HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

ADJ TERET AZ ESÉLYNEK!

2014.04.12. 21:42

szerző: RUZSA_VIKTOR

Az elmúlt hónapokban megújult Budapest Belvárosának egyik legforgalmasabb csomópontja, a Ferenciek tere. A megújult teret néhány hete adták át. A felújítás során megszüntették a gépkocsi-aluljárót, helyén  egy felszíni gyalogátkelőhelyet alakítottak ki, melyen keresztül már könnyedén át lehet jutni a Jégbüfé oldalából a Ferences templom oldalába, anélkül, hogy az Erzsébet híd pesti hídfőjéig, vagy az Astoriáig kellene gyalogolni vagy kerekezni annak, aki babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedik.   A Motiváció Alapítvány néhány hete egy sikeres EU-s pályázat eredményeképpen demonstrációt tartott, mellyel az akadálymentesítés fontosságára kívánta meg felhívni a térre látogatók figyelmét április 11-én pénteken délelőtt 10 - 18 óra között. Továbbá a szervezők örömüket fejezték ki, és köszönetet mondtak Belváros vezetésének, önkormányzatának, hogy szakmai ajánlásaikat figyelembe véve alakították ki a teret. Bár a gyalogátkelő akadálymentesítése szempontjából nem volt minden hibátlan, pl. nem hallható a zöld jelzés, illetve a zöld jelzés mindössze 5 másodperc, majd utána villogni kezd. Emiatt egy magamfajta gyengénlátó ember még éppen csak félig ér át a zebrán. Számomra nagy öröm volt, hogy a rendezvényen résztvevő Jeneiné Rubovszky Csilla, a kerület szociális ügyekért felelős alpolgármester-asszonya  meghallgatta ezen észrevételem, és megnyitóbeszédében megköszönte az észrevételeket, és megoldást ígért a problémára.   A rendezvény szervezői Köves Tamás, a Motiváció Alapítvány munkatársa és Köleséri Sándor, akadálymentesítési szakreferens,  aki korábban a Civil  Rádióban is tiszteletét tette, hogy egy rövid programajánló keretében meséljen e rendezvényről. Ezt a programajánlót e hét elején hétfőn délutáni "117 perc" című magazinunkban adtuk le. Az eseményen fellépett a "Nem adom fel" együttes, később a Neo Segítőkutya Egyesület tartott  terápiás kutya-bemutatót, mely nagy népszerűségnek örvendett. A rendevzény műsorvezetője, házigazdája Boros Lajos rádiós műsorvezető volt.



Ma hatodik alkalommal rendezték meg a MERI Sportnapot az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézetben (közismert nevén: ORFI), Budapesten, a MEOSZ (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége) szervezésében.            E rendezvényen közelebbről megismerkedhettünk a különféle, fogyatékossággal élők által is űzött sportágakkal, melyek között több paralimpiai versenyszám is. Ilyen pl. a kerekesszékes vívás, vagy az asztali tenisz. De volt még - eddig egyedülálló módon - kerekesszékes karatebemutató, sőt, a bátrabbak pedig az Intézmény uszodájában búvárkodhattak is. Az épület udvarán délután kutyás bemutatót tartottak, az épület előtti parkolóban pedig a váci Velo Lovastanya munkatársai várták a lovaglást kipróbálókat, akik a lovasterápia előnyeivel is megismerkedhettek. Jómagam is kipróbáltam a lovaglást. Már nem először, ugyanis kb. tíz éve egy életmód táborban már volt részem hasonló élményben. Mindeközben, mint a Civil Rádió munkatársa is jelen voltam a rendezvényen - akárcsak a tegnapin is.      Közben a MAgyar Televízió munkatársai is forgattak egy híradós tudósítást az eseményről, velem is készítettek interjút az élményeimről.  Ahogy ebben az interjúban is elmondtam, bízom abban, hogy a sport mindenképp  ledöntheti a sérültek és az épek közötti falakat, hiszen az emberek sportolni rendszerint csapatban  szoktak, és ilyenkor a csapattársak között kialakul egy összhang. Mindemellett van közönség is, aki szurkol, és ilyenkor megszünnek a falak, a tudatlanságból fakadó félelmek.  Ráadásul a sport jellemformáló is,  ad egyfajta tartást az embernek.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr246023898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása