HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

Október 15-e a Látássérültek Nemzetközi Napja,  ilyenkor talán kicsit sikerül felhívni a figyelmet a látássérült emberekre.

 

 

Ez a  nap idén péntekre, e hét péntekére esett. E napon különleges zenei eseményre került sor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége több, mint 300 Braille kottát adományozott a Könyvtár Zenei Gyűjteményének, a Szövetség külső munkatársa, Berta Edina jóvoltából. Edina 3 évvel ezelőtt, gyengénlátóként és főállású német tanárként arra a nemes feladatra vállalkozott, hogy - mivel maga is zenész, zongorán játszik - a hagyományos kottát megpróbálja elérhetővé tenni látássérült, vak muzsikustársai számára. Korábban több látássérült muzsikus próbálkozott már ezzel, több-kevesebb sikerrel, még a múlt század közepén és második felében. Az általuk elkészített pontírású kották a Szövetség székházában, a Hermina u. 47. szám alatt voltak fellelhetők, a Edina maga is részt vett a kutatásban, amellett, hgoy 3 éve maga is foglalkozik kottaátírással.  Miután rábukkantak e nem mindennapi gyűjteményre, melyben a magyar- és nemzetközi zeneirodalom számos remekműve található, magától értetődő volt a gondolat, hogy elérhetővé tegyék látássérültek számára is, a Szövetség falain kívül is, nyugati mintára, mivel a nyugati országokban már régóta működnek könyvtárak, ahonnan lehetőség van pontírású kották kölcsönzésére. Edina és Kollégái elhatározását tett követte, és e gyűjtemény átadására e hét péntek délután 16 órakor, rövid koncert és ünnepség keretében került sor. A gyűjteményt Szakály Melinda, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Elnöke adta át,  a gyájteményt Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Igazgatója vette át.  A koncerten köreműködő látássérült muzsikusok: Berta Edina és férje, Németh Tamás, valamint Csányi Márton és Magyar Csaba  zongorán, Geszti Eszter fuvolán, valamint Bartók Zsuzsanna és Flamich Mária énekelt.  E rendezvényen jómagam, a Civil Rádió munkatársaként Edináék meghívására vettem részt - ezúton is köszönet érte -, a közreműködők hozzájárulásával lehetőségem nyílt hangfelvételt készíteni a rendezvényről, valamint egyik soron következő "Handycap" adásunkban riportot is hallhatnak majd róla Hallgatóink.

 

A kottaátadót itt meghallgathatjátok...

 

Köszönet Edinának és lelkes Kollégáinak, nekik is és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár dolgozóinak további eredményes munkát, és sok szép kiadványt és sok-sok olvasót kívánunk.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr982379631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása