HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület 2012. óta minden év májusában, az Esélyegyenlőség Napja alkalmából, az esélyegyenlőség, az integráció szellemében gálaműsort rendez. A csaknem három órás gálának először a Vakok Általános Iskolájának Nádor terme, utóbbi három alkalommal, így most is az Aranytíz Kultúrház adott otthont. A műsor teljesen vegyes – ahogy műfaji meghatározása is mutatja. Gála a javából, melyen fogyatékossággal élők és épek együtt lépnek színpadra a zene, a tánc, a szépirodalom, a vers, a próza jegyében.

 

Így történt ez 2015. május 17-én vasárnap is. Az est két házigazdája Paor Lilla, a Hatos Csatorna egyik alapítója, tulajdonosa, főszerkesztője és R. Kárpáti Péter színművész volt. Paor Lilla elmondta, a Hatos Csatorna – bár terézvárosi televízió – a kábelszolgáltatóknak köszönhetően több, mint 1100000 háztartásba jut el, ezen kívül műsoruk az interneten is látható. Stábjuk ezen az eseményen is forgatott, így az eseményt követő napokban az érdeklődők láthatnak majd összefoglalókat a csatorna különböző műsoraiban.    

paor_lilla_es_r_karpati_peter_musorvezetok.jpg


A műsorvezető személyes érintettségéről is mesélt. Többek között mesélt egy kisgyermekkori-, egész pontosan 2 éves korában történt balesetről, amikor is a cinkotai HÉV-megállóban megbotlott egy kőben, és arccal egy fehér - mint utóbb kiderült - oltatlan mész-kupacba esett, melynek következtében egyik szemére 3, másikra 6 hónapra megvakult.   Mint mondta, el tudja képzelni, szülei mit élhettek át, így tökéletesen átéli az ilyen és hasonló helyzetbe került gyermekek és szüleik érzéseit. Később egy vitorlázás során súlyos balesetet szenvedett, minden bordája és gerince is több ponton eltört – hónapokig kérdéses volt, fel tud-e majd állni a kerekesszékből. Hatalmas akaraterejének köszönhetően felállt, és azóta is versenyszerűen vitorlázik. Számára a legmeghatóbb produkció Blaskó Péter Kossuth-díjas színművész és fia produkciói voltak. Péter és fia, Blaskó Bence először egy-egy verset mondtak. Péter József Attila, „A Dunánál”, fia pedig „Mama” című versét szavalta el. Majd Bence Sztevanovity Zorán egyik 1977-es, máig közkedvelt slágerét, az „Apám hitte” című dalt adta elő. Paor Lilla műsorvezetői mivoltán kívül énektudását is megcsillogtatta, többek között egy 1950-ben írodott, később Kovács Erzsi által sikerre vitt dallal, a „Hova tűnt a sok virág” cíművel.

A gála egy másik résztvevője Szűcs Gabi énekesnő, a Cottom Club Singers egyik alapító tagja volt, aki 1995-től 2009-ig volt az énekegyüttes tagja. Ezen a vasárnap estén Bodor Tündével lépett fel, akivel Frank Sinatra „New York, New York” című világslágerét adták elő duettben, majd Gabi a „West Side Story” című film legközismertebb betétdalával kedveskedett a Nagyérdeműnek. A vele készült interjúban mesélt Tündével való találkozásáról, közös munkájukról. Az Egyesület jóvoltából kerültek kapcsolatba, s mint elmondta, bár Tündének scerozis multiplex betegsége van, amely miatt sajnálatos módon az éneklést nem tudja hivatásszerűen folytatni, ő ugyanúgy dolgozott vele, őt sem kímélte. Gabi felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte egyáltalán nem kellene, hogy szenzáció legyen az, hogy valaki fogyatékossággal élő művész. Beszélgetésünkben példaként említettük az idén ősszel Budapesten koncertező Andrea Bocellit, aki látássérült, Stevie Wonder világhírű amerikai vak énekest, vagy Ray Charles-t, de szóba került még Ella Fidgerald is, aki cukorbetegsége következtében élete utolsó évtizedében kerekesszékben lépett színpadra.   Közönségüket szerencsére egyáltalán nem érdekli az, hogy nem látnak, vagy kerekesszékesek – hiszen tehetségesek. S hogy Tünde is mennyire tehetséges, azt igazolta a fellépésüket követő vastaps és ováció is.

nagy_alexandra_roka_koleseri_sandor_meselo_es_harza_mark_a_kis_herceg_felelos_vagy_a_rozsadert.jpg

A gála számtalan meglepetést és szívbe markoló jelenetet tartogatott számunkra. A top jelenet, melynek egyik mondanivalója – ahogy egyik szereplője, Nagy Alexandra színésznő fogalmazott - nem közhely, St. Exupery „A kis herceg” című meséjének leghíresebb jelenete volt, melyben a Kis herceg Afrikában találkozik a rókával. A jelenet elején kellő távolságban vannak egymástól, ám a róka arra kéri, hogy szelidítse meg. Beszélgetésük során kiderül,hogy a Kis herceg honnan érkezett, s hogy van egy rózsája. Ebből következik a jelenet egyik mondanivalója, hogy „Felelős vagy a rózsádért”, vagyis azért, akit megszelidítettél. A másik a „nagy titok”, melyet a jelenet végén a már egészen a Kis herceg közelébe került róka  mond el: „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” A jelenetben a róka szerepében Nagy Alexandra vörös színű jelmezben, a mesélő Köleséri Sándor, a Motiváció Alapítvány munkatársa, a Kis herceg pedig az a Harza Márk, aki néhány hónappal ezelőttig kerekesszékkel tudott csak közlekedni, ám egy 2014. novemberi jótékonysági divatbemutatónak köszönhetően sikerült pénzt gyűjteni egy speciális kezelésre, melynek köszönhetően felállhatott a kerekesszékből, s a mostani gálára már nem hogy anélkül érkezett, de még bot sem kellett neki, vidáman sétálgatott közöttünk, és a színpadon is.

A mindig életvidám kissrác, Harza Márk kitűnő tanuló, szereti az irodalmat, de kedvenc tárgya a matematika. Még a divatbemutató előtt kiderült róla,hogy informatikával szeretne foglalkozni.

… És akik még szívet-lelket melengető, fülbe csilingelő, szemet gyönyörködtető produkciókkal kedveskedtek: A Paradance Company kerekesszékes tánccsoport, az idén tíz éves Balázsi Betti-Varga Feri énekes-páros, Napsugár Anna jelnyelvi táncművész, a Lux Music kórus Késmárki-Krisch György vezetésével, a Szarkaláb együttes, az est fővédnökségét idén is elvállaló Kárászi Szilvia zongoraművész.

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület vezetői, alapítói: Dr. Tálos Mariann és Tálos Mónika. S amíg mi, a lelkes közönség vastapssal, addig Mariann és Móni édesanyja, akit mindenki csak Miminek szólít a baráti társaságban, saját festményeivel kedveskedett a fellépő művészeknek, megköszönve önzetlenségüket.




Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr207468764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása