HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

PÉLDAKÉPEK

2012.06.25. 23:23

szerző: RUZSA_VIKTOR

Idén is átadták a 2007-ben az országgyűlési biztosok általa alapított "Justitia Regnorum Fundamentum" Díjat. , ezúttal június 15-én pénteken. zt az elismerést olyan emberek kapják, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a szociális ügyek, az emberi jogok területén. E Díjat 2011-ben Dr. Finszter Géza kriminológus vehette át, idén azonban megosztva, hárman kapták meg Prof. Dr. Szabó Műtétól, az alapvető emberi jogok biztosától (korábban az állampolgári jogok országgyűlési biztosa volt, ám a Hívatal idén január elsejétől Alapvető Jogok Biztosa Hivatala néven működik tovább).

 

 

A JUSTITIA REGNORUM FUNDAMENTUM DÍJAT KAPJÁK 2012-BEN*

 

Dr. Lehoczkyné Dr. Kollonay Csilla kutatási területe a munkajog rendszerváltást követő átalakulása; a munkavállalói részvétel és szociális párbeszéd; a szociális védelem alapkérdései; emberi jogok, szociális alapjogok, egyenlő bánásmód.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán és a Közép-európai egyetemen is oktat, emellett sokrétű tapasztalataival több nemzetközi szervezet munkáját is segíti. 2001-től például tagja az Európa Tanács mellett működő Szociális Jogok Európai Bizottságának – az Európai Szociális Karta végrehajtását ellenőrző 15 tagú független szakértői testületnek. 

Oktatói és kutatói tevékenységén túl több kézikönyv, egyetemi jegyzet, számos tanulmány, szakmai cikk szerzője is. Az alapvető jogok biztosa civil konzultációs testületének tagjaként az ő javaslatára indította el  az ombudsman 2012-ben, „A Munka Méltósága” című, munkajogi tárgyú alapjogi projektet.

 

KALAS GYÖRGY jogász, a Reflex Környezetvédő Egyesület jogtanácsosa. Munkássága a környezetjog érthetővé tételéről, a gyakorlatba átültetéséről szól. Tevékenységének maradandó eredményeit megtaláljuk a környezetvédelem szinte minden területén, a környezeti neveléstől a hulladékgazdálkodáson át az Aarhusi egyezmény joggyakorlatáig.

A környezet állapotával törődő több szövetség, alapítvány létrehozásában is közreműködött. Elkötelezett barátaival 1987-ben megalakította az ország első környezetvédelmi céllal bejegyzett civil szervezetét, a győri Reflex Környezetvédő Egyesületet, ahol a környezeti nevelés a fő profilja. 1992 óta vezeti a Reflex Egyesület ingyenes Lakossági Jogsegélyszolgálatát. Beadványaival többször megkereste a bíróságokat, az Alkotmánybíróságot és az országgyűlési biztosok irodáit is, részt vett a jogalkotás társadalmi egyeztetési folyamataiban.

Az országban elsőként kezdett foglalkozni a mobiltelefon átjátszótornyok, a nem ionizáló sugárzások veszélyeinek témájával. Emellett a városfejlesztés, a közlekedés, az ökológiai fogyasztóvédelem, a hulladékgazdálkodás és a zaj elleni védelem jogi oldalával, környezetbarát rendezvények szervezésével, környezeti tanácsadással, egészséges táplálkozással is foglalkozik.

 

BERKI JUDIT évtizedek óta fáradhatatlanul és kiváló szakértelemmel segíti a rászorulók – különösen a roma gyermekek – helyzetének javítását és mindazok munkáját, akik érdemben kívánnak tevékenykedni az esélyegyenlőség megteremtéséért.

Berki Judit szakmai irányításával a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége 2000-ben hívta életre Bátonyterenyei Tanodát. Az intézmény szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok iskolán kívüli oktatási és szabadidős lehetőségeinek támogatására jött létre, 2011 óta a központi település mellett Kisterenyén, Lucfalván és Mátraverebélyen is működnek társintézmények. A hálózat tagjai arra törekednek, hogy a gyermekek minél nagyobb arányban kerüljenek érettségit adó középiskolába vagy sajátítsanak el olyan szakmát, amellyel könnyebben találnak állást a munkaerőpiacon. A mélyszegénységből érkező gyermekeket a segítők mentálhigiénés ellátással, valamint egyénre szabott képesség- és készségfejlesztéssel, tehetséggondozással és pályaorientációval is támogatják. A hálózat keretében jelenleg közel kétszáz hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermek jut ellátáshoz, ezzel pedig egy jobb és boldogabb élet esélyéhez.

 

 

 

*** *** ***



A Díjazottak közül - akiknek ezúton is nagy tisztelettel és szeretettel gratulálok, Dr. Kollonay Csilla adott interjút a Civil Rádió számára, még múlt hét csütörtökön, június 21-én. A másik kettővel még folyamatban van az időpontegyeztetés, mivel - szerencsére - sok elfoglaltságuk, rengeteg munkájuk van.

 

Június 20-i "Fillagória" című műsorunkban pedig a Csillagszálló Kulturális Utcalap "Felejtő" címmel megjelent, 2012. nyári lapszámának bemutatójáról  készült összefoglalónk mutattuk be Hallgatóinknak. Műsorunk második részébe zerettem volna meghívni  Vermes Zoltán fotóriportert, a lapszám fotóinak készítőjét, aki főképp a hétesi- és az ózdi romatelepen készített képei adják a lapszám képanyagát, de a Művész Úr egyéb elfoglaltaság miatt június 28-án csütörtök reggel tud rendelkezésünkre állni, így akkor rögzítjük az interjút.

 

 


*** *** ***

 

 

 

Június 22-én péntek este ismét volt Kormorán Memory Band Klub a városligeti Backstage Pubban. A KMB vendégzenésze ezúttal Benkő Zsolt gitáros volt, aki remek szólóesttel, kitűnő blues- és rock and roll-produkciókkal örvendeztetett meg minket, este 20 órai kezdéssel. Őt - csaknem háromnegyed órás műsora után - követte a KMB  egy közel kétórás, az eddigiektől jelentősen eltérő, új műsorral. Elkőkerültek eddig nem, vagy csak nagyritkán  játszott dalok is, köztük a dobos, Drexler Zoli fergeteges dobszólójával. A koncert után pedig néhányan még ott maradtunk, és remek beszélgetés következett a hely vezetőjével, Jankai Béla billentyűssel, aki egy kanadai koncertfelvétellel örvendeztetett meg minket, melyet egyik rajongójuk rögzített, és töltött fel az egyik videómegosztóra. E koncerten Benkő Lászlóval, az Omega billentyűsével és Kálmán Györggyel, a legendás Dinamit együttes énekesével turnéztak Kanadában, még pár hónappal ezelőtt. A hangulat annyira jó volt, hogy észre sem vettük az idő múlását, és már hajnal negyed kettő volt, mikor zárni készültek, és elindultunk hazafelé. Mivel akkor már nem járt a metró sem a belváros felé, hogy ne kelljen gyalog hazasétálni az Andrásy úton a Deák tér irányába, az egyik technikus, Laci elhozott kocsijával.

 

Az elmúlt napok meleg nyári forróságot hoztak - ám ma megérkezett a megváltó hidegfront, esővel és széllel, igazán kellemes nyári időnk volt. A forró hangulatról pedig a Jóbarátok gondoskodtak az elmúlt hétvégén.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr864611298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása