HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

Cziffra György zeneszerző, zongoraművész emléke előtt tisztelegnek egy, most induló, róla elnevezett klasszikus zenei fesztivállal, melynek művészeti vezetője Balázs János zongoraművész.

 

A fesztivál sajtótájékoztatóval egybekötött nyitó rendezvénye 2015. november 30-án hétfőn zajlott a XII. kerületi MOM Kulturális Központban.

balazsjanos_foto.jpg 

A sajtóeseményt Balázs János zongoraművész nyitotta meg, aki Johann Strauss "Kék Duna keringő"-jének Cziffra György-átiratát  adta elő.

Az eseményen jelen volt többek között Pokorny Zoltán, Budapest XII. kerület Hegyvidék polgármestere, aki miután köszöntötte az érdeklődőket, elmondta, Balázs Jánost azért keresték meg, mint a Fesztivál leendő művészeti vezetőjét, mert úgy érezték, ő az, aki teljes hitelességgel képes visszaadni Czifra György játékát, és odaállni e kezdeményezés mellé. A Polgármester hozzá tette, hogy e sajtótájékoztatóval egyidőben, tehát november 30-án elindul a Fesztivál hivatalos honlapja, amely a www.cziffrafesztival.hu címen érhető el. E honlapon jegyek is vásárolhatók a Cziffra Fesztiválra.

 

Dolcev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke elmondta, őt is Balázs János kereste meg a Fesztivál ötletével. Két okból is e kezdeményezés mellé állt: Egyrészt, neki is van személyes kötődése a zene, azon belül is a zongora iránt, másrészt neki és az NKA-nak személyes elkötelezettsége van, ifjú tehetségeket és zongoristákat támogatnak. Fontosnak tartja, hogy felnőjön egy olyan generáció, amely az élő zene iránt fogékony, és elutasítja a gépzenét, azt, amikor a színpadon lévő emberek, ahogy fogalmazott, zenei sarlatánok CD-ről játszanak, és úgy tesznek, mintha zenélnének, ezzel becsapják közönségüket. Kiemelt két kulturális, általuk támogatott tehetségkutatót,a "Virtuózok" és a "Fölszállott a páva" című versenyeket. Hozzá tette, hogy az NKA az elmúlt két évtized alatt 120 ezer pályázatot bírált el, ha az elbírált és támogatott pályázatokon indulókat egy év alatt be kellene mutatni, akkor naponta 300 különböző produktumot kellene bemutatni ahhoz, hogy mindegyiket megismerhessük - kezdve a színháztól a különféle zenés műfajokig.   Hozzá tette: Nem az a kérdés, hogy támogatják-e az ilyen kezdeményezéseket, hanem az, hogy hogyan, milyen módon. Büszkék arra,hogy ezt a fesztivált 25 millió forinttal támogathatják. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Európában az utolsó előtti helyen vagyunk az aktív éneklésben és a zenélésben, ezért is emelte ki az imént említett két tehetségkutató programot, hiszen nagyon fontos, hogy Kodály országában felnőjön egy aktívan éneklő és zenélő közönség.

 1958-koncert_cziffragyorgy_k.jpg

Balázs János zongoraművésznek, a Fesztivál művészeti vezetőjének e program megvalósulásával egy tíz éves álma vált valóra. Személyes kötődése is van a művészhez, illetve felmenői között voltak olyan zenészek, akik játszottak még együtt Cziffra Györggyel. Számára fontos Cziffra zenei alázata, amely generációk fejlődésére volt hatással. Balázs János hozzá tette: önmagában persze az álom nem elég, a megvalósításhoz kellettek társak is és társadalmi összefogás is. Valamennyi koncert a lehető legmagasabb szakmai színvonalon valósul meg. Ebben nagy szerepe van a MOM Kulturális Központnak is. További terv, hogy 2021-ben Cziffra György 100. születésnapjára is nagyszabású ünnepségsorozatot szeretnének. Cziffra Györgyöt nem csak Magyarország, de a világ legnagyobb művészének tartja.

Emellett hangszeres bemutatókkal is várják majd az érdeklődőket.

További részletek és a fesztivál programja, valamint jegyrendelés: http://www.cziffrafesztival.hu

 

 

 

 

(Írta: Ruzsa Viktor, a Civil Rádió tudósítója - 2015. november 30. A fotókat Hegedűs Anna, a Fesztivál és a Fonó Budai  Zeneház sajtófőnöke bocsátotta rendelkezésre)

 

.

 

 

 

 

Címkék: Cziffra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr448128938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása