HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

A munkavégzéshez szükséges készségek fejlesztése és a nyílt munkaerő-piacon történő elhelyezkedésre való felkészítés a legfőbb célja annak a gyakornoki programnak, amelyet február 5-én indított a Kockacsoki Nonprofit Kft. A társadalmi vállalkozásként működő csokoládé manufaktúrában rendszeresen nyújtanak segítséget a fogyatékos embereknek.
 
A tavaly szeptemberben megnyílt műhely alapítói, Dénes Ákos és Dénesné Spitzer Éva személyes érintettségükből fakadóan is különösen fontosnak tartják az autizmussal élők munkahelyteremtését.  Komplex programot dolgoztak ki, hogy az egyik leghátrányosabb helyzetű csoportba tartozó, autista emberek foglalkoztatását elősegítsék. Ennek része az önálló életviteli tanfolyam - melynek keretében a konyhai alapismereteket sajátíthatják el, valamint a gyakornoki program, ahol biztonságos, értő, „autizmusbarát” környezetben szerezhetnek valós munkatapasztalatot a résztvevők.
 
Dénesné Spitzer Éva, a Kockacsoki egyik alapítója a gyakornoki programról elmondta: „Hisszük, és szeretnénk megmutatni, hogy a fogyatékossággal, autizmussal élő embertársaink munkája is fontos érték mindannyiunk számára. A folyamatosan működő gyakornoki programban 3 havonta 2-2 fiatal készül fel a munkavállalásra. Ez idő alatt megtapasztalhatják, milyen egy igazi munkahely, hogy zajlik a mindennapi munkavégzés, és elsajátíthatják az ehhez szükséges ismereteket, készségeket. A gyakornokainkat az összes munkafolyamatba bevonjuk, így részt vesznek az irodai teendőkhöz, a beszerzéshez, az értékesítéshez, valamint a csokoládékészítéshez kapcsolódó feladatokban is.”

A program során mindenkit a saját képességei szerint foglalkoztatnak, és személyre szabott folyamatábrákkal, képekkel segítik a munkáját. A gyakorlati idő elteltével pedig referencialevelet kapnak, mely hozzájárulhat a későbbi sikeres elhelyezkedéshez.
 
Dénesné Spitzer Éva hozzátette, hogy terveik szerint 2015-2016-ban 150 fogyatékos fiatalt és gyermeket vonnak be majd különböző workshopokba, 15 autista ember számára biztosítanak munkatapasztalat szerzési lehetőséget és segítik nyílt munkaerő-piacon történő munkavállalásukat is.
 
A Kockacsoki nem csak a fiatal felnőttekre, a kisebbekre is gondol. A MOZAIK Egyesülettel közösen rendszeresen tartanak sajátos nevelési igényű, általános iskolás gyerekek számára élményterápiás foglalkozásokat. A Maszat Napokon játékos formában biztosítanak lehetőséget a készségfejlesztésre és nem utolsósorban a csokoládékészítéssel való ismerkedésre.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr957147995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása