HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

Budapest belvárosa finoman fogalmazva sem teljesen, sőt, szinte alig akadálymentesített. Erre mutatott rá az Open Street Map csoport mai, a csoport tíz éves jubileumi ünnepségével egybekötött belváros-bejárás, mely az Erzsébet téri buszpályaudvar helyén lévő Design Terminálból indult ma délelőtt, nem sokkal 11 óra után. A résztvevők először előadást hallhattak egy olyan, szabadon szerkeszthető térképről, mely a Wikipédiához hasonlóan bárki által szerkeszthető, módosítható, hozzáférhető, mindenféle külön engedélykérés szükségessége nélkül. Az Open Streat Map már nem csak interneten, hanem Android rendszerű okostelefonokon is elérhető. A résztvevők több, négy-öt fős csapatra oszlottak, így járták be a Design Terminál környéki utcákat, akadálymentesítési szakmérnökök által összeállított szempontrendszer alapján kiértékelve a járdák magasságát, a középületek, pl. üzletek, műemlékek, köztük a tér szomszédságában lévő Szent István Bazilika bejáratának szélességét, a bejáratok előtti lépcsőket, rampák meglétét, vagy éppen hiányát, stb. A közel két órás séta után pedig összegeztük tapasztalatainkat.


Jómagam egy olyan csoporttal sétáltam körbe két környező utcát (József Attila utca, Sas utca, Szent István Bazilika előtti tér), melynek tagja volt Barátom, egykori Civil Rádiós Kollégám, ma az Esélyegyenlőségi Magazin szerkesztője, Bratkó József, aki Androidos okostelefonokra fejleszt akadálymentes menetrendet, segédalkalmazásokat, aki kerekesszékes feleségével hét éve járja az országot, különösen nagy empátiával viseltetik mozgáskorlátozott embertársaink iránt. A Sas utcában találtunk olyan éttermet is, amelybe ugyan kisebb segítséggel be lehetett menni, azonban önállóan nem lehet használni, mert a bejárat előtti kisebb lépcsőfokon fel kell segíteni a kerekesszéket, odabent a mellékhelység ajtaja pedig épp csak annyira széles, hogy egy átlagos kerekesszék épp csak befér. A legtöbb középület bejárata elég széles lenne, ha a bejáratban lévő ajtók egy szárnyasak, vagy ugynevezett tolóajtók lennének. Vagyis nem igaz az a magyarázat, hogy a régi épületek akadálymentesítése megrontaná azok műemlék-jellegét, mert magukhoz az épületekhez statikailag hozzá sem kéne nyúlni, csupán az ajtókat kéne egyszárnyasra, vagy tolóajtóra cserélni.

További részletek az M1 Híradóiban, a Metropol újság keddi vagy szerdai számában, és a Civil Rádió szerda esti "Filagória" című műsorában este 20:00 órai kezdettel , valamint pénteki "Handycap" című magazinunkban 13:00 órától.




Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr606590473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása