HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

"Hány cédula egy élet?" - hangzik fel a kérdés Presser Gábor "Harminc éves vagyok" című klasszikusában...

Sokszor végig gondoltam már e mondat jelentését. Számomra ez a mondat azt jelenti, hogy mai társadalmunkban mindannyiunk életét a rólunk kiállított papírok tömkelege határozza meg. Sokan hajlamosak vagyunk azon téves elgondolásra, hogy minél több diplomája van valakinek, annál többet ér. Így aztán szeretjük a szakmunkát, az ipari-, a kézi munkát lealacsonyítani. Pedig ha jól belegondolunk, hány féle használati tárgy vesz minket körül! Gondoljuk csak végig: székre ülünk, asztalon dolgozunk, vagy éppen eszünk - ezen termékek mind-mind egy vagy több mesterember KÉZI munkái. Ideje hát  felhagynunk e fenti téves  gondolkodásmóddal, és belátni, hogy ha egy-egy kézi munkát megvásárolunk, azzal nem csak magunknak teszünk jót azzal, hogy használhatjuk, és mindennapi életünk megkönnyítik ezek a termékek, hanem egy-egy vásárlással jót tehetünk embertársainknak.

A Salva Vita Alapítvány ezen tényt felismerve útjára indította Segítő Vásárlás programját, melynek lényege, hogy megváltozott munkaképességű emberek kézi munkáiból, általuk készített termékekből vásárolhatnak egy webáruházban, amely a http://www.segitovasarlas.hu címen érhető el. Kedvcsinálóként pedig idén október 2-a és 15-e között kiállítást rendeznek Budapesten, a Bálnában, hogy minél szélesebb körben ismertté és elismertté váljon e program.  A programot 2013 óta működteti a Salva Vita Alapítvány. Célja, hogy összehozza a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégeket neves, szociális érzékenységű formatervezőkkel, designerekkel, hogy a kortárs ízlésnek megfelelő, piacképes termékek készüljenek a fogyatékkal élőket foglalkoztató műhelyekben.

A Salva Vita Alapítvány idén pályázatot írt ki új tárgyak tervezésére. 2015. augusztus 28-ig tizenkettő pályamű érkezett be, amelyekből a zsűri hetet javasolt díjazásra és kiállításra. Az alkotásokat Szabó Eszter Ágnes képzőművész, Szentpéteri Márton MOME habil. egyetemi tanár, és Szilágyi Csilla üvegtervező művész zsűrizték. A szakmai értékelés szempontjai a következőek voltak: innováció, korszerűség, funkció, komplexitás, szériagyártás / termék előállítási lehetőség, arculati elemek, kidolgozottság, minőség, technológia.

A sajtótájékoztatón a hét új pályaművet mutatták be, valamint az azokból kikerült három győztest. A zsűri döntése alapján a szakmailag legjobbnak ítélt termékek tervezőit 50.000 – 50.000 Ft-os díjazásban részesültek, , a díjazott tervezőkkel és a partnercégekkel az Alapítvány szerződést köt, és lehetőséget biztosít az idén, márciusban indult Segítő Vásárlás webáruházban való forgalmazásra.

Az est háziasszonya a Segítő Vásárlás program nagykövete, a webshop arca, Weisz Fanni volt.  A hallássérült fotómodell két éve segíti jelenlétével és áldozatos munkájával a programot. Hangsúlyozta, hogy azért is vállalta a feladatot, hogy még közelebb vigye a témát a sérültekhez és a fiatalokhoz is, akik szívesen vásárolnak webshopban. A legnagyobb kíváncsiságot az ifjúság körében tapasztalja. Nagyon fontos, hogy folyamatos kapcsolatban legyenek a mássággal, hogy felnőttként kezelni tudják és ne, mint ufóra tekintsenek rájuk, hanem együttműködőek legyenek.

A sajtótéjékoztatón a kiállítást Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.  A Civil Rádió Hallgatói  hamarosan bővebb információt hallhatnak, vagyis hangban is megtapasztalhatják az esemény hangulatát, és interjúkat hallhatnak néhány résztvevővel arról, hogy ők hogyan látják a "design"-t, hogy hogyan értékelik a kiállított mesterműveket, hogy mely szempontok szerint értékeltek.


(A fotót Réthey-Prikkel Tamás készítette.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr597893728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása