HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

JELKÉPESLAPOK

2014.02.18. 22:33

szerző: RUZSA_VIKTOR

Egy különleges, londoni útifilm bemutatójának részesei lehettünk a Brit Nagykövetségen. A film célja, hogy bemutassa a hallássérültek élethelyzetét, vagyis azt, hogy hangok nélkül hogyan érzékelhető a külvilág. A filmbemutatót egy kerekasztal-beszélgetés követte, az eseményt Theresa Bubbear brit nagykövet, a 90 Decibel Nonprofit KFT fővédnöke nyitotta meg.

 

 

A beszélgetés témája az akadálymentesítés helyzete volt, hogy hol is tartanak Nagy-Birtanniában és Magyarországon. A bemutató egyik résztvevője, Bonecz Ervin, a 90 Decibel Nonprofit KFT ügyvezetője elmondta - a 90 Decibel Nonprofit KFT-t személyes érintettség okán hozta létre munkatársaival. Gyermekkori barátja siket, egyik munkatársuk, Kővári Szimonetta szülei pedig látássérültek.

A KFT kimondottan a kulturális életben próbál meg segíteni, kimondottan színházi előadásokat próbálnak meg akadálymentesíteni, és tervezik filmek narrálását is.

A 90 Decibel Nonprofit KFT-nek jelenleg 15 színházzal van hosszútávú együttműködése. A hallássérültek esetében jelnyelvi tolmács szinkronban jeleli az előadást, a látássérülteknél az előadás közbeni narráció fülmonitoron történik. A megvalósítás azonban nagy fejtörést okozott - szerencsére egy brit- és egy magyar üzletember felesben megvásárolta az ehhez szükséges vezeték nélküli eszközöket, amelyeket visznek magukkal színházról-színházra, előadásról-előadásra. E vezeték nélküli rendszer segítségével a színház technikai helységéből, ahol a világosítók és hangosítók tartózkodnak, egy narrátor folyamatosan kommentálja a színpadi eseményeket. Ez nem egy új gyakorlat, mert régen a Magyar Rádió műsorán is voltak színházi közvetítések, narrátorral - azonban mégis különbözik ettől, ugyanis itt alapvetően be kell tartani egy alapvető szabályt: szövegre nem beszélnek rá, a beszéd, a narráció nem folyamatos. A narrátor kimondottan azokat a momentumokat próbálja meg verbálisan láthatóvá tenni a látássérült számára, amelyek egy látó ember számára magától értetődőek.

 

A „Jelképeslapok” című útifilm itt tekinthető meg!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr465821668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása