HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

Ki gondolta volna akár egy évtizeddel ezelőtt is, hogy mire lesz képes a modern technika?

3D-s nyomtatóval készítenek képzőművészeti alkotásokat autizmussal élő fiatal, leendő iparművészek, akik egy project keretében a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában sajátíthatják majd el a 3D-s tervezés és nyomtatás fortélyait. A 2010-ben alapított Inoka Alapítvány és az autizmussal élő gyermekek szülei által alapított „Mi ti ők” Egyesület egy Norvég Civil Alaptól nyert pályázat keretében indíthatta el ezen projectjét, melynek sajtónyílvános nyitórendezvényének részesei lehettünk április 24-én pénteken az Iskola egyik nagy előadótermében. A projectvezető Berek Anita, az Inoka Alapítvány elnöke és a program egyik tanára, Farkas János mérnök interjút is adott a Civil Rádiónak. János egy előkészítő tanfolyamot tart majd a résztvevőknek, mely képzési szakaszban a 3D- s tervezés alapjait sajátítják majd el. A kész termékeket, különböző műalkotásokat kukoricaszárból nyert, hőre lágyuló gyanta-szerű anyagból állítják elő. Ennek a környezetbarát technológiának a lényege, hogy nem faragással, hagyományos szobrász-technikával készülnek az alkotások, hanem – ahogy Farkas János mérnök fogalmazott – a gép a térben oda helyez el anyagot, ahol szükséges. Szeptember 5-én pedig 5 éves lesz az Inoka Alapítvány – ennek kapcsán nagyszabású ünnepsére készülnek. Amikor a rendezvény végén Anita erről tájékoztatott minket, pattant ki a fejemből az a gondolat, hogy felterjesztem Rádiónk Kuratóriumának azon javaslatom, mely szerint lehetnénk az esemény hivatalos médiatámogatója. E hét szerdán esti szerkesztőségi megbeszélésünkön – remélhetőleg – tárgyaljuk majd.

 

 

 

A Poli Farbe festékgyár évek óta sok jótékonysági kezdeményezést támogatott már – és teszi ezt jelenleg is. Legutóbb a Peter Czerny Koraszülött Gyermek-mentő Alapítvány egyik mentőállomását festették ki. Ma pedig egy ugynevezett pozitív falat lepleztek le Budapest I. kerületében, a Mészáros utca – Hegyalja utca kereszteződésénél. E falat bárki láthatja, aki arra autózik, vagy a 8-as és 112-es autóbuszokkal arra utazik. E fal közvetlen a busz megállójában, a János étteremmel szemközti sarkon található. A telek, melynek kerítését lefestették, a MÁV egyik tulajdonában áll. A festésben a „Színes Városok” nevű csoport munkatársai közösen vettek részt a Poli Farbe munkatársaival. A falra 37, pozitív értelmű szót festettek, pozitív figurákkal – mint pl. egy mosolygó, fülig érő száj – díszítve. Az eseményen jelen volta gyár jótékonysági nagykövete, Kozák Danuta olimpiai bajnok kajakozó, aki egy vele készült interjúban elmondta, hogy gyár kezdetben a Magyar Olimpiai Bizottság szponzora volt – így kerestek egy közismert sportolót. Az eseményen jelen volt Szabó Antal, a gyár ügyvezetője és Varga Antal, az I. kerület alpolgármestere, aki elmondta, hogy egyébként pedagógus, 2 éve társasházukat is a Poli Farbe festékeivel festették ki, és – tanár emberként – azon lesz, hogy a kerület általános iskoláját is mihamarabb ezekkel fessék ki. Ahogy fogalmazott: nem szeretné minősíteni a sajtót, a médiát, de szinte nap mint nap - ahogy mondta - a csapból is a rossz hírek folynak, hajlamosak vagyunk csak a negatív dolgokat meglátni. Pedig - mint mondta - érdemes lenne a pozitív dolgokra is nyitottnak lenni.

A János étteremben történő ünnepélyes megnyitót követően megtekintettük a szemközti sarkon lévő Pozitív falat, majd annak megtekintését követően a gyár és az étterem egy kis ebéddel kedveskedett a résztvevőknek, melyért köszönet nekik.

 

 

 

Este pedig a Csillagszálló újabb lapszám-bemutatóján voltam – ezúttal a VII. kerület Dob utca 40. szám alatt található Rácskert nevű szórakozóhelyen. A lap 2015. első negyedévi, „Napló” címmel megjelent lapszámának bemutató adása – terveink szerint – május 20-án lesz a Civil Rádióban.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr527407922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása