HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

Ma esti, szeptember 29-i "Fillagória" adásunkban kicsit körüljártuk a kéthete indult Mozgóképgyártó OKJ-s tanfolyam körülményeit, iletve az egyik szervező Cég, a Strategic Scope Kommunikációs Ügynökség három munkatársa, S. Takács Zsuzsanna, a Cég Ügyvezetője, valamint Csongrádi Judit és Rózsa Luca PR munkatársak voltak stúdiónk vendégei - múlt hétfői meghívásomra, miután a tanfolyam megnyitóját követően volt szerencsém személyesen is találkozni, s beszélgetni Lucával, aki - miután kiderült, mivel is foglalkoznak ők valójában - örömmel elfogadta meghívásom.

 

 

A Strategic Scope 2000-óta dolgozik együtt a Kézenfogva Alapítvánnyal.Több nagy nemzetközi konferenciát szerveztünk az alapítványnak, évente kidolgoztuk az 1%-os adomány gyűjtésük kommunikációs tervét, és részt vettünk annak megvalósításában is.

2005-ben egy nagyszabású országos közvélemény-formáló road show koncepcióját dolgoztuk ki az alapítvány számára és 2006-ban el is indulhatott az első eseménysorozat. A programnak nem csak a teljes lebonyolítását végzi cégünk, hanem az adományszerzésben is részt veszünk.

 A program célja, hogy a személyes találkozás elősegítésével megismertesse a nem fogyatékosokkal, az értelmi fogyatékossággal élő emberek világát.

Az a tapasztalat, hogy az emberek nem ismerik a fogyatékkal élő emberek minden napjait. Nincs képük küzdelmeikről, örömeikről, lehetőségeikről. Inkább félnek tőlük, vagy tartanak, mert nem tudják, hogyan viselkedjenek velük. A program célja a találkozások erejével a tudatformálás.

A rendezvénysorozat jelképe és állandó kelléke a kamion, két fő eleme a budapesti nagyrendezvény és az országjáró körút. A kamionban számítógépeken speciálisan kialakított ügyességi játékokkal játszhatnak az érdeklődők. Filmeket tekinthetnek meg az értelmi fogyatékos emberek életéről, illetve egy állandóan megújuló kiállítás is utazik a kamionnal.

(Mellékeltem küldöm a program leírását)

 

2007-től a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségért Közalapítvány által kiírt közbeszerzési eljárás keretében elnyertük az A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása” elnevezésű pályázat kommunikációs feladatait. A program fő célja, olyan képzések kidolgozása, mellyel a fogyatékos emberek integrációját segíthetik a társadalomba. Két fő eszközt alkalmaztak ehhez: a megfelelő tudásbázis kialakítását és a közvélemény formálását. A program négy témacsoportot jelölt meg:

I.                    Témacsoport: Egyetemes és Akadálymentes Tervezés

A témacsoport szakértői az akadálymentesítéssel kapcsolatos szakmai tudásanyag és oktatási módszertan kialakításán dolgoztak.

II.                  Témacsoport: Egyenlő esélyű Hozzáférés Biztosítása

Fókuszukban a társadalmi együttélés akadálymentesítése áll. Olyan társadalmi környezet kialakítása, amelyben mindenki számára a neki szükséges módon érhetőek el a mindennapi ügyintézés lehetőségei.

III.                Témacsoport: Jelnyelvi képzések és továbbképzések

Célja, hogy a jelnyelv birtokosai az élet minél több területén kapjanak lehetőséget nyelvük használatára.

IV.               Témacsoport: Speciális képzések

A témacsoporton belül hat munkacsoport dolgozik. Olyan kommunikációs segítők képzéséhez szükséges képzési programokat dolgoznak ki, melyek eredményes hallgatói a súlyosan halmozottan sérült, a fejlődésmenetükben akadályozott, az autista vagy siketvak személyek számára tudnak majd a mindennapi kommunikációs nehézségeikben segíteni.

Fő feladatatunk a képzések kommunikációja.

(Mellékeltem küldöm a program leírását)

 

 

A Szív a Szívért Alapítvány „Sikeres lépések a munkához” projektje egy felzárkóztató képzési program.

A projekt hosszú távú célja egy hatékonyan működő szakmai együttműködési hálózat létrehozása Salgótarjánban, amely megakadályozza a városban élő alacsony foglalkoztatási esélyű emberek végleges társadalmi leszakadását. Az alapítvány eredményesen lép fel e csoportok munkaerő-piaci felkészítése és integrálása érdekében. A „Sikeres Lépések” program magában foglalja a projektben résztvevők képzését, a munkaadók felkészítését az új munkaerő érkezésére, illetve a helyi társadalom előítéletes gondolkodásmódjának formálását is.

(Bővebben tájékozódhat: www.sikereslepesek.eoldal.hu)

 

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja által kiírt közbeszerzési pályázaton nyertük meg a Guruló program országos műhelyhálózata kiépítésének a bevezető kommunikációját.

A projekt alapvető célja a mozgássérült emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának elősegítése egy országos segéd- és sporteszköz (önálló életvitelt segítő eszköz) fejlesztő műhelyhálózat létrehozásával.

 

Az Egyenlő Esélyekért! Alapítvány elindította Mozgóképgyártó OKJ-s végzettséget adó tanfolyamát a "Tanuljunk Egymástól" néven. A projekt célja, hogy a fogyatékossággal élők csoportjának médiaképzési lehetőséget biztosítson annak érdekében, hogy megjelenhessenek a média területén mint munkavállalók. Így szaktudásukkal, látásmódjukkal, speciális jellegzetességeikkel érzékenyíthetik a tömegmédia gyakran sztereotipizáló világát. A fogyatékos emberek világáról a nem fogyatékos emberek nagyon keveset tudnak. A társadalomra ható médiumok csak akkor tudják helyesen és főleg hitelesen átadni az üzeneteket, ha azok elkészítésében maguk az érintettek is közreműködnek. Ez a programot sajtómunkával, honlap készítéssel és rendezvényszervezéssel segítjük.

(Bővebben tájékozódhat: www.felvetelindul.hu)

 

Az E.ON Hungária ZRt. szeretne fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű munkavállalókat alkalmazni. Ennek segítésére született meg a 10 Sors – E.ON modellprogram, amin a Kézenfogva Alapítvány szakembereivel dolgozunk együtt.

Megvizsgáljuk, milyen munkakörök vannak a vállalatnál, amelyek szükség esetén kis átalakítással alkalmasak arra, hogy akár fogyatékos emberek is betölthessék. Felmérjük a munkahelyek fizikai akadálymentesítésének lehetőségeit, valamint a befogadó környezetet, kockázatelemzést végezünk.

 

*** *** ***     *** *** ***     *** *** ***

Műsorunk második felében pedig folytattuk Jubileumi Születésnapi műsor-sorozatunkat: ma este Péterfi Ferenc Kollégánkkal készült interjúm mutattuk be Hallgatóinknak, felidézve néhány pillanatot Rádiónk első napjáról, 1995. szeptember 1-éről.

Hazafelé pedig egy szerencsés véletlennek köszönhetően találkoztam egy kedves Úriemberrel, Bessenyei Györggyel, aki épp "Fillagória" adásunk alatt volt vendég 2-es stúdiónkban, Szabó Zoltán Kollégánk készített interjút vele egy jövő kedd délelőtti műsorunkba, mint kiderült, a hajléktalanellátásról beszélgettek, mivel György egy hajléktalanokat segítő alaőítványt vezet. Már épp haza indultam, mikoris nem messze a Fonó bejáratától, miután épp Édesanyámmal beszéltem telefonon, valaki megszólított, s felajánlotta, hogy elvisz kocsival egy darabig, megkérdezte, merre megyek. Ő volt Bessenyei György Úr, bár kissé zavarba jötten, de örömmel elfogadtam invitálását, végülis a Károly Körútig vitt, noha ő - mint mondta - a II. kerületben lakik, s bár többször mondtam neki, hogy ha a Móricz Zsigmond Körtérig visz, ott fel tudok szállni a 47-es villamosra, örömmel vitt tovább, mint mondta, nem probléma a Szabadság hídon visszamenni Budára, szerencsére ilyenkor már nincs nagy forgalom. Valóban kevés autó volt az utakon, inkább a fő tömegközlekedési eszközök. Így már nem sokkal este fél tíz előtt átértünk a Károly Körúthoz, a VII. kerületbe, így már 10 óra előtt pár perccel itthon voltam. Közben pedig meghívtam őt egyik soron következő "Fillagória" adásunkba - ígérte, majd megnézi a határidőnaplójában, hogy melyik alkalom lenne jó neki, és keressük majd egymást.







Igazán remek nap volt a mai, megelégedéssel és örömmel érkeztem haza - és tehettük ezt mindnyájan, akik részt vettünk a ma esti stúdióbeszélgetésben, illetve, akik találkozhattunk egymással - így a szerencsés véletlenek egybeesése nyomán...


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr562333535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása