HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

A MŰVÉSZET EREJE

2012.11.07. 01:11

szerző: RUZSA_VIKTOR

November 6-án kedden délután és este két érdekes eseményen voltam - pontosabban egy interjút készítettem, majd egy kiállításmegnyitón vehettem részt kedves Kolléganőm,  Zalka Ilona jóvoltából.

 

 

 

A legtöbb szülő, különösen az első baba születésénél, aggodalommal figyeli gyermeke fejlődését. Sokszor egy-egy lassabb mozdulat, túlzottnak ítélt aluszékonyság vagy etetési nehézség esetén is hajlamosak orvoshoz fordulni. Bizonyos esetekben azonban kiderül, hogy valóban komoly problémával állnak szemben: az újszülött olyan agyfejlődési károsodást szenvedett el, amely értelmét, mozgását korlátozza, további fejlődését, életminőségét, szociális viszonyait veszélyezteti. A betegség korai diagnosztikájában, terápiás kezelésében nyújt segítséget a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházainak Margit Kórházi telephelyén a Fejlődésneurológiai Osztály, amelynek osztályvezető főorvosát, dr. Berényi Marianne-t kérdeztem a rendellenesség okairól, a gyógyulás lehetőségeiről annak kapcsán, hogy a K&H Bank idén is elindította Gyógyvarázs programját, melynek során 1.9 Millió Forinttal támogatta a Szent Margit Kórház Fejlődésneurológiai Osztályát, melynek jóvoltából az Osztály egy olyan speciális computert kapott, mellyel  az egyes ingerek (pl. fény, hang) agyra gyakorolt hatását tudják megvizsgálni. A készülék speciális görbéket rajzol, melyeknek elemzésével aztán pontosabb diagnózist tudnak felállítani a fejlődési problémákkal kűzdő gyermekek esetében.   A Doktornővel november 6-án, kedden délután volt szerencsém találkozni, és interjút készíteni vele a Civil Rádió számára.  

A Fejlődésneurológiai Osztály az agyi károsodások korai kivizsgálásával és terápiájával foglalkozik, országos ellátási kötelezettséggel. Az osztály különböző szakterületek felelőseit – fejlődésneurológiában jártas gyermek-ideggyógyászokat, gyógytornászokat, fizikoterapeutákat, fejlődéspszichológusokat és gyógypedagógusokat – magába foglaló csapata végzi a korai, teljes körű, mindenre kiterjedő vizsgálatot, amely biztosítja a korai, objektív diagnózis felállítását, és ők állítják össze, tanítják meg a szülőknek a korai speciális kezelést, a neuroterápiát. Az időben megállapított diagnózis és az ennek alapján végzett neuroterápia az agyfejlődés ezen időszakában nagymértékű javulást vagy akár teljes gyógyulást tehet lehetővé.

A korai kezdés egyúttal megelőzést, prevenciót is jelent: „Magyarországon sajnos igen magas a koraszülötti arány, az igen éretlen, kis súlyú koraszülöttek pedig még veszélyeztetettebbek az agyfejlődési ártalmakra. Ha a fejlődés kezdeti időszakában észleljük valamelyik működés kóros állapotát, lehetőségünk nyílik a beavatkozásra, a fejlődési helyes útra terelésére. Ezt az „elemi” lehetőséget veszítjük el, ha csak akkor vesszük komolyan a jelzéseket, amikor a gyermek például nem fordul meg, nem áll fel időben vagy közösségbe kerülve derül ki, hogy nem képes figyelmét koncentrálni. Ilyenkor is van persze segítség, különféle rehabilitációs eljárások javíthatnak az állapoton, de az agy korai átprogramozásának esélyétől egyszer s mindenkorra elesünk.” – mondta dr. Berényi Marianne, a Fejlődésneurológiai Osztály vezető főorvosa.

A születés utáni hetekben, első hónapokban felállított szakszerű diagnózis teszi lehetővé a korai orvosi kezelést. A vizsgálat objektív, azaz a kis beteg részéről aktív közreműködést nem igénylő módon történik. Ez természetesen az alig néhány hetes, egy-két hónapos csecsemők esetében, akik beszélni nem tudnak, tehát visszajelzésre sem képesek, kiemelten fontos. Ezek a vizsgálatok azonban csak igen fejlett, korszerű berendezések segítségével lehetségesek. A legújabb agyvizsgáló készülékek a görcsös állapotok diagnosztikáját elektromos agyvizsgálattal és agytérképezéssel teszik lehetővé, valamint a korai figyelmi, éberségi állapotok vizsgálatát és az agyfejlődési károsodások helyének meghatározásában is segítenek. .

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy az újszülötteknél az elszenvedett oxigénhiány következményei, az idegrendszeri problémák gyakran nem azonnal jelentkeznek. Idegrendszeri szabályozási zavar gyanúja esetén a koraszülött-újszülött osztályok orvosai irányítják közvetlenül fejlődésneurológiai kivizsgálásra a veszélyeztetett babákat. Más esetben a szülészetről hazaérkezve már az első hetekben előfordulhatnak olyan tünetek, amelyek a későbbi figyelem, kontaktus- és mozgásfejlődés zavarait előrevetítik. A felmerülő gyanús jeleket – amelyekből korán következtetni lehet a veszélyekre - a védőnővel vagy gyermekorvossal érdemes először megbeszélni. A tünetek tényleges fennállása esetén a gyermekorvos bármikor beutalhatja a csecsemőt fejlődésneurológiai vizsgálatra, ahol a szülő egyértelmű választ kaphat arra, vajon a gyermek egészséges és csak lassabb tempóban fejlődik, vagy az eltérés hátterében valóban kóros agyi szabályozás áll, és kezelés szükséges.” – fogalmazott dr. Berényi Marianne.

 

Milyen tünetek észlelésekor forduljunk mindenképpen orvoshoz?

-         etetési nehézség, bizonytalan vagy hiányos nyelés – szopás –, légzés koordináció

-         fokozott aluszékonyság, nehéz ébreszthetőség, nagyfokú, nehezen befolyásolható nyugtalanság

-         figyelem vagy kontaktuskeresés zavara

-         hirtelen eszméletvesztésre utaló teljes kontaktuskiesés, szemfennakadás, reakcióképtelenséggel együtt

-         hiányos vagy szegényes mozgás

-         elmaradó gőgicsélés, a baba 3-4-5 hónapos korban is csupán torokhangokat ejt

-         szülészeti, neonatológiai zárójelentésben szerepelő rizikófaktorra utaló adat

 

A K&H gyógyvarázs, a K&H Csoport társadalmi felelősségvállalási programja 2004 óta nyújt támogatást gyermek-egészségügyi intézményeknek eszközparkjuk bővítéséhez. Minden évben kijelöl fókuszterületeket, amelyek a pályázat során kiemelt, de nem kizárólagos figyelmet kapnak. 2012-ben a két fókuszterület a gyermek-kardiológia és a fogyatékos gyermekek fejlődését segítő intézmények tevékenysége.

A K&H Gyógyvarázs programja fő elemét képező országos pályázat hatálya kiterjed az Országos Egészségügyi Pénztár által finanszírozott, Magyarországon fekvő- és járóbeteg szakellátást végző gyermek-szakkórházak, kórházak, klinikák és országos intézetek gyermekosztályaira, illetve a gyermekmentési tevékenységet végző mentőszolgálatokra. A K&H Csoport a gyermek-egészségügy elkötelezett támogatója, és évről évre tudatosan törekszik arra, hogy a terület változó igényeinek megfelelő lehetőségeket kínáljon fel az egyes intézetek és szakembereik számára.

 

 

*** *** ***

 

 

Zajácz Tamás bőrműves iparművész képeiből nyílt kiállítás november 6-án kedden a Rátkai Márton Klubban, a Budapest, VI. ker. Városligeti Fasor  38. szám alatt. A képek különlegessége, hogy elhalt állatok bőréből készült, különleges technikával, fával, kagylóhéjjal és különféle kristályokkal kiegészítve. A kiállításon a legváltozatosabb képekből láthattunk csaknem 25-öt, magyar színésznők arctalan akt képei, vagy olyanok, amelyeken az arc nem felismerhető, így az anonimitás látszólag megmaradt, bár a képek alá oda volt írva, kikről mintázta a Művész. Több olyan bőrből készült kép is kiállításra került, mely fákat, virágokat ábrázolt. S bár Zajácz Tamás nem tapintható tárlatot készített, a Rátkai Márton Klub Egyesület titkára, Civil Rádiós Kolléganőnk, Zalka Ilona – régóta ismervén engem - úgy gondolta, egy látássérült emberek számára is élvezhető lenne ez a kiállítás, így meghívott engem is, és egy különleges játékkal is készültek számunkra.  A november 6-án este 18:00 órakor kezdődött  megnyitó végén egy lepel alatt lévő képről kellett megmondani, mit ábrázol, úgy, hogy a kezeinket a lepel alá helyezve alaposan végigmustrálhattuk azt. Először engem hívtak ki egy, a Klub előadótermében elhelyezett asztalhoz,  amelyen a kép volt. Kezdetben nagyon egyszerű volt a feladat. Bár kezeim teljesen spontán    haladtak a képen, nem volt nehéz kitalálni, hogy feltehetően egy lónak a felső testét, illetve fejét ábrázolhatja a kép, aztán a végére kissé elbizonytalanodtam, érzékelvén a két hegyes, felálló fület, melyek „láttán” szamárnak gondoltam a képen ábrázolt állatot. Az már az első pillanatban biztossá vált ugyanis számomra, hogy állatról van szó, bár a Művész Úr próbálta megnehezíteni a döntést azzal, hogy különböző lehetőségeket sorolt fel közben, pl. hogy egy földrészt ábrázol, vagy esetleg egy szigetet vagy növényt, vagy állatot – de az, hogy  állat, az  nem volt kérdés számomra.  Aztán végül a szamárban állapodtam meg. Engem egy éplátó hölgy követett, aki nem tudta megfejteni, mi lehet a lepel alatt, egy egészen másra asszociált – végül Zajácz Úr elárulta, hogy tulajdonképpen én jártam a legközelebb a megoldáshoz, ugyanis – ahogy ő fogalmazott – „ez egy ilyenfajta ló” – itt a felálló fülekre gondolt, tehát végül én győztem a játékban. A meglepetés ezután következett, amikor is nyereményként magát a képet ajánlotta  fel. Így  haza hozhattam életem első „igazi”, viszonylag nagyméretű képét, ami egy bőrből készült, lovat ábrázoló kép. Az eseményen részt vett Györke László, az 1960-as évek egykori öttusázója is, aki az eseményt követő állófogadáson  röviden elmagyarázta a lovak viselkedését, beleértve azt is, hogy ha egy ló  figyel, akkor füleit felfelé csapja, és ha valamitől megijed, akkor a kutyáéhoz hasonlóan fülei lelapulnak – és hogy a lovak és a kutyák viselkedése szinte azonos. Így a képpel való ismerkedésem elején nem jártam messze a valóságtól.

 

Szerencsére volt lehetőségem interjúkat készíteni mind Zajácz Tamással, mind pedig Zalka Ilonával, a Klub titkárával, melyet hamarosan hallhattok a Civil Rádióban. S ahogy utaltam is erre beszélgetésünkben, a művészet jó hatással van az emberi lélekre, gyógyító ereje van. Mondtam ezt arra reagálva, hogy Ilona beszélt arról is, hogy Egyesületük célja, hogy közel hozza egymáshoz a művészeteket. Köszönöm Icának a meghívást, és nagyon jól eső érzés volt, hogy a megnyitón többször is nem csak kollégájának, hanem a barátjának nevezett.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr94894620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása