HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

Magyarországon igen ritka betegségnek számít, ugyanis talán mindössze ötszáz embernél diagnosztizálták. Egy súlyos, genetikai, anyagcsere-betegségről, a porphyriáról van szó. A szó görög eredetű, jelentése bíbor. Nevét  a beteg  vizeletének bíbor színéről kapta.  Annak pedig oka nem más, mint hogy a beteg vérének azon  alkotója, amely az oxigént szállítja, a vizelettel távozik szervezetéből. Emellett kellemetlen tünetekkel jár, mely tünetek nem specifikusak: alhasi fájdalom, hátfájdalom, izomgörcs, izombénulás,  tehát előfordulhat légzésbénulás is – tehát egy-egy roham akár halálos kimenetelű is lehet.  Fontos, hogy legyenek olyan szűrővizsgálatok, melyek segítségével ez örökletes  betegség időben diagnosztizálható. Ezért a Magyar Porphyria Egyesület gyűjtést szervezett,  melyre egy jótékonysági koncert keretében került sor november 15-én péntek este az Újpesti Ifjusági Házban, melynek vezetője Szűcs István, a Kormorán együttes billentyűse. Az érintettek között van Margit József, a Kormorán, majd később a Kormorán Memory Band énekes-basszusgitárosa, aki nyíltan vállalja e betegségét, néhány hete a Civil rádióban is nyíltan beszélt érintettségéről.   A betegség egyik szakértője az együttes vokalistája, főállásban orvos, Dr. Pusztai Ágnes, aki a koncertet megelőzően helyszíni telefonos bejelentkezés során interjút is adott nekem, a Civil Rádió „117  perc” című délutáni magazinjában.


A koncert este 18 órakor a Szarkaláb együttes vendégszereplésével vette kezdetét. A zenekar új taggal bővült Ferenczi István személyében, Pisti tekerőlanton és dudán, illetve dudaszintetizátoron játszott.  Utóbbi  hangszer lényege főképp abban rejlik, hogy míg egy hagyományos duda egyféleképpen van felhangolva, és azon nem lehet változtatni, a dudaszintetizátor alap hangolása  tetszőlegesen változtatható az adott  dalhoz igazodva. Emellett a hangszer elektromos hálózaton is , fülhallgatóval is működtethető. A zenekarban remekül kiegészítette egymást Geszti Eszter, Geszti Beáta és Pausch Éva énekesek, Eszter pedig még emellett fuvolán is játszott. A zenekarvezető Nagy József buzukin, míg Kanalas Gyula gitáron játszott. Minden egyes hangszer külön-külön csatornán, panorámázva szólalt meg a színpadon, így az ember joggal érezhette úgy,  mintha bent ült volna a zenekar közepén. 

A  Szarkaláb együttes fellépését a Gál Péter hegedűművész és Szűcs Antal Gábor gitáros alkotta „Latin Varázs” nevű formáció követte, elképeztő vérpezsdítő feldolgozásokkal, magyar- és latin ritmusokkal. A produkció egyik legemlékezetesebb eleme az volt, amikor Gábor egy dal alatt két gitáron játszott, a dal elején akusztikuson, majd a nóta közepén gyorsan elektromosra  cserélte, majd később egy rögtönzött szóló után újra akusztikusra. 

Ezt követte a Kormorán Memory Band koncertje. Az együttes 2005-ben alakult az egykori Kormorán-tagokat – Jenei Szilvesztert (ének, szólógitár), Margit Józsefet (ének, basszusgitár) és Gál Péter hegedűművészt két másik taggal, Vereczkei Attilával (billentyűs- és fúvós hangszerek) és Drexler Zoltán dobossal, továbbá az utóbbi néhány hónapban csatlakozott még Kolbe Gábor szövegíró, aki ritmushangszereken játszik az együttesben.   A Kormorán Memory Band szokásához híven régi- és újabb dalaiból adott elő néhányat, úgy, mint az „Elmenni messze”, a „Magyar rapszódia”, a „Ne sírj, kedves”, vagy a „Három határ” címűt. Műsoruk végén Nagy László „Adjon az Isten” című verse megzenésített változatát is előadták.  Ezt követően a zenekar két hölggyel, Molnár Angéla fuvolistával és Dr. Pusztai Ágnes énekessel, vokalistával egészült ki, és az est záró produkciójaként  Margit József „Reál Margit” című szólólemez-bemutatójára került sor.


A két és fél órás koncerten a vártnál talán nagyobb lélekszámú közönség gyűlt össze, talán nem is számítottunk arra – én legalábbis nem -, hogy csaknem százötvenen voltunk az Újpesti Ifjusági Ház nézőterén. Becsületkassza volt, tehát mindenki anyagi lehetőségeihez mérten adakozott – de hogy pontosan mekkora összeg gyűlt össze, azt még nem tudták megmondani, ígéretet kaptam arra, hogy amint kiderül, elküldik részemre az információt, hogy mihamarabb hírt adhassunk róla a Civil Rádióban.

Mindenesetre köszönet minden lelkes támogatónak, rajongónak, Jóbarátnak, és köszönet a fellépő művészeknek a remek estéért!


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr855636328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása