HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

LOUIS BRAILLE EMLÉKGÁLA

2012.11.19. 01:27

szerző: RUZSA_VIKTOR

napsugar_anna_jeltanccsoportja_1353284889.jpg_960x640

1852. januárjában - tehát idén 160. éve - hunyt el Louis Braille, a vakok által használt pontírás-rendszer kidolgozója. Az 1809-ben született fiú három éves korában apja lószerszám-készítő műhelyében játszott egy bőrvágó késsel, amikor baleset érte, és olyan súlyos szemsérülést szenvedett, hogy alig egy hónap múlva teljesen megvakult. 10 éves korában határozta el, hogy kidolgozza írásrendszerét, melynek alapjául egy Napóleon-korabeli, a francia forradalomban résztvevő katonák által kidolgozott, éjszakai üzenetküldésre használt pontrendszer szolgált. Louis Braille 16 éves korára   készült el írásrendszerével, melyet azóta világszerte használnak. Magyarországon 1901. óta hivatalosan elfogadott. Akkoriban Heródek Károly és Pivár Ignác, a Vakok Intézete akkori igazgatói vezették be az oktatásban. Mára már az informatika ezen írásrendszert jelentősen háttérbe szorította. Azonban a látássérült emberek számára a mindennapi életben igen fontos szerepet tölt be, így a Mozdulj Közhasznú Egyesület munkatársai fontosnak tartották, hogy egy emlékműsorral emlékezzünk meg  ezen írásrendszer kidolgozójáról, halálának évfordulója kapcsán.

 

Mindezt november 17-én szombaton délután egy csaknem három és félórás gálaműsorral tették, mely műsornak a Ferencvárosi Művelődési Központ adott helyet.  E magas színvonalú műsor keretében integráltan léptek fel fogyatékossággal élő és ép művészek, énekesek, táncosok, úgy, mint Csányi Sándor zongoraművész, akit 26 éves kora dacára több hazai- és nemzetközi díjjal ismertek el - de fellépett még Napsugár Anna jeltáncművész és együttese, Karácsony Zoltán színművész, Péter Anna és Kisnémedi  Varga Pál magyarnóta- és operetténekesek, Ézsiás László előadóművész, aki verseivel örvendeztetett meg minket, a Bicebóca együttes. Utóbbiak vegyes produkcióval, énekszámokkal és versekkel készültek, és még sokan mások. A rendezvény fővédnöke Pogány Judit színművész, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, díszvendége pedig Dr. Szőke László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Fogyatékosügyi Főosztály-vezetője volt. Az itt látható vényképet Napsugár Anna férje, Scharek János fotós készítette. A képen Anna és jeltánccsoportja látható fátyolban és nemzetiszínű ruhákban.

 

 

A Civil Rádió hallgatói pedig hamarosan hallhatnak egy rövid beszámolót e programról, terveink szerint november 30-i Handycap című műsorunkban, melgy 13:05-kor kezdődik.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr44913864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása