HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

AJÁNDÉKOZZ ÉLETET!

2017.02.09. 12:22

szerző: RUZSA_VIKTOR

Egy születési fejlődési rendellenesség korai felismerése nem csak, hogy  életet ment, de ma már akár száz százalékos is lehet a gyógyulás, és időnként egy-egy egyszerű szűrővizsgálat elvégzésével gyakorlatilag bárki élhet teljes életet egy orvosi beavatkozás után.  Erre világít rá a szegedi Szentgyörgyi Albert Rotary Klub gyermek-szívműtéteket támogató programja, melynek keretében eddig csaknem 12 ezer gyermek szívét műtötték már meg.   A Rotary Klubok sikerességét az is hitelt érdemlően bizonyítja, hogy 2017. február 7-én az 50. klubot jegyezték be Magyarországon, és az év végéig még három bejegyzése várható.
 

A nemzetközi szervezet ezen programját bemutató eseményen a Szentgyörgyi Albert Rotary Klub egykori elnöke, Hajdu László elmondta: Válalásuk az, hogy 2020-ra ez a szám akár 18 ezerre emelkedjen.  A program 1991-ben érkezett Magyarországra. Ekkor a műtétre váró gyermekeket Amerikába, New York-ba, New Jersy-be vitték. A programban résztvevő családok  a kiutazástól egészen a hazaszállításig foglalkoztak a gyerekekkel, hiszen egy-egy szívműtét után a páciensnek nem feltétlen szükséges kórházi keretek között lenni, ha nem lép fel semmilyen komplikáció, nem alakul ki szövődmény, akkor akár egy kéthetes kórházi kezelés után a családias, otthonos környezetben van lehetősége a lábadozásra. A volt elnök hangsúlyozta: szükséges egy olyan fix bázis,  mely szerepet Magyarország is be tud tölteni. E program újabb szakasza 2015-ben kezdődött, amikor is külföldi pályázatokon  komoly pénzbeli   támogatásokat nyertek el, melyekből 20 gyermek életmentő műtétjét tudták megvalósítani. Ezek veleszületett rendellenességek, korai szakaszban felismerhető betegségek.  Ezek legtöbbször katéteres beavatkozással orvosolhatók, de van, amikor nyitott szívműtétet kell alkalmazni.  A program kezdetén egy műtét költsége akár 3 millió forint is lehetett. Az egykori elnök elmondta, Szegeden van egy team, amely e programból 12 gyermeket vett át,  ez hatalmas  előrelépés volt e klub számára. A szegedi Szentgyörgyi Albert Klub először 5 milliós felajánlást tett, azóta e programra közel 60 millió forintot gyűjtöttek össze, melyet 20 gyermek műtétjére tudtak fordítani. Céljuk azonban az, hogy további pénzt és eszközöket tudjanak bevonni e  programba. Azért is fontos ez, mert a környező országokból, Szerbiából, Romániából és Ukrajnából érkező gyermekeket is műtenek. Utaztatásukhoz, elszállásolásukhoz, ellátásukhoz kérnek támogatást. Céljuk még  legalább 10 másik gyermek műtétje.

 

Prof. Dr. Katona Márta, a Szegedi  Orvostudományi Egyetem Kardiológiai  Centruma Szívsebészeti Osztályának professzor emeritája főképp a gyermekekkel történő kapcsolatfelvételről, diagnosztizálásáról beszélt. Mint elmondta: számukra nem idegen, hogy felvállalhatták ezt. Ő is azon szerencsés orvosok közt tudhatja magát,  aki 1991-ben részt vehetett abban az oktatóprogramban, amelyben New York-ban és New Jersy-ben töltöttek 3 hónapot kollégáival. Azóta óriási fejlődés ment végbe – tette hozzá. Elmondta: itt is van olyan tudás, amelynek köszönhetően most már az intenzív ellátást is meg tudják oldani.  A professzorasszony kiemelte a határon túli orvosokkal folytatott jó kapcsolatokat, amelyek – a különféle orvosi konferenciáknak, kongresszusoknak köszönhetően - főképp a hazánkba látogató orvosokkal alakultak ki.  A  gyermekek nagy része döntően ultrahangos  vizsgálat után kerül műtétre.  Kiemelte, hogy a hozzájuk érkező gyermekek már szinte túl vannak az optimális műtéti időponton, így fontos az, hogy nem hetekig tartó kezelésről van szó, hanem a páciens legfeljebb két hétig van bent, ezután pedig a Rotary Klub gondoskodik szállásáról, befoadó családhoz helyezi ki. További terveik közt szerepel egy mobil ultrahang állomás kialakítása, mellyel határon túlra, Ukrajnába is el tudnak jutni. Fontos ugyanis, hogy minél korábban ismerik fel a rendellenességet, annál nagyobb  esély van arra, hogy teljes korrekcióval gyógyítsák meg a hozzájuk érkező gyermeket.

 

Prof. Dr. Hartyánszky István gyermekszívsebész  úgy fogalmazott: A project három lábon áll. Első az anyagi háttér, melynek megteremtését a Rotary Klub vállalja.    Egyszerű műtétek 800 ezer – 1 millió forint közötti összegűek, bonyolultabbak költsége akár a 3 millió forintot is elérheti – de az összeget befolyásolja a kezelés  hosszúsága. A másik a betegek felkutatása, diagnózis felállítása és műtétre történő előkészítése. A harmadik pedig maga a műtét. Kiemelte a mögötte álló teamet Bogács Gábor tanár vezetésével.  Kiemelte még a technikai fejlődés fontosságát.  Az 1980-as években a megfelelő orvosi  berendezések (mint például emery, ultrahang) hiányában   az akkoriban születet babák nyolcvan százaléka nem érte meg az 1 éves kort. Ma már ezeknek a gyermekeknek az aránya 1-2  százalék, tehát nagyon jó esély van a teljes gyógyulásra.   Hartyánszky professzor úr hozzá tette: fontos még az utókezelés, hiszen pl. egy beültetett szívbillentyű nem növekszik a gyermekkel együtt, így a már megoperált, és felnőtté vált gyermekekkel is foglalkozni kell.   

 

A szovátiai Nagy Ida Böjte Csaba ferencesrendi  szerzetes egyik otthonában él. Ő maga is érintett, lyukas szívvel született.  2016. májusában esett át szívműtéten. Mint mondta, ma már  majdnem teljesen meggyógyult, bízik abban, hogy hamarosan  száz százalékos lesz. Szeret sportolni, táncolni. Felnőtt korában gyermekpszichológus szeretne lenni. 

A program egyik arca, támogatója, egyúttal   másik érintett Szívós Márton,   egykor a KSI, majd az olaszországi Pro Recco, később a Budapest Honvéd, a szegedi A-Híd, jelenleg pedig az Egri VK szélső jobbkezes, világbajnok vizilabdázója.       

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr5212240176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.