HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

Unokáink már nem fogják hallani – de szüleink, nagyszüleink még emlékeznek a Magyar Televízió első adásaira, a régi Híradókra, „Ki mit tud”-okra, Táncdalfesztiválokra, játékfilmekre, vagy rádiótörténeti műsorokra, mint például a Szabó-családra. De arról vajmi keveset tudni, hogy mindezek milyen környezetben, hogyan, milyen, XX. századi technikai vívmányok segítségével készültek. A ma gyermekei már természetesnek veszik a tenyérben hordozható „okos kütyüket”, a lapos, idegen szóval smart TV-t, a számítógépes hang- és képszerkesztő/lejátszó szoftvereket, a szelfiket, a blogokat, és egyáltalán azt, hogy ma gyakorlatilag bárki lehet TV-s rádiós műsorvezető néhány pillanat erejéig. A Szakma azonban nem ilyen egyszerű – ennek sokszínűségét, érdekességét próbálja meg szemléltetni egy 2015. január 15-én nyílt „okos” kiállítás.

 

 

A Samsung és az MTVA együttműködésének köszönhetően Smart School, „okosiskola” néven nyílt kiállítás az MTVA Rádió- és Televízió-történeti Kiállítóhelyén, a Magyar Rádió egykori épülete mögötti Pollach Mihály téren.   A lényege, hogy a Samsung jóvoltából a belépők kapnak egy nagyméretű, 10 collos tabletet, a kiállított TV-s rádiós eszközökre qr kódot ragasztottak, és a Tableten a QR kód leolvasása után hangos tájékoztatót hallhat az érdeklődő. Látás- és mozgássérültek számára a hely akadálymentes, és előzetes bejelentkezés után külön csoportot is szerveznek. Lehetőség van kipróbálni egy profi rádióstúdiót, amelyet a Magyar Rádió 20-as stúdiója alapján modelleztek. A Szabó családban használt szélgép, esőgép, olyan dobogó, amelyben négy, csatornanyílás méretű akna van, és mindegyik aknában más-más anyag: kavics, sóder, kerámialap, falap. Előtte egy térmikrofon, és a lényeg, hogy helyben járva lehet imitálni a lépést, különböző talajokon. Mellette csapóajtó és egy fakar, a karral ajtónyikorgást, a csapóajtóval ajtócsapódást lehet imitálni. A stúdió hátsó fala mellett különböző elektromos csengők, melyekkel a régi, tárcsás telefon csengésétől kezdve a régi villamoscsengőig legalább 6 féle csengő hangja imitálható.

A látogatók kipróbálhatnak egy régi, un. greenbox-szal ellátott TV-stúdiót, melyben a Híradókészítést próbálhatják ki, súgógéppel és egy előre feltett standard szöveggel. Az elkészült felvételt a rendszer automatikusan beilleszti egy régi, a nyolcvanas évek végén használt Híradós főcímek közé, a greenbox segítségével pedig a műsorvezető háta mögé képeket vetítenek, ez által a műsorvezető valódi régi Híradós háttérbe kerül. A felvételt egy monitoron meg is lehet tekinteni, sőt, a végén megjelenő QR-kódot leolvasva mindenki elküldheti magának saját email-fiókjába.  

Régi - 19-es fordulatszámú (szöveg felvételére használt) és a 38 (zenére használt) fordulatszámú - szalagos magnók, fordulatszámtól függően 90- vagy 45 perces felvételre alkalmas, többször használható szalagorsókkal, régi, celluloidszalagos filmfelvevő, sőt, az egyik folyosón a járókelő még egy régi, guruló állványra szerelt Híradós főcímben látott forgatható kamerával is szembe találkozhat.

Az előtérben retro magyar dalok, a polcokon lévő képcsöves TV-ken régi Filmhíradó- és TV-műsor-részletek fogadják a látogatókat. Természetesen mindegyik mellett ott a már jól bevált QR-kód – így az érdeklődőnek nem marad más dolga, mint hogy a kezében lévő nagyméretű tablet segítségével leolvassa azt, és már hallhatja is a hangos tájékoztatót.

Ennek kapcsán joggal merült fel a kérdés részemről, hogy látássérültek számára van-e külön lehetőség megtekinteni a kiállítást. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója egy vele készült interjúban elmondta: A hely akadálymentes. Előzetes bejelentkezéssel tudnak fogadni látássérülteket, mozgáskorlátozottakat, sőt, arra is volt már példa, hogy óvodás csoportot fogadtak, és régi mesefilmekkel kedveskedtek számukra. A vezérigazgató úr az MTVA és a Samsung együttműködésével kapcsolatos   kérdésemre elmondta: A SAMSUNG kereste meg őket, redetileg reklámszerződést kötöttek, később merült fel az együttműködés ötlete a világon már egyre elterjedő „okosiskolák”, smart school mintájára. A kiállítás állandó, az általános múzeumi nyitva tartás idejében látogatható. A vezérigazgató kéri, hogy minden érdeklődő előzetesen tájékozódjon az MTVA honlapján, amely a http://www.mtva.hu címen érhető el.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr557077789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása