HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

SZÉCHENYI ÖRÖKSÉGE

2016.02.02. 23:26

szerző: RUZSA_VIKTOR

Gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából 2016-ot a legnagyobb magyar leszármazottai által alapított Széchenyi Család Alapítvány A Széchenyi Örökség évének” nyilvánította. Az ehhez kapcsolódó kulturális programsorozat megnyitója a Széchenyi István által alapított Magyar Nemzeti Múzeum Pollach Mihály termében volt február 2-án.

 

Az Alapítvány elnöke Széchenyi Tímea négy programelemről beszélt a programsorozat nyitó rendezvényén: lesz Nemzeti Néptánc Nap, Széchenyi Ökölvívó Verseny, Az Év Széchenyi Vállalkozása Díj és Széchenyi Akadémia fotó- és rajzpályázat. A rendezvényen jelen volt még Sall László, a Dombóvári Hídépítők Igazgatója, Novák Péter énekes, a Kultúrpart Csoport vezetője, Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója, Bodrogai László, az Eszterháza Kutató- és Fesztiválközpont igazgatója, Erdei Zsolt világ- és olimpiai bajnok ökölvívó, Dr. Kovács László, a Magyar Ökölvívó Szövetség kapitánya, Széchenyi István táncművész.

A mester álma az volt, hogy épületbe foglalja, amit egy nemzet kitalált. Egyszerre kell a szellemi- és anyagi erőfeszítéseket összekapcsolni ahhoz, hogy igazi teljesítmény szülessen – vallja Sall László. Azért tartja jónak a témákat, melyekkel az alapítvány foglalkozik, mert szerinte nagyon jól összefoglalja, hogy a közösség, melyet magyar nemzetnek nevezünk, hányféle teljesítményt tud összefoglalni, melyet objektív mércével mérhetünk, pl. táncművészet, sport, vállalkozó. Lehetetlen kizárólag csak piaci tevékenységnek tekinteni ezeket, mindig lesz olyan, amikor úgy érezzük, hogy olyan döntéseket kell hoznunk, amely magasabb szinten tekint a gazdaságra, ugyanis a gazdasági élet mellett a közösségi életet is segítheti. E tevékenységével ezt a közösséget is támogathatja. Ilyen módon picit több is ez, mint a konkrét téma. Saját döntésünk alapján átélve ennek az érzelmi elemét, ezt szolgálja. Széchenyi István munkásságának legalapvetőbb motorja. Hozzá tette, ő is pontosan tudta ezt, hogy amikor a leglogikusabb lépéseket hozzuk, azt a pici pluszt is hozzá kell tenni. A világ úgy van berendezve, hogy valamilyen nagy erő e csoportokat létrehozta. A nyelvnek, a történelemnek, a pszichológiai karakterek együttélése. Minden nemzetnek megvan a maga hivatása, karaktere, dolga a világban. Egyfajta mozaik, melynek e csoportok alkotóelemei, építőkockái. Ez az egész együtt ad teljes képet. Minden alkotóelemnek feladata,hogy betöltse azt a feladatát, amely az ő különleges karakterének, speciális örökségének a kifejtése. Pl. a magyar emberek tehetségének kifejtése, az Alapítvány által kiválasztott területen. Novák Péter a Népzenei- és Művészeti napot emelte ki. Mint fogalmazott: Széchenyiről feltételezhető, hogy közvetlen kapcsolata lehetett a népi- és arisztokratikus kultúrával. Emellett fontosnak tartja a rendezvények helyszíneit, pl. a Hősök terét és a volt Felvonulási teret. Az énekes kiemelte: Ez egy alulról jövő kezdeményezés. A kultúrát mindenkinek magának kell megélni, szívügyének tenni. Erdei Zsolt elmondta, hogy Széchenyi volt az, aki megismertette az emberekkel az ökölvívás művészetét. Ezért szeretnének hagyományteremtő versenyt rendezni Széchenyi emlékére. Március 4-én lesz egy qualifikációs torna. aki azon jól szerepel, tovább jut az áprilisi olimpiai qualifikációs tornára. Nem olimpiai évben Széchenyi Ökölvívó Emlékversenyt rendeznek majd.

A nyitó ünnepség végén a sajtóesemény látogatói néptánc-bemutatóban is gyönyörködhettek, ezt követően pedig a támogatók szalagot kötöttek az Európai Uniós és a magyar nemzeti zászlókra – e gesztussal a nemzeti összetartozást szimbolizálták.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr548354938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása