HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

Fogyatékossággal élők a környezetért – amikor a civil ügyek összefonódnak

Több mint kétszáz értelmi fogyatékossággal élő közel kétezer új, energiatakarékos izzót vehetett át ezekben a napokban. A program lezárásaként  tegnap többen ünnepélyes keretek között kapták meg a klímabarát égőket.

„Zöld Beruházási Rendszer Energiatakarékos Izzócsere Alprogram” címmel hirdetett pályázatot a tavalyi évben a Vidékfejlesztési Minisztérium, amelyen az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége is támogatást nyert értelmi fogyatékos személyek, családjuk, és az őket támogató intézmények izzóinak energiatakarékos cseréjére. A pályázat az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklését, a klímatudatosság erősítését tűzte ki célul, amelyen belül a szociálisan legsérülékenyebb társadalmi csoportok támogatása kiemelten fontos.

Az ÉFOÉSZ a programon közel hárommillió forintot nyert, amelyből összesen 1907 energiatakarékos égőt vásárolt, így 234 háztartásban, illetve a szervezet összesen 16 tagintézményében cserélhették le az égőket energiatakarékosra. Ezzel az érintett családok összesen évente közel 5 millió forintot takaríthatnak meg, és mintegy 50 ezer kilogrammal kevesebb szén-dioxiddal szennyezik a környezetet.

Az izzócsere pályázat lezárásaként tartott eseményen az ÉFOÉSZ elnöke, Gyene Piroska köszöntötte a résztvevőket, valamint fogyatékossággal élő önérvényesítő fiatalok beszéltek arról, a környezetbarát gondolkodás hogyan épül be mindennapjaikba. "Az energiatakarékosság nem csak Földünk védelme miatt fontos, de pénztárcánkat is kíméli" - hangsúlyozta Bercse László önérvényesítő, aki például a szelektív hulladékgyűjtésre és a vízspórolásra is odafigyel a hétköznapokban.

 

AZ ÉFOÉSZ-ről:

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) egy 30 éves nonprofit szervezet, 22.000 taggal, és az ország valamennyi megyéjében működő helyi szervezettel. A Szövetség célja, hogy az értelmi fogyatékossággal élő személyek számára valamennyi emberi- és szabadságjog teljes mértékben, hátrányos megkülönböztetés nélkül biztosított legyen. A Szövetség érdekvédelmi feladatai mellett különböző – szociális, képzési, nyílt munkaerő-piaci munkavállalással összefüggő – szolgáltatásokat biztosít, így lakóotthonokat, támogató szolgálatokat működtet, jogsegélyszolgálatot, nappali és képző intézményeket tart fenn.

 

 

A nyertes családok közül négyből jöttek el személyesen az e hét csütörtökön, február 10-én megrendezett átadóra, melyre az ÉFOÉSZ Közép-Magyarországi Támogatói Irodájában került sor.  Az ünnepélyes átadóval egybekötött Sajtótájékoztatón egyébként csak a Civil Rádió jelent meg (szerény személyem által képviseltetve)  - az erről készült riportot tegnapi, február 11-i "Handycap" adásunkban hallhatták Hallgatóink.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr132655158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása