HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

*A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének közleménye*
Szövetségünk a napokban megdöbbenve értesült arról, hogy több százmillió forint közpénzből olyan, a fogyatékos embereket célzó informatikai projekt valósult meg, amelyet az érintettek érdekvédelmi és szakértő szervezeteivel nem egyeztettek, amely szakmailag megalapozatlan és így társadalmi haszna aggályos. 2015. szeptember 28-án sajtótájékoztató keretében mutatták be az Esélyegyenlítő elnevezésű informatikai projektet, mely mintegy 558 millió forint uniós támogatásból valósult meg. Szövetségünk a fejlesztésről a sajtótájékoztató kapcsán szerzett tudomást. Ennek során szembesültünk azzal is, hogy a megvalósítók a jelentős pályázati forrásból egy olyan weboldalt kívánnak létrehozni, mely látássérültek számára teszi lehetővé az internet használatát. Mint az közismert, a vak és gyengénlátó személyek számára több mint tíz éve léteznek Magyarországon olyan képernyőolvasó és nagyító szoftverek, amelyek nem csak a webes böngészők, hanem a különböző operációs rendszerek széleskörű használatát teszik lehetővé. Ezeket a programokat folyamatosan fejlesztik, és ezek közül egyes szoftverek ingyenesen is hozzáférhetőek. A sajtótájékoztatón résztvevő fejlesztők, a látássérült embereket képviselő informatikus szakértők kérdéseire kevés érdemi feleletet tudtak adni. A válaszokból kiderült, hogy az Esélyegyenlítő kifejlesztése nem teremt előnyösebb helyzetet, mint az említett szoftverek használata. A Vakok Szövetsége elkötelezett amellett, hogy a webes felületek minden felhasználó, így a látássérült emberek számára is hozzáférhetőek legyenek. Ennek érdekében következetesen kiáll a honlapok ISO 40500-as szabvány szerinti elkészítése mellett és kéri ennek betartását és betartatását. Elhatárolódik az olyan szegregáló megoldásoktól, mint az esélyegyenlítő honlap. A fentiek alapján magyarázatot várunk az Esélyegyenlítő projekt megvalósítóitól és a pályázat elbírálóitól arra, hogy milyen szakmai indokok alapján láttak szükségesnek egy ilyen költséges fejlesztést. Felhívjuk emellett a kormányt és az ellenőrzésre jogosult szerveket, hogy kísérjék fokozott figyelemmel a projekt megvalósítását, nem csupán formális, hanem szakmai szempontból is. Elvárjuk továbbá minden állami és egyéb szervtől a "semmit rólunk nélkülünk" elv következetes érvényesítését, vagyis azt, hogy látássérült embereket érintő döntések ne szülessenek véleményünk kikérése nélkül.
(Fentiek forrása: Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesületének Hírlevele, alább a Civil Rádió munkatársának megjegyzése)
A hangfelvételt a 2015. szeptember 28-i hétfői Sajtótájékoztatóról Ruzsa Viktor, a Civil Rádió munkatársa készítette, az eseményből - fentiek miatt - adásban elhangzó tudósítás nem készült, mivel ez a project még nincs kiforrva, tesztelés alatt van, R.V. szakmai véleménye szerint addig nincs értelme hírt adni erről egy rádióban, ameddig az érintettek bevonásával, szakmai egyeztetést követően a végleges verzió el nem készül. Ezt követően a project szakmai vezetője, Báthori György privát üzenetben jelezte R.V-nak, hogy nyitottak, és készek az együttműködésre az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkatársaival.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr797975405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása