HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének Nosztalgia Klubja 2016. július 30-án kirándulást, történelmi kalandtúrát szervezett a pilisszántói Csillagösvényre.
a_csillagosveny_aljan_levo_meszegetok_kutja_kereke.jpg
A túrát Szőnyi József, volt polgármester, ahogy a helyiek mondják, Pilisszántó mindenkori polgármestere vezette.
attila_hun_kiraly_faszobra_a_csillagosvenyen.jpg
Az ösvényt végig járva, nagyjából fél óra alatt, találkozhattunk a sumér-magyar történelem nagy alakjait ábrázoló faszobrokkal, úgy, mint Nimród, Attila hun király, Szent István királyunk, vagy épp Szent Lászlónak vagy Hunyadi Mátyás királyunknak emléket állító faszoborral. A szobrok készítői szándékosan úgy helyezték el a szobrokat, hogy az út jobb oldalán, mindíg az ösvény melletti hegyoldalban legyenek, hogy a haladási irány szerint, felfelé nézve biztosan megláthassa őket a túrázó. Az ösvény alján egy kerekeskút, a Mészégetők kútja, tetején pedig egy, a helyiek által építtetett, 2006. december 21-én, a téli napfordulón felszentelt kápolna található.
szonyi_jozsef_pilisszanto_mindenkori_polgarmestere_beszel_a_falu_es_kapolnaja_torteneterol_es_szuz_mariarol.jpg
A kápolnában Szűz Mária, melynek szemét valaki 2015. december 21-én fekete festékkel lefújta. Másnap a helyiek mégis imádkoztak érte, majd megtisztították Mária szobrát. 2016. december 21-ére pedig a Himnusznak kívánnak emléket állítani. Mivel az ima kezdősora így szól: "Isten, áldd meg a magyart", ezért Jézus kőből faragott szobrát állítják majd fel. A település alatt egy titokzatos folyosórendszer húzódik, amely egy korábbi csőtörés során az általunk nem látogatott templom alatt beszakadt, akkor került elő a templom padlója alól egy avatókő, melyet - régészeti lelet mivoltánál fogva bár be kellett volna szolgáltatni valamely múzeumnak - a Polgármester az irodájában rejtette el, hogy a város megtarthassa. Később az ezen lévő minta került fel a kápolna mennyezetére. A település hatezer éves sumér leleteket rejtett, és talán rejt még ma is, bizonyítva ezzel a Polgármester korábbi sejtését, illetve olvasmányaiból szerzett információit, miszerint a sumérok és a magyarok közti rokonság igaz.
Ezt követően utunk egy helyközi járattal Pilisvörösvárra vezetett, ahol egy látványétteremben ebédre roston sült csirkemellett fogyasztottunk hasábburgonyával és salátakörettel, valamint - amit még az ebéd-befizetés tartalmazott - barnasört kóstoltunk, majd egy Szamos cukrászdában finom fagylaltokat kostolhattunk, mielőtt este - nem sokkal hét óra előtt - hazaindultunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr488933736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása