HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

Nem, nem olvasták félre a kedves Olvasók. Alma nem esik messze a fájától - tartja a jól ismert mondás. Május 9-én hétfőn este ennek ékes bizonyítékát láthattuk, vagy inkább hallhattuk a Príma-Primissíma-díjas Fonóban. A zeneház a 2015. decemberben elnyert díjból Balázs János zongoraművész szakmai segítségével és az ő választásával egy vadonatúj hangverseny-zongorát vásárolt, melyet világhírű magyar klasszikus- és jazz-zenészek avatnak fel egy sorozat keretében.

 

a_fono_uj_essex_zongoraja.jpg

                                              (A Fonó új zongorája - forrás: http://www.fono.hu)

 

Balázs János nem csak a hangszer kiválasztásában segédkezett - hiszen az ő szakértő füleinek köszönhetően került kiválasztásra az épület koncertermének adottságaihoz illeszkedő hangszer - hanem házigazdája, moderátora is e sorozatnak. Néhány hete Vásáry Tamás örvendeztette meg a nagyérdeműt, május 9-én a sorozat második állomásán pedig ifjabb Balázs Elemér, Oláh Kálmán és egyik fia, Krisztián zongoraművészek szólaltatták meg a már bejáratott zongorát. És hogy annak is bemutassák ékes bizonyítékát, hogy a hangszer nagykoncertekre is kiválóan alkalmas, session-zenészekkel is kiegészültek. Három zenész-dinasztia tagjai álltak színpadra, úgy, mint a jazzdobos Balázs Elemér zongorista fiával, Oláh Kálmán és Krisztián, akik egy kétzongorás darabot is bemutattak, ifjabb Oláh Kálmán szaxofonos, Egri János nagybőgős és fia, ifjabb Egri János énekes. A fergeteges hangulat, fülbemászó dallamok és bonyolult harmóniák egyvelege tehát adottak voltak. A hangulatot még fokozták a zeneszünetekben való beszélgetések. Ifjabb Balázs Elemér – bár négy éves korában kipróbálta a dobot – inkább a klasszikus zongora iránt mutat érdeklődést, ezért zongora-szakon végzett a konzervatóriumban. Szerinte a  Fonó új zongorája barokk-hangszer, billentése olyan, hogy könnyedén lehet rajta barokk darabokat (pl. Bach-műveket), non-legato és staccato hangokat  játszani.  Oláh Krisztián pedig azt is elárulta, hogy egyetlen egyszer sem próbálták össze édesapjával a kétzongorás darabot, egyszerűen – ahogy fogalmazott - együtt voltak a zene hullámain.  Balázs János kellő gondossággal  választotta ki a hangszert, ügyelve annak mechanikájára, dinamikájára, hangerejére. Mint elmondta, a hangszer-vásárlás során találkozott olyan hangszerrel, amely túl hangos volt, és úgy érezte, a Fonó koncertterméhez (mivel az egy nem túl nagy méretű terem), nem  szükséges akkora hangerő, míg olyannal is találkozott, amely nem volt túl hangos, azonban nem volt – ahogy mondta - szép lírai, éneklő hangja. Ez ugyanis nagyon fontos a  hangszernél. Fontos figyelembe venni, hogy a zongora a kalapácsmechanika miatt alapvetően ütős hangszer, továbbá fontos paramétere a teste, a fa minősége.


A sorozat harmadik állomásán, május 29-én a virtuóz zongorista, vagyis az MTVA 2014. évi Virtuózok című, komolyzenei tehetségkutatójának felfedezettje, Gyöngyösi Ivett és Berecz Mihály szólaltatják majd meg a Fonó új üdvöskéjét. Addig is az érdeklődők a Civil Rádió május 11-i szerda délutáni "117 perc" című műsorunkban a 9-i eseményről hallható rövid összefoglalóval érhetik be, és csinálhatnak maguknak kedvet a 29-i esthez.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr868701022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása