HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

A MI ISKOLÁNK BAJNOKA!

2015.09.09. 20:04

szerző: RUZSA_VIKTOR

Sokan tanulnak különböző speciális szakiskolákban – legyen szó különféle művészeti-, vagy épp sportiskoláról. De vajon tudják-e az egyes művészeti- vagy sportiskolákba járó kis diákok, hogy kik a nagy elődök? Kik koptatták előttük az iskolapadot? Ehhez is hozzájárulhat a Magyar Olimpiai Bizottság, a Diáksport Szövetség és a Polifarbe Festékgyár „A mi iskolánk bajnoka” címmel meghirdetett közös programja, melynek keretében több hazai intézmény, köztük a Csanádi Árpád   Általános Iskola, Sportiskola és Középiskola két tornacsarnoka is megújult – ráadásul egyiket Kozák Danuta kajakozóról, másikat pedig Lőrincz Tamás birkózóról nevezték el. A felújított tornacsarnokokat szeptember 9-én adták át ünnepélyes keretek között. Az ünnepségen jelen volt az iskolának otthont adó Zugló polgármestere, Karácsony Gergely (LMP) is.

 

  

 

Balogh Gábor, a Diáksport Szövetség elnöke elmondta, hogy a Szövetség munkatársaival együtt 2 évvel ezelőtt kezdtek el gondolkodni azon, hogyan lehetne népszerűsíteni a diáksportot, hogyan lehetne az élsportolókat jobban bevinni az egyes iskolák falai közé. Emellett aktívan részt vettek az idén bevezetett mindennapos iskolai testnevelés konkrét feladatainak kidolgozásában. Nem csak a Csanádi Árpád Általános Iskolával, Sportiskolával és Középiskolával, hanem vidéki intézményekkel is jó kapcsolatban vannak – neveztek már el tornacsarnokot például Dombi Rudolfról is.

 

Rabi Ferencné, az Intézmény vezetője és munkatársai számára nem volt meglepetés az idén szeptembertől bevezetésre kerülő kötelező mindennapos testnevelés, hiszen – ahogy a vezető asszony büszkén dicsekedett el vele - a Csanádi az ország egyetlen olyan iskolája, ahol mindenki sportol, kezdve az általános iskolásoktól egészen a középiskolásokig. A tanítás itt a   gyerekek reggeli edzéséhez igazodva délelőtt 9:50-kor kezdődik. A vezető asszony kiemelten fontosnak tartja, hogy a sport jellemformáló, tartást ad a gyerekeknek. Emellett pedig kiemelten odafigyelnek a gyerekek egészséges életmódjára is, mint például az iskolai menza kínálatára, a helyes táplálkozásra. Hozzá tette: Fontos, hogy a bevitt tápanyagok segítség a gyerekek sporttevékenységét.   Érdemesnek gondoltam megkérdezni, hogy a kajak és a birkózás mellett milyen sportágak közül választhatnak a gyerekek – Rabi Ferencné elmondta, hogy van football, triatlon, kosárlabda, vizi sportok, öttusa. Mivel azonban egy-egy adott sportágban kevés a gyerek, ezért próbálják a rokon sportágakat összepárosítani, illetve az azokkal foglalkozó gyerekeket egybe csoportosítani. Végezetül elmondta, hogy nagyon jó kapcsolatot tartanak fenn a különböző sportegyesületekkel, úgy, mint a KSI, a BVSC, az MTK, az FTC.

 sm1_1390_resize.JPG

               (Fotó: KRQ Médiaügynökség)

Az Iskola egyik volt növendéke Kozák Danuta többszörös olimpiai bajnok kajakozó. Mint elmondta, hatalmas élmény számára, hogy visszatérhetett abba az iskolába, ahol – ahogy fogalmazott – négy évet töltött el fiatalságából, az iskola gimnáziumában. Hozzá tette: A Csanádiról érdemes tudni, hogy minden nagy tornatermet egy-egy magyar olimpikonról neveztek el. Ez egyfajta tartást is ad számára abban az értelemben, hogy példát tud mutatni az iskola tanulói számára. Engem, mint sportkedvelő, ám a sportokhoz egyáltalán nem értő, kívülálló embert az is érdekelt, hogy hogyan telt számára egy-egy átlagos nap, hogyan zajlott a felkészülés az egyes sporteseményekre. Danuta elmondta:Egy-egy nap általában korai keléssel kezdődött, fél hat-hat óra körül, reggeli edzéssel. Ezt követően az iskolában 10-től délután 3-ig, fél 4-ig volt. A Csanádiban az oktatás a sportoló gyerekek reggeli edzéséhez alkalmazkodva kezdődik. Tanítás után délutáni edzés, majd este, már fáradtan készült a következő napi oktatásra. Arra irányuló kérdésemre, hogy kaptak-e házi feladatot, Danuta elmondta, hogy igen. Azon kérdés is felmerült bennem, hogy nem neheztelt-e tanáraira azért, mert nem elég a reggeli és délutáni edzés, közte az egész napos tanítás, még házi feladatot is adnak? – erre ő határozottan úgy válaszolt, hogy nem neheztelt rájuk ezért, hiszen ez az ő élete, ő döntése volt. Kisgyermek kora óta sportol, a kajakkal 9 éves korában ismerkedett meg. Akkor még nem voltak edzőtáborok, de eredményei egyértelműen arra mutattak, hogy olyan iskolát válasszon, ahol van lehetősége sportolásra, ahol tudják segíteni a fejlődését. Utolsó kérdésem az volt irányába, hogy mit üzen az Iskola   jelenlegi tanulóinak, akik mostantól a róla elnevezett tornacsarnokba lépnek. Danuta üzenete: „Soha ne elégedjenek meg magukkal, és mindig vágyjanak többre, persze normális keretek között” – ez azt jelenti, hogy legyen meg az egyensúly a tanulás, a család és a sport között.

 

Sotkó Krisztina,a Polifarbe Festékgyár KFT marketing-koordinátora elmondta, „A mi iskolánk bajnoka” project 2014-ben indult el. Elsődleges szempont a rászorultság volt, műszaki felmérést végeztek minden egyes intézményben. A most felújított három intézmény műszaki állaga alapján látszott, hogy legalább 30 éve nem volt felújítva. Mindemellett az intézmény egykori tanítványa, Kozák Danuta a Polifarbe nagykövete is, ez is nagyban hozzá járult ahhoz, hogy az iskola tornatermeit felújítsák, Danuta kérésére. A kivitelezési munkálatok elvégzésében a Polifarbe alvállalkozói, szakemberek segítettek. A vállalat munkatársai egy huszas listán gyűjtötték össze, hogy melyek a felújításra szoruló intézmények, de az, hogy a következő évben melyik lesz az a három, azt még ezután döntik majd el. Hozzá tette:   Továbbra is a rászorultsági alapot, az adott tornacsarnok műszaki állapotát veszik majd figyelembe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr777773686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása