HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

A RÍMHÁNYÓ EMLÉKÉRE

2016.11.12. 16:12

szerző: RUZSA_VIKTOR

Szeretek repetázni, főleg, ha jó szívvel adják. Na de ennyire azért mégsem… Mondhatnám a mai napra, amikor is a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete Romhányi József (1921. március 8 - 1983. május 7.) emlékére rendezett versmondó versenyt a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége  Székházának Hermina termében. Meglehetősen kevesen voltunk, lehettünk tán 30-an, az elnökséggel, a zsűrivel, a mindössze 4 versenyzővel és a szerény hallgatósággal (köztük jómagam) együtt.   S hogy mire értettem e beszámoló bevezető mondatát? Az elnökség a verseny szünetében, a zsűri eredményhirdetését megelőzően hotdoggal és ásványvízzel  vendégelt meg minket. S mivel érthető módon jóval több emberre számítottak, maradt még néhány a finomságból, így volt lehetőségünk repetázni.  Bár ne lett volna, inkább lettünk volna többen!

 

romhanyi_jozsef.jpg

                                                        (Forrás: Wikipedia - Romhányi József író, költő) 

 

 

A versenyre meghívást  kapott a költő lánya, Romhányi Ágnes, aki elfoglaltsága miatt nem tudott  eljönni, azonban üdvözletét küldte a résztvevőknek. Levelét Borai Botond, a Hermina Egyesület elnöke tolmácsolta a verseny megnyitásaként. 

 A versenyzőknek két fordulós megmérettetésen kellett  részt venniük. Az első fordulóban   a  kiírás szerint Romhányi József valamelyik művét kellett előadniuk, majd egy rövid szünetet követően a második fordulóban szabadon választott  költő bármely művével indulhattak.      A versenyzők: Borsodi Zsuzsanna, Nagy Krisztina, Obenausz Tamás és Tóth Péter Pál voltak. Tóth Péter Pál hatalmas sikert aratott, főképp a második fordulóban, amelyben Márai Sándor „Mennyből az angyal” című versét adta elő, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára.  Ezzel abszolút győztes lett, mind a közönségdíjat, mind pedig a szakmai zsűri elismerését kivívva, vagyis I. helyezett és közönségdíjas egyaránt.   A II. helyezett Obenausz Tamás, míg a III. Nagy Krisztina lett. A   zsűri tagjai: Tóth Cecilia, a Pesti Magyar Színház társadalmi felelősségvállalási referense, magyar szakos tanár, Erdős Imréné Márta könyvtáros, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Hangoskönyvtárának egykori vezetője és Simon András színművész, a Pesti Magyar Színház társulatának tagja voltak.

 

A Hermina Egyesület égisze alatt működő Horizont Kultúrcsoport vezetője, Bereczk Istvánné Bihari Erzsébet a verseny végén bejelentette, hogy a kevés érdeklődőnek köszönhetően a Hermina Kulturális Napok keretében a mai volt az utolsó versmondó verseny. Lesz viszont Juhász Gyula (1883. április 4 – 1937. április 6.)  emlékére, különálló programként, „Tükörben a vers, tükörben a költő” címmel, 2017. áprilisában, a költő halálának 80. évfordulója   emlékére.

 

Gratulálunk a résztvevőknek és a díjazottaknak!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr2211955907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása