HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

Ma délután a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Egyesületének elnöke, Nemes-Nagy Tünde  tisztelte meg jelenlétével a Civil Rádiót.

 

 

Tünde születése óta látássérült. 1998-ban, miután gyermekei már közösségbe kerülhettek, elkezdtek óvodába, iskolába járni, ifjú szociális munkásként, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintézőként kezdett dolgozni az akkori Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szervezeténél. Az ehhez szükséges iskolát ép látók között, integráltan végezte. Szerencsére nem volt nehéz dolga, ugyanis sikerült meggyőzni tanárait és iskolatársait alkalmasságáról. Akkoriban még szinte alig-alig volt elektronikus formában, képernyőolvasó program segítségével elérhető tananyag, így nagy szüksége volt amolyan "mentorra", aki  tulajdonképpen egy barátnője volt. Miután bekerült a megyei Szervezethez, hamar beletanult a szakmába.

 

Később az Országos Szövetség átalakult. Ahogy Tünde fogalmazott, 2004-es Európai Uniós csatlakozásunkkal az állam gyakorlatilag lemondott a fogyatékossággal élők támogatásáról - és ez sajnos most is így van. Úgy gondolták, hogy alakuljanak regionális egyesületek, és mindenki vegyen részt Európai Uniós pályázatokon, ki-ki oldja meg működését, ahogy tudja. Így jöttek létre a Szövetség regionális Egyesületei.  Beszélgetésünkből sajnos az is kiderült, hogy bár jelenleg is a Nemzeti Foglalkoztatási Hivataltól korábban kapott támogatásnak köszönhetően tudnak foglalkoztatni - vele együtt - hét embert, amelyből 6 megváltozott munkaképességű, 1 pedig ép mentorként dolgozik ott, a NFH-tól kapott bértámogatás 2012. óta nem emelkedik - tehát ezért lehetnek olyan,  megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek hazánkban, ahol 3 éve nem emelték a megváltozott munkaképességű dolgozók munkabérét. Tünde ugyanakkor hozzá tette, hogy az Országos Szövetségben van olyan munkatárs, aki folyamatosan részt vesz szakmai fórumokon, ahol igyekeznek egyeztetni - ám eddig úgy tűnik, nem sok sikerrel. 

 

Jó viszont a kapcsolatuk a különféle civil szervezetekkel, mint például a MAgyar Élelmiszerbank Egyesülettel. Jövőbeni terveik között szerepel további pályázati projectekben való részvétel, így például ez év novemberéig egy olyan projectben vesznek részt, melynek köszönhetően az Egyesület saját stúdiójában magyar irodalom érettségi-tételeket olvasnak fel. Igény szerint van lehetőség hangoskönyvek elkészítésére. 

 

Már a felvételen kívül Tünde megemlítette egy korábbi cikkem, melyet a 4-es metró átadásának napján, 2014. március 28-án péntek délután írtam közösségi portálokon, s talán a blogomban is. Elmondta, hogy ha nem olvasta volna azt a cikket, akkor lehet, hogy nem utazna a 4-es metrón - így azonban annyira megkedvelte, mondván, hogy annyira jól leírtam, "vakos" szempontból, kedvet csináltam hozzá. Így amikor Nyíregyházáról Budapestre jön, akkor a Keleti pályaudvartól a Bikás parkig mindíg a 4-es metróval utazik. Egy ismerőse lakik ugyanis az Etele úton, nem messze a Bikás parktól.

 

 

Hogy miről is beszélgettünk az interjúban? - meghallhatják kedves Olvasóim és Hallgatóink július 15-én szerdán este 20 órakor kezdődő "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorunkban. 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr557606220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása