HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

Az informatikában a változatos, és folyamatosan változó igényeknek köszönhetően egyre több- és többféle, szöveges dokumentumformátumot használnak. Manapság elterjedt az RTF, de leginkább a PDF formátum. Alapvetően azonban a számítástechnika vizuális tudomány. Vajon az ilyen dokumentumok készítői ép látó emberként, gondolnak-e arra, hogy egy látássérült, vak vagy gyengénlátó embernek milyen akadályt jelent egy-egy ilyen dokumentumnak a feldolgozása, felolvastatása? A manapság elterjedt képernyőolvasók bizonyos formátumokkal, mint például a PDF nehezen birkóznak meg, azonban egy dán fejlesztésnek hála, úgy tűnik, a probléma végre megoldódni látszik!

 

A szolgáltatást 2004-ben a Dán Oktatási Központ a Látássérült Fiatalokért nevű szervezet munkatársai kezdték fejleszteni. A project szervezője Tanja Stevns. Az informatikai hátteret egy helyi cég biztosítja a rendszer számára. A rendszer lényege, hogy a http://www.robobraille.org webcímen egy – a Hazánkban jól ismert nagyméretű fájlok küldésére alkalmas weboldalakéhoz hasonló – webes felületre feltölthetünk a képernyőolvasó programok által nem-, vagy csak nehezen kezelhető PDF, JPG, RTF, stb. kiterjesztésű állományokat, és megadhatjuk, hogy igényeink szerint MP3, DAISY, E-BOOK vagy Braille-formátumban szeretnénk-e visszakapni. A feltöltés egy a már példaként említett fájlküldő rendszerekéhez hasonló online felületen, egy űrlap kitöltésével történik, a konvertálás után pedig, amely – természetesen - a fájlok méretétől függően 2-3 percen belül készül el - e-mailben kapunk értesítést annak elkészültéről, illetve 2.5 megabyte-nál kisebb méretű eredményfájl esetén mellékletet, annál nagyobb méretű eredményfájl esetén   letöltési linket kapunk. Ehhez természetesen a feltöltéskor az űrlapon meg kell adnunk a saját emailcímünket. A konvertálás után az eredetileg feltöltött fájl a dán szerveren törlésre kerül.

A szolgáltatást 2015. január 12-én a honosításban részt vevő ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán mutatták be, nagyszabású konferencia keretében, néhány látássérült érdeklődő és a sajtó képviselői számára.

Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány Kuratóriumának elnöke a szolgáltatás hazai bemutatóján elmondta,          a szolgáltatást évről-évre terjesztik ki további országokra, 2011-ben indult el az a Magyarországra és Bulgáriára irányuló project, amely 2015-ben zárult. Az Elnök szerint a RoboBraille fejlesztői csapata kifejezetten hangsúlyozza a szolgáltatás használatának fontosságát a tankönyvkészítésben, ezzel az anyagok percek alatt átalakíthatók meghallgatható vagy Braille-ben kinyomtatható formátumban. Ezzel a szolgáltatás nagyban elősegítheti az integrációt. A honosítást az Informatika a Látássérültekért Alapítvány és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara összefogásával, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával történt.

 

 

Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fogyatékosok ügyeiért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a programok politikai megvalósításáért Czibere Károly államtitkár felel, az apparátust Nyitra Imre helyettes államtitkár vezeti. Tapasztalatai alapján fontosnak tartja, hogy bíztassunk minél több hazai oktatási intézményt, céget, hogy legyen saját RoboBraille szolgáltatási profilja, hogy azt a fajta információhalmazt, melyet szeretne átadni diákjainak, partnereinek, át tudja konvertálni. Bízik abban, hogy e szolgáltatás híre a látássérültek körében futótűzként terjed, és előbb-utóbb az információk száz százalékát sikerül majd látássérültek számára átkonvertálni. Ahogy fogalmazott: „A beszélő software is nagy segítség, de mellette nagyon sok dolog maradt a sötétben, de a RoboBraille bejövetelével megint egy nagyon nagy szelet került át a hozzáférhető információk halmazába. A RoboBraille project fejlődésével nyílván valóan még sok olyan dolog lesz, amely a „nem használható” kupacból átkerül a „használható”-ba. Addig is diákok tanulnak, emberek dolgoznak, én nagyon bízom abban, hogy ez a fajta közös együttgondolkodás abba fog átcsapni, hogy nem csak a kimagasló képességű, vagy a kimagasló hátterű látássérültek tudnak diplomát szerezni, hanem az átlagos képességű és átlagos háttérrel rendelkező emberek számára is lehetőség nyílik arra, hogy felsőfokú képesítést szerezzenek.” A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra is, hogy a szolgáltatás a   diszlexiások számára is nagy segítség lehet, különös tekintettel arra, hogy az MP3-ba konvertált fájlok esetében a felolvasás sebességét is lehet szabályozni, így minimalizálhatók az olvasási nehézségek.   Végül hangsúlyozta, hogy ettől nem csak a fogyatékossággal élők lesznek többek, hanem az épek is felismerik azt, hogy a társadalomnak is jó, ha a fogyatékos emberek egyre inkább tevő- és alkotó tagjai lesznek.

 

E cikk írója úgy véli, hogy ez a szolgáltatás nem csak látássérült- és diszlexiás emberek számára nyújthat segítséget,   hanem brkinek, aki pl. mobileszközön, E-Book olvasón szeretne könyveket hallgatni, olvasni, hiszen a konvertáláskor létrejött állományok egyszerűen szállíthatók.

A szolgáltatás a http://www.robobraille.org címen érhető el.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr547066575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása