HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

Január 20-áról 21-ére, péntekről szombatra virradó éjjel, nem sokkal éjfél előtt egy, a budapesti Szinyei Merse Gimnázium diákjait, néhány tanárukat és néhány kísérő szülőt szállító magyar autóbusz Franciaországból tartott hazafelé, amikor is az A4-es autópályán az olaszországi Verona mellett - eddig tisztázatlan okból - az autópálya jobb oldalán lévő szalagkorlátnak ütközött, majd azt oldalával súrolva egy felüljáró betonpillérének ütközött, és kigyulladt. A járműben elöl ülőknek esélyük sem volt a túlélésre, 11 diák és 5 felnőtt életét vesztette, további 26 ember sérült, tizenketten pedig karcolásokkal megúszták a balesetet. A tűz a jármű vezetőfülkéjénél csapott fel először az utastérben, de egy szemtanú, a busz mögött haladó kamion vezetője már a baleset előtt percekkel a busz motorteréből felcsapó lángokat és füstöt látott - azonban elmondása szerint hiába villogott a busz vezetőjének, a busz (becslése szerint) 110 km-es sebességgel tovább haladt, majd bekövetkezett az ütközés. A nyomozást nehezíti, hogy a busz gyakorlatilag teljesen kiégett, jobb oldaláról pedig helyzete miatt nem tudtak felvételeket készíteni, illetve nem láthatták. A helyszíni szemle során féknyomokat sem találtak, így gyakorlatilag szinte semmi, a baleset okára utaló nyomot nem tudtak rögzíteni. A busz hátuljában utazó túlélők az ablakokat kitörve menekültek, illetve menekítették egymást - köztük egy tanár, aki a mentés során súlyos égési sérüléseket szerzett. Egy bent égett diák holttestének megtalálásakor pedig a kezében még egy kalapácsot is találtak, feltételezhető, hogy azzal törhette ki az ablakokat, hogy mentse társait, azonban miután őket előre engedhette, ő maga már nem tudott kijutni az égő roncsból. Vasárnap késő estig 3 sérültet szállítottak haza a budapesti Honvéd Kórházba, közülük kettőt légi úton, egyet pedig mentőautóval. A Kormány január 23-ára, hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el. Ennek értelmében reggel 8 órakor a Kossuth téren a Parlamentnél félárbocra engedik a magyar- és az Európai Uniós zászlót, továbbá kérik a középületek üzemeltetőit, hogy helyezzék ki a fekete zászlót. Emellett Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kéri az iskolákat, hogy méltóképpen emlékezzenek meg az áldozatokról, és fejezzék ki együttérzésüket családjaikkal, valamint a sérültekkel és hozzátartozóikkal. A túlélőknek pszichológusok segítenek majd feldolgozni a traumát. A balesetet követő napon a túlélőket kihallgatták, azonban a nyomozást megnehezíti, hogy a legtöbb gyermek semmire nem emlékszik a balesetből, ugyanis a kórházban tértek magukhoz, és sokkos állapotba kerültek. A busz magyar tulajdonosának kiskunfélegyházi telephelyén a magyar rendőrök vasárnap házkutatást tartottak, és a busz műszaki állapotára, valamint a két járművezető alkalmasságára vonatkozó dokumentumokat foglaltak le, és halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés alapos gyanújával indítottak nyomozást.
 
 
(Forrás: MTVA M1 Híradó szombat-vasárnapi helyszíni tudósításai Veronából, a baleset helyszínéről, a túlélőknek ideiglenes szállást biztosító szálloda elől, valamint Budapestről, Szíjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szombati sajtótájékoztatójáról és a Honvéd Kórház mentőbázisáról)
 
 
A budapesti Civil Rádió munkatársai részvétüket fejezik ki az áldozatok családjának, együttérzésünk fejezzük ki a sérültekkel, túlélőkkel és hozzátartozóikkal, és mielőbbi teljes felépülést kívánunk.
Szombat délutáni "Kultúrkoktél" című műsorunk elején Kemény Dániel kollégánk foglalta össze az addig ismert részleteket a balesetről, majd fél percre elnémult a 98-as frekvencia.



A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének Horizont Kultúrcsoportja vasárnap délután 15 órai kezdettel A Magyar Kultúra Napja alkalmából megtartott zenés-irodalmi délutánt a Kultúrcsoport vezetője, a Hermina Egyesület Kulturális- és Közművelődési Bizottságának vezetője, Bereczk Istvánné Bihari Erzsébet megemlékezésével és egy perces néma tisztelgéssel kezdődött.
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr3912146879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása