a múzeumok szerelmeseit, a programok iránt érdeklődőket.

 

 

 

(Ruzsa Viktor – a Civil Rádió munkatársa, 2016. június 14.)

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr188810184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása