HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

Az országgyűlési biztosok 2007-ben alapították a "Justitia Regnorum Fundamentum" Díjat, melyet évről-évre olyan emberek kaphatnak, kiemelkedő munkájuk elismeréseként, akik a fogyatékosügyben, a szociális- és emberjogi ügyekben végeznek kiemelkedő munkát. Idén Dr. Finszter Géza kriminológus kapta e megtisztelő címet, a Díjat Prof. Dr. Szabó Máté, az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa adományozta az Országgyűlési Biztosok Hivatalának dísztermében, ma délelőtt 11 órakor. A Díjátadóról hamarosan  a Civil Rádióban is hallhatnak, kedves Hallgatóink.  Az alábbi életrajzot Bernát Györgytől, a Magyar Rádió egykori bonni tudósítója, ma az Országgyűlési Biztosok Hivatalának  sajtóreferense bocsátotta rendelkezésemre a Díjátadóra szóló Meghívó mellékleteként.  Tisztelettel gratulálunk a Díjazottnak!

 

 

 

 
Dr. Finszter Géza
 
 
1945-ben, Budapesten született.
 
1968-ban szerezett diplomát az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, summa cum laude minősítéssel. Bírósági gyakorlat után a Belügyminisztérium Vizsgálati Osztályán dolgozott különböző beosztásokban.
 
1984-ben szerezte meg az állam- és jogtudomány kandidátusa tudományos fokozatot.
 
1984-től 1988-ig a Belügyi Szemle főszerkesztője, 2004-től a Rendészeti Szemle főszerkesztő-helyettese. A rendszerváltásig a BM Bűnügyi Szakértői- és Kutatóintézet igazgatói posztját töltötte be.
 
1990-től a nemzetbiztonsági szakszolgálat jogelődjének vezetője. 1990 októberétől az újjáalakuló Belügyminisztériumban főosztályvezető.
 
1993 és 1997 között a Rendőrtiszti Főiskola tudományos főigazgató-helyetteseként folytatott kutató és oktató munkát. 1999-től az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán tanít kriminalisztikát, melynek tantárgy felelőse is. Egyetemi tanár. Közreműködik az ELTE Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolája munkájában. Más jogi karokon folyó doktori eljárásokban is rendszeresen részt vesz opponensként, illetve a bíráló bizottság tagjaként.
 
2007-től a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Akadémia rendészettudományi albizottságának megalakítója és elnöke. Számos más szakmai-tudományos testület aktív tagja, konferenciaprogramok szervezője, vezetője és előadója.
 
Kutatási területe széleskörű: kriminalisztika, rendészet (rendőrség), büntetőeljárás és kriminálpolitika. Több jelentős nemzetközi kutatásban vett részt Phare támogatással. Kiemelendő ezek közül az Európa Tanács „Rendőrség és az emberi jogok” c. kutatása.
 
Az Európa Tanács rendőri szakbizottságába hat alkalommal delegálták. Részt vett a nemzetközi rendőrségi etikai kódex kidolgozásában.
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr943022968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása