HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

FOLYTATÁS

2010.08.02. 20:46

szerző: RUZSA_VIKTOR

Ma délután újabb kezelés - de már közel sem volt olyan fájdalmas, mint a múlt héten, sőt, ez már nem is annyira fájdalom, mint inkább jól eső viszketés, amely már egyértelműen a gyógyulás jele. A biztonság okáért azért ma még kaptam egy kis kötést, bár már korántsem akkorát, mint eddig, ez inkább csak egy kis vazelines fedőkötés volt, hogy még gyorsabban regenerálódjon a bőr jobb lábfejemen. Így hát már sokkal boldogabban jöttem el a Kórházból, már csak azért is, mert annak tudatában jöttem el, hogy ma is jónéhány kedves Baráttal, Kollégával találkozhatom a Civil Rádió stúdiójában, mivel ma folytatódott születésnapi műsorunk készítése.

 

Délután 16 és este 19 óra között négy kedves Kollégám érkezett, hogy meséljen magáról, a Civil rádióval való kapcsolatáról, műsorairól. Elsőként Géczi Gábor érkezett, akit Hallgatóink főképp könnyűzenei-, azon belül is rocktörténeti műsorainkból ismerhetnek. Ilyen a hétfőn reggelenként, 9 órától hallható "Hangképcsarnok", melyben új idők új dalait mutatják be, na persze az "új idők" az 1960-as éveket, a beat-korszak kezdetét jelentik, vagy a páros héten vasárnaponként délután 14 órától hallható "Forgószínpad", melyben neves művészek, színészek életét dolgozzák fel, de jó pár évvel ezelőtt a Rolling Stones Zenekar történetét is feldolgozták, a 2004-2005. nyarán hallható 10 részes sorozat alapjául egy, a Zenekar történetét feldolgozó könyv szolgált. Gábor valamikor a 2000-es évek elején, 2001-2002 tájékán ismerkedett meg a Civil rádióval, mivel jóbarátja Radó László Kollégánknak, akivel gyakran beszélgettek a múlt század rockzenéjéről, s Laci meg is íhvta őt egyik műsorába. A kezdeti  barátságból, vendégeskedésből később komoly munkaviszony, csapatmunka alakult ki, s ma már szinte csak együtt készítenek műsort, harmadikként Kalmár László Kollégánkkal, aki viszont a könnyűzenei műsorok mellett túrisztikai műsorokat is készít.

Gábort követően Dr. Sulyok Anna érkezett, aki idén tavasszal jogi diplomát szerzett, azóta főállásban jogászként dolgozik. Ezt megelőzően azonban, még 2007. őszén újságíró iskolába jelentkezett, s emellett szerette volna magát kipróbálni a rádiózás területén is, kereste azokat a lehetőségeket, ahol komoly szakmai gyakorlatra is szert tehet, míg végül véletlen találkozás hozta össze őt Hajós Verával, a Civil Rádió Kuratóriumának, illetve a Rádió  egyik alapító tagjával, aki saját műsorainak készítése mellett újonnan jelentkező önkénteseknek is segít a rádiózás elsajátításában.

Annát Deseő Csaba hegedűművész követte, aki anak idején a Magyar Álami Hangversenyzenekarban is játszott, majd az 1990-es évek végén, miután kivált a Zenekarból, egyre inkább a jazz felé húzott, mára már több szólóanyaga is napvilágot látott. Az 1990-es évek közepén a Magyar Rádió bizonyos műsoraiban is dolgozott zenei szerkesztőként,  mint külső munkatárs. Még az 1960-as években, egy koncerturnén vett részt az imént említett Zenekarral Londonban, amikoris találkozott a BBC egyik magyar származású munkatársával, Pallai Péterrel, aki az 1980-as évek végéig nem térhetett haza Magyarországra, mivel az 1956-os forradalomban ellenzékinek, vagyis népfelkelőnek számított, ezért disszidálásra kényszerült. A BBC több tudósítást is készített a londoni koncertturnéról, melynek során Csaba és Péter szoros barátságba kerültek egymással, így nem volt kérdés, hogy miután Péter az 1990-es évek elején már Magyarországon rádiózott, és később a Civil rádióban is elkezdett műsorokat készíteni, magával hozza, mint jóbarátot. Emellett Csaba azért is tartja fontosnak, hogy a Civil Rádióban készíthet műsorokat, mert - ahogy ő fogalmazott - a jazz manapság réteg műfaj, sajnos egy kézen meg lehet számolni, hány magyar rádióadó játsza ezt a műfajt. Régen a közszolgálati rádióban sok ilyen műsor volt, mára már egyre kevesebb, annak viszont örül, hogy a mi rádiónk ezt felvállalja.

Csabát Rádiónk Főszerkesztője, Pogány György követte, aki akkusztikából diplomázott, tehát profi hangmérnök, több évtizedig dolgozott a Magyar Rádióban, és egyetemista társai közt van a Civil Rádió néhány alapítója is. Így kezdetektől fogva támogatja, segíti a Rádió fejlődését, működését, 2008. februárja óta pedig a Rádiónk Főszerkesztője.  Sokunkkal együtt ő is úgy érzi, a Civil Rádió ma a legsokoldalúbb hazai közösségi rádió, sőt, nem csak a közösségi-,  hanem egyáltalán az összes rádió közt, mivel a közszolgálatiak a napi politikai élet befolyása alatt állnak, a kereskedelmiek pedig csak az ugynevezett "celebvilágot", vagyis a világ egy szeletét ragadják ki, azon embereket, akik egy-egy adott pillanatban, vagy akár csak öt percig  érdekesek az emberek számára - míg a Civil Rádióban sokfajta vélemény, sokféle ember helyet, megszólalási lehetőséget kap, Hallgatóink azon értelmiség, akik mindenféle véleménnyel szemben toleránsak, sokmindenre nyitottak.

 

A mai négy érdekes és tanulságos beszélgetést követően nem sokkal este fél nyolc után végeztem, miután volt néhány kollégám, akivel korábban ugyan mára beszéltük meg az interjút, de egyéb elfoglaltságaikk miatt lemondták, és e hét csütörtökre kértek újabb időpontot. Ez alatt Anna, Magyar Ádám és Ügyvezetőnk, Cserháti Ákos  kint a szerkesztőségi  szobában beszélgettek, illetve készültek elő néhány soron következő műsorral - épp ekkorra végeztek ők is. Ádám kocsival jár dolgozni, a Moszkva tér közelében lakik, így mindnyájunkat elvitt a Moszkva térig, majd onnan Anna, Ákos és én a 2-es metróval jöttünk a belváros felé. Anna és Ákos a Keleti pályaudvarig utaztak, én az Astoriánál leszálltam, így már nyolc óra után pár perccel itthon voltam.

 

 

 

Köszönet a mai napért azoknak, akikkel ma együtt lehettem!

Köszönet a Sorsnak, hogy egy újabb nappal és újabb derék Baráttal ajándékozott meg!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr672194130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása