HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

A szeptember 17-i nagysiker- "S.O.S CR JazzFesztivál" sikerén felbuzdúval a Civil Rádió Szerkesztőbizottsága, valamint mi, műsorkészítők úgy döntöttünk, hogy folytatás következik: november 18-án pénteken a Fonóban "S.O.S CR Fok- és Világzenei Fesztivál"-t rendezünk, mely este 19:00 órakor kezdődik, és amely Fesztivál bevételét  a Rádió támogatására fordítjuk. Tesszük ezt azért, hogy Tádiónk egyrészt továbbra is fennmaradhasson, másrészt pedig, hogy egy kellemes szórakozást kínáljon Hallgatóinknak. Jónéhányan segítünk a Fesztivál szervezésével a Szerkesztőbizottság által megbízott Tóth Mónikának, így jómagam is tettem közzé javaslatot fellépő, vagyis szerintem meghívható zenekarral kapcsolatban: ilyen volt a Kormorán Memory Band, amely a Fonó egyik közkedvelt fellépője volt - még, ha most az idén szeptembertől a városligeti Backstage Pubban folytatja klubkoncertjeit. Azonban többhetes egyeztetést követően Rádiónk főszerkesztője, Pogány György a fellépők kialakult listája láttán elvetette a Zenekar meghívását, és közös megegyezéssel egy általa írt emailben tájékoztatta az együttest arról, hogy mivel mostanra olyan sok fellépő jelentkezett, vállalta el a segélykoncertet, hogy a programok így is két helyszínen zajlanak majd az épületen belül, és technikailag már nem lenne megoldható a Zenekar beállása a többi, inkább akkusztikus hangszert használó együttes mellett, így a Rádió most megköszöni azt, hogy első szóra válallták, és fogadták felkérésem, de most nem tudjuk fogadni ezt. Ugyanakkor megígérte, hogy egy soron következő, terveink szerint jövő tavasszal megrendezésre kerülő hasonló programban velük kezdjük a fellépők sorát. Bevallom, nagy dilemmában voltam, mivel én hívtam meg őket, hogyan mondjam le szinte az utolsó pillanatban, de Gyuri  válallta, hogy mivel ez az ő, illetve a Szerkesztőség döntése volt, így ő erről hivatalosan tájékoztatha az együttest - ez  november 3-án csütörtök este meg is történt.

 

A héten nagy megtiszteltetés ért engem: a Civil Rádió Szerkesztőbizottsága átalakul, mivel több régi tag jelezte, hogy egyéb elfoglaltságai miatt nem tud aktívan részt venni a Szerkesztőbizottság munkájában, így szükségessé vált új tagok toborzása. Gyuri a héten arról tájékoztatott, hogy az ő, illetve a Rádiót működtető Kuratórium elnökének, Brüll Editnek a közös döntése alapján engem is meghívnak az újjáalakuló testületbe - amennyiben elfogadom e felkérést. Számomra megtiszteltetés ez, így örömmel vállalom. Tisztában vagyok azzal, hogy nem kis feladat, kihívás elé nézek - ugyanakkor ez egyfajta szakmai elismerés is számomra.

 

 

A héten elkezdtünk un. ajánlókat, spotokat készíteni a november 17-i Fesztivállal kapcsolatban.  Ezen a héten telefonos munkahelyemen szabadságon vagyok, így most gőzerővel a Rádióra koncentrálok, rádiós munkáim igyekszem még erőteljesebben végezni - így volt ez e  hét csütörtökön is, amikoris szinte egész napom a stúdióban töltöttem. Még előtte szerdán, mivel Móni a szerda reggeli műsorokat vezeti, így aznap délelőtt tudtunk találkozni a Szerkesztőségben, átbeszéltük a soron következő tennivalóinkat, hogy kinek mi a feladata a hátralévő két hétben. Mindenek előtt készítünk egy olyan programajánló-sorozatot, amely a koncert hetében, tehát november 14-étől, hétfőtől minden  hétköznap reggelenként hallható. Valamennyi fellépő együttes képviselőjét megszólaltatjuk majd. Az egyik fellépő zenekar egyik kedves kollégánk, Kelemen Gábor "Lighthouse" nevű, magyar, kelta- és ír népzenei elemeket használó zenekara. Adott volt tehát a helyzet, és nekem jutott az a megtiszteltetés, hogy Kelemen Gáborral készítsek egy rövid, alig 5 perces interjút, programajánlót.  A felvételre november 3-án, csütörtök délután került sor a stúdióban, előzetes egyeztetést követően. Emellett pedig ki-ki a maga módján készít egy-egy hétköznap délutáni programajánlót, amelyeket pedig a hétköznap délután 16:05-től jelentkező "Kultúrkortyok" című műsorunkban hallhatnak Hallgatóink. 

 

 

Pénteken, november 4-én délelőtt 9 után pár perccel éretm be a stúdióba. A most pénteki "Handycap" adásunk élőben vezettem a stúdióban, két kedves vendégünkkel - de még mielőtt erre sor került volna, hozzáláttam előre felvett anyagaim megvágásához a stúdióban. Nem sokkal 10 óra előtt Napsugár Anna jeltáncművész élettársa, János - aki korábban elkísérte Annát, amikoris lemezét mutattuk be "Fillagória" című műsorunkban -  kopogtatott be hozzánk, és szólt, hogy a Fonó színháztermében (amelytől csak egy hosszú ruhatári folyosó és egy tánctér választja el  stúdiónkat) 11 órakor egy nyílvános főpróbával egybekötött sajtótájékoztató kezdődik, melyen egy nem mindennapi jótékonysági koncertről lesz szó: a 2005-ben utcai zenészekből, sérült fiatalokból megalakult "Nemadomfel" együttes 2008. novembere óta szervez jótékonysági koncerteket a Papp László Budapest Sportarénában. Valamennyi koncert teljes bevételét sérülteket vagy szociálisan hátrányos helyzetű fiatalokat gondozó szervezetnek ajánlják fel: legelső alkalommal Böjte Csaba ferencesrendi szerzetesnek, illetve a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánlották fel egy, Csiksomlyón  megépülő árvaház számára. Tavaly pedig egy, Budapest XI. kerületében kialakítandó passzív házat szeretnének támogatni, mely egy olyan lakóotthon lenne, amely azon túl, hogy a Föld belső energiáját, illetve a Napenergiát felhasználva környezetbarát épület, enyhén értelmi fogyatékossággal élők számára biztosítana önálló lakhatást. A tavalyi koncerten  16 millió Forint gyűlt össze - ám az együttes tagjai ezt még kevésnek gondolják, így szeretnék az idén is támogatni a kezdeményezést, vagyis idén november 13-án vasárnap egy hasonló koncertet tartanak, hogy az épülő házat még több anyagi forráshoz juttassák. A mostani koncerten a zenekar vendégeként fellép: Krizbai Teca, Földes "Hobo" László, az Ismerős Arcok és a Mistrál együttesek. Jól bevett szokás ugyanis, hogy a "Nemadomfel" nem csupán egymaga játszik a színpadon, hanem minden alkalommal meghív 3-4 zenekart, akik örömmel állnak ki e kezdeményezés mellett. Volt már vendégük Presser Gábor, Révész Sándor, Pataky Attila is. Az este házigazdája a közismert rádiós DJ, DJ Dominique, azaz Várkonyi Attila, aki évtizedek óta támogat hasonló kezdeményezéseket, szervez jótékonysági rendezvényeket.   A mostani sajtótájékoztatón és nyílvános főpróbán tehát az idén fellépőkkel találkozhattunk, emellett az est egy új fénypontja maga Napsugár Anna jeltáncművész lesz, aki a "Nemadomfel" együttes dalaira mutat be jelnyelvi tánckoreográfiát. Vele is készítettem rövid interjút, valamint az együttes egyik billentyűsével, Szepesi Richárddal is - így adottá vált, hogy a jövő hét szerda esti "Fillagória" című műsorunkban, valamint pénteki "Handycap" rovatunkban egy hosszabb, illetve egy rövidebb beharangozót adunk majd le.

 

Ezután - bár a főpróba egészen délután 3-ig tartott a Fonó koncerttermében - 13 órára igyekeztem fel a stúdióba, mivel november 4-i "Handycap" műsorunk élőben jelentkezett. Elsőként Szilvásy Zsuzsannával, az Autisták Országos Szövetsége elnökével, a gyöngyösi Autistákat Segítő Központ intézményvezetőjével beszélgettem a Ferencesrend által fenntartott intézményről, amely november 4-én ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, és amely speciális terápiás foglalkoztatást, általános iskolai nevelést biztosít autista gyermekek részére. Zsuzsanna fontosnak tartja többek között a viszonylag ingerszegény környezetben történő nevelést, mivel az ingergazdag, környezetben a gyermekek kevésbé tudnak koncentrálni, figyelmük elvonhatja esetleg valamilyen másik fény- vagy hanginger, vagy egyéb olyan használati tárgy, amelynek az adott feladat megoldása során semmilyen funkciója nincs. Így fontos, hogy a gyermekek egymástól jól elkülönített sarkokban végezhessék napi teendőiket: külön tanulósarok, számítógépes sarok. Emellett fontos, hogy minden gyermek napi teendői előre meghatározott időpontokban történjenek. Az Intézmény folyamatos konzultációt, heti fogadóórákat tart főképp azon szülők számára, akik az Intézménytől távol, akár 100 kilóméteres körzetben élnek, ennek következtében gyermekük bentlakó, legfeljebb heti rendszerességgel jár haza.

Műsorunk második részében régi kedves Kollégánk, Bratkó József mesélt személyesen pozitív- és negatív tapasztalatairól a közlekedésben. Mert valljuk be őszintén, ma még igen kevés akadálymentes hely, illetve közlekedési eszköz áll a mozgás- vagy épp a látássérült emberek részére. Ez fontos probléma, de Józsi is arra hívta fel figyelmünket, amelyre korábban már több, fogyatékossággal élő ember, vagy fogyatékossággal élő ember ismerőse, családtagja, hozzátartozója, hogy a problémára maguk az érintettek, illetve az érintetteket képviselő szervezetek, egyesületek képesek leginkább felhívni a társadalom figyelmét.

Műsorunk után egyeztetés kezdődött arról, hogy Józsi más rédiók számára készített műsoranyagait ezután havi rendszerességgel adjuk majd le "Handycap" rovatunkban.

 

 

Mindent összegezve: kihívásoktól egyáltalán nem mentes hét végefelé járunk - miközben még ma is megyek be, mivel a tegnap elmaradt utómunkák után jövő hét szerdai "Fillagória" című műsorunk is elkészítem, illetve a riport rövidebb változatát is, amelyet november 11-i "Handycap" adásunkban hallhatnak Hallgatóink. Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki támogat bennünket, illetve a "Nemadomfel" együttes kezdeményezését!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr323354857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása