HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

A HÉT ESEMÉNYEI

2013.01.12. 01:34

szerző: RUZSA_VIKTOR

Idén is mregrendezésre kerül a Miss Colours Hungary kerekesszékes szépségverseny, a Colours Rehab KFT és a  rendezvény számára a helyszínt biztosító Laruss Étterem és Rendezvényközpont támogatásával. E rendezvény fő célja, hogy felhívják a figyelmet az akadálymentesítés, a társadalmi esélyegyenlőség fontosságára, illetve arra, hogy kerekesszékben is lehet teljes értékű életet élni, és egy kerekesszékes nő is lehet szép. A tavalyi verseny győztesének feladata is ez volt, vagyis az közvélemény figyelmének felhívása – az idei győztes feladata sem lesz más, azonban az idei győztesnek mindemellett egy blogban kell majd összegeznie az elért eredményeket, megosztania tapasztalatait a nyílvánossággal. A január 9-én délelőtt a Laruss Étterem és Rendezvényközpontban megtartott   sajtótájékoztatón bemutatták a zsűri tagjait, akik: Pataki Zita, az RTL Klub meteorológusa, a verseny háziasszonya, Orosz Barbara (a többiekkel ellentétben ő új tagként jelenik meg), a TV2 „Tűsarok” című műsorának producere és háziasszonya, Varga Katalin Eszter, a 2012-es Miss Colours Hungary szépségverseny győztese, Kucsera Zsolt mesterfodrász, Nánási Pál fotóművész, aki a tavalyi versenyzőkről készített fotókat a rendezvény honlapjára, és idén is ő készíti el majd a jelöltek portréit, Kazány Tibor, a verseny ötletgazdája és  Dr. Szekeres Pál, paralimpiai- és ép olimpiai párbajtőr-bajnok, jelenleg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára. A project vezetője pedig  Varga-Tarr Sándor, a Colours Rehab KFT ügyvezetője. Az eseményről készült rövid riportunk e hét pénteki „Handycap” című műsorunkban számoltunk be a Civil Rádió hallgatóinak.

 

 

 

Ez a hét is bővelkedik eseményekben. E hét szerdán, január 9-én került megrendezésre az idei év első Kormorán Memory Band Klubkoncertje a városligeti Backstage Pubban. A Gál Péter hegedűs, Jenei Szilveszter énekes-gitáros és Margit József énekes-basszusgitáros által 2005-ben alapított együttes minden hónapban tart hasonló klubrendezvényeket, melyek keretében a műsor első háromnegyed órájában igyekeznek minél több ifjú tehetségnek teret biztosítani, bemutatkozási lehetőséget biztosítva ezzel számukra. Most sem volt ez másképp: a január 9-i Klubkoncerten a Vakok Intézetének Szakiskolája egykori növendékeiből, illetve Nagy József tanárból álló Szarkaláb együttes mutatkozott be. A zenekar akusztikus népzenei feldolgozásokat játszik, tagjai: Geszti Eszter fuvolista, énekes, Geszti Beáta és Pausch Éva  énekes, Kanalas Gyula gitáros, énekes, valamint Nagy József, aki énekel, gitározik, és buzukin játszik. Igazán méltó helyet kaptak, és méltó produkciót hallhattunk tőlük, így a Kormorán Memory Band előzenekaraként. A koncert elején Józsi elmondta, hogy ő először 1981-ben hallotta az akkori Kormorán zenekart, hát nem gondolta volna, hogy egyszer majd velük állhat egy színpadon (noha az akkori zenekari felállás már nem ugyanaz) – de ezen a napon ez is megtörtént.  Koncertjükön hallhattunk erdélyi népdalt, Sebő Ferenc által írott versmegzenésítést, sőt, Nagy József maga is jegyzett egy dalt, mint saját szerzeményt.  Műsorukat – természetesen a zenekar engedélyével, hozzájárulásával – ketten is rögzítettük egy kedves sorstársammal, barátommal, Reményik Lacival. Azt, hogy az ő felvétele hogyan sikerült,  még nem tudom, mert még nem hallottam, az viszont biztos, hogy az enyém annyira jó lett, hogy pénteken a Civil Rádió két műsorában is adtunk le részleteket a koncertből.

 

Január  11-én pénteken délelőtt 10 – 12 óra között a Civil Rádió „Disputa” című szórakoztató, kulturális műsorában, Zalka Ilona  műsorvezetőtársam ezúttal engem  kérdezett, mint meghívott vendéget, mint kollégáját. Témánk: a fogyatékossággal élők és a művészet kapcsolata volt. A szerdai koncert is nagyban elősegítette a témaválasztást, noha ezt a témát már akkor elterveztük, amikor két hónapja a Rátkay Klubban Zajátz Tamás bőrműves kiállításán találkoztunk, amely kiállítás megnyitóján sikeresen szerepeltem, és nyertem egy lófejet ábrázoló, bőrből készült tapintható képet. Délutáni „Handycap” című műsorunk első felében pedig a már említett sajtótájékoztatón készült riportom hallhatták Hallgatóink, műsorunk második részében pedig a Különleges Eleven Zenészek Előadói Közösségének (KEZEK) két tagjával beszélgettünk régi kedves műsorvezető társammal, Szörényi Tibivel. Vendégeink voltak: Steinitzer  Zoltán előadóművész, tanár és egyik tanulója, Hirsch Gergő, aki épp adásunk napján ünnepelte 12. születésnapját, de már a csütörtök délutáni felvétel után közölte – mert hogy annyira megtetszett neki a rádió -, hogy 12 éves korától már jön ide dolgozni. A KEZEK a Gyermekház Alapítvány által támogatott speciális  iskolában működik, mely iskola hiperaktív gyermekeket tanít, a szokásos iskolai alaptantervtől kissé eltérően, játékosabb formában – kiemelt hangsúlyt helyezve a gyermekek művészeti tevékenységére. Ahogy Steinitzer Zoltán tanár elmondta, a gyerekek általában kisiskolás korban már kiválasztják,  milyen hangszeren szeretnének játszani, miután először lépnek be az iskola zenetermébe. Gergő dobol, és klarinétozik. Műsorunkban egy saját maguk által készített felvételt is meghallgathattunk, amely a Hooligans zenekar „Játszom” című dalának feldolgozása. Néhány felvétel letölthető a KEZEK honlapjáról.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr75013282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása