HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

KENNEDY EMLÉKNAP SZOLNOKON

2013.09.29. 20:11

szerző: RUZSA_VIKTOR

Az egykori amerikai elnök, John Fidgerald  Kennedy testvére, Eunice Kennedy Shriver szervezésében 968-ban Chicago-ban  rendeztek először külön speciális olimpiát értelmi sérült embereknek. Magyarországon mindössze 20 évvel később, a rendszerváltás időszakában került sor erre először. Eunice Kennedy Shriver 2009. szeptemberi halálának negyedik évfordulója tiszteletére szeptember 28-án szombaton emléknapot  rendeztek Szolnok főterén, a Tisza-híd mellett, melyen a színes kulturális színpadi programok mellett az esemény fénypontjaként a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség együttműködési megállapodást kötött a Magyar Teniszszövetséggel, melynek jóvoltából Szávai Ágnes profi teniszezőt   a Magyar Speciális Olimpiai  Szövetség nagykövetévé nevezték ki.

 

 

 

 

A rendezvény díszvendégei voltak: Teleki Éva, szolnoki önkormányzati képviselő, Dr. Litavetz Anna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma  Sportért felelős főosztályvezetője, Lengyel ÍLajos, S.O. elnöke, Vizinger János, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség korábbi, ma  tiszteletbeli örökös elnöke, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság Portizgazgatója, korábbi öttusázó olimpiai bajnok, Mendnyánszky Szilvia kajak-kenu olimpiai bajnok, Dr. Szűcs Lajos, a Magyar Teniszszövetség Elnöke, valamint Hrutka János korábbi válogatott  labdarúgó.

Teleki Éva önkormányzati képviselő többek között elmondta, hogy a fogyatékossággal élők számára ez egy rendkívül nehéz világ, nekik beszűkülnek a terek. Az épeken múlik, hogy mennyire tágítjuk számukra. Tartozunk nekik azzal, hogy az önmegvalósítás lehetőségét megadjuk számukra – mondta, hozzátéve: Hisz abban, hogy Szolnok nagyszerű gyógypedagógusok segítségével jó úton jár, hiszen az egyik tehetséges fiatal, fogyatékos hölgy a Szigligeti Színház szereplőivel is felléphetett egy darabban. Az alkotás, a sportolás képessége sokszor túlmutat a testi lehetőségeken. Ilyenkor az ember képes túllépni valós világán, átlépheti saját korlátait. Ennek örömével erőt meríthet arra is, hogy valós életében egyre többet és többet érjen el. Mint mondta, Önkormányzatuk továbbra is feltételeket teremt arra, hogy ne csupán az egészséges ember találja meg boldogulását.

A  megszólalók között volt Fábián László öttusázó olimpiai bajnok is, aki az esemény  névadója, Unice Kennedy érdemeit méltatta.

Ezt követően Dr. Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség elnöke és Dr. Lengyel Lajos, a Magyar Teniszszövetség elnöke együttműködési szerződést írt alá. Ezt követően Szávai Ágnes profi teniszező átvette nagyköveti kinevezéséről szóló oklevelét. Mint az esemény után egy vele készült interjúban elmondta, feladata – többek között - az értelmi sérült fiatalok felkészítése lesz, most elsősorban egy novemberben, Luxemburgban megrendezésre kerülő világversenyre.

A szerződéskötést követően díjátadás következett: Díszoklevelet kapott Hrutka János. aki 2005. óta a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség  nagykövete, és egyúttal a Szövetség társelnöke is. 

Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség elnöke ezután emlékplaketteket adott át.

 

Aranyfokozatú díjban részesült Fábián László korábbi öttusázó olimpiai bajnok és Rába István korábbi társelnök. Ezüstfokozatú díjban részesült Vörösné Békési Klára intézményvezető és Kárpáti Orsolya Nemzetközi Igazgató. Bronzfokozatú díjban részesült Gombkötő Borbála korábbi intézményvezető, társelnök és Németh István padlóhoki-edző.

Végezetül Dr. Szűcs Lajos, a

Magyar Teniszszövetség elnöke gratulált az elért eredményekhez, hozzátette: reméli, hogy  ez a megállapodás a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség és a Magyar Teniszszövetség együttműködését magasabb szintre emeli.

 

A hivatalos programot követően a délután folyamán olyan előadóművészek léptek fel, akiknek valamilyen kötődésük van a Magyar Speciális Olimpiai Szövetséghez. Így például Baby Gabi, aki  az énekesi pályafutása mellett szociális munkás szakon az értelmi sérült emberekkel kapcsolatban írta dolgozatait, vagy Csepregi Éva, a Neoton Familia énekesnője, aki az értelmi sérült fiatalok művészeti tevékenységét támogató Fényszóró  Alapítvány elnöke.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr305539863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása