HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

Több mint 200 millió forint kerül a hazai szociális ellátórendszerbe a Segélyszervezeten keresztül.

Egyenként több millió forint támogatásban részesülhetnek hazai civil és egyházi szervezetek a DanChurchAid közreműködésével és a VELUX Alapítványok támogatásával megvalósuló Ökumenikus Segélyszervezet - TANDEM Fejlesztési Alap című pályázaton keresztül. A vissza nem térítendő támogatás a családok átmeneti otthonaiban végzett munkához, a hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik megsegítéséhez kíván forrást teremteni új szolgáltatások kialakításával, melyek megoldást nyújthatnak a jelenlegi ellátórendszer hiányosságaira. A 2012-2015 között futó pályázati program három fordulójában összesen több mint 200 millió forinttal támogatja a magyarországi szociális szektort. 

A három éves program részleteiről 2012. július 5-én, csütörtökön 11 órától a Protestáns Fórum kávézójában tartott sajtótájékoztató keretében számolt be Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Budai Henrietta, a VELUX sajtókapcsolatokért felelős munkatársa és Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet módszertani vezetője. Lehel László a segélyszervezet új programjának fantázia nevét szimbolizáló tandem biciklire felülve köszöntötte a jelenlévőket, s mondta el, hogy a kerékpár egyik ülésén a segélyszervezet ül, de a másik ülésre a következő három évben mintegy 60 szervezetet várnak partnerül, akik egyenként 2-4 millió forint pályázati támogatásban részesülhetnek. Rácsok Balázs elmondta, hogy a három családok átmeneti otthonát is működtető Ökumenikus Segélyszervezetnek első ízben van lehetősége arra, hogy ilyen nagy mértékben segítse a hasonló intézményeket fenntartó szervezeteket, rajtuk keresztül pedig több száz rászoruló családot. E szerepkörnek pedig magas fokú szakmai felkészültség és az évtizedes tapasztalat az alapja.

Budai Henrietta, a VELUX Magyarország Kft. sajtókapcsolatokért felelős munkatársa hangsúlyozta, hogy „a Magyarországon ezer embert foglalkoztató VELUX Magyarország Kft. számára fontos, hogy a cég alapítója által létrehozott VELUX Alapítványokon keresztül segítse a társadalmat is azon országokban, amelyek piacán üzleti jelleggel jelen van.” Mint mondotta: „A támogató alapítvány döntéshozatalában a legnagyobb hangsúlyt azoknak a társadalmi távlatokat felmutató közép- és kelet-európai céloknak a támogatása kapta, amelyek a hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok életkörülményeinek, jövőbeni lehetőségeinek jobbá tételére törekszenek.”

A pályázati program által támogatni kívánt projektek célcsoportja olyan hátrányos helyzetű gyermekek és szüleik, akik családok átmeneti otthonában laknak, illetve onnan kerülnek, kerültek ki. A gyermekekre jellemző, hogy a családon belüli problémák (agresszivitás, negatív, rossz szülői minták, szegénység, szocializációs nehézségek) kihatással vannak személyiségükre, iskolai, óvodai teljesítményükre. Ezen gyerekek körében gyakoriak a részképesség zavarok, melyek a magatartási és tanulási problémákhoz vezetetnek. A projekt egyik része az ő fejlesztésüket célozza meg. Másrészről viszont családok átmeneti otthonában élő szülők részére is szolgáltatásokat kíván nyújtani a projekt. A szülőkre jellemző a magas munkanélküliségi arány, az ellátásban lévő családok 30 százaléka úgynevezett vándorló családnak számít, akik otthonból otthonba kerülnek, de problémáik megoldásában nem történik jelentős változás. A szülőkre jellemző, hogy hosszú ideje ugyanazokkal a nem, vagy rosszul működő  eszközökkel próbálják megoldani a problémáikat, gyakran eredménytelenül. A program támogatni kívánja azokat az újszerű megközelítéseket, jó gyakorlatokat, amelyek növelik az szülők önállóságát, felelősségét helyzetük rendezésére, és hozzásegítheti őket a munka világába való visszatérésben. A tervek szerint a három év alatt a támogatott programok szolgáltatásaiban 900 gyermek és 600 felnőtt vesz részt.       

Az ellátórendszer évek óta alulfinanszírozott, nincsenek pluszforrások arra, hogy az egyre komplexebb problémákkal küzdő családok számára új, hatékony szolgáltatásokat lehessen beindítani. A családok egyes problémái (gyermekek részképesség gondjai, a szülők munkaerőpiaci problémái, a fiatalok pályaorientációs nehézségei, az önellátás megteremtésének bizonyos problémái) olyan új kompetenciákat (fejlesztő pedagógus, munkaerőpiaci tanácsadó, terápiás munkatárs)  és eszközöket (fejlesztő eszközök, munkába állást segítő eszközök, tréningeszközök) igényelnek, amelyek finanszírozására jelenleg nincs forrás. Ugyanakkor a területen dolgozó munkatársak számos ötlettel, jó gyakorlattal rendelkeznek, amelyek megvalósítására forrásokra van szükség.     

 

A VELUX Magyarország Kft-ről

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

2012-ben a VELUX márka immáron ötödik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára. Harmadik alkalommal kapta meg a VELUX márka a Superbrands díjat idén, amely a fogyasztók felé nyújtott kiemelkedő teljesítményét példázza.

 

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. 

Minderről Kónya István, a VELUX Cégcsoport magyarországi tanácsadója, Kónya István úr mesélt e hét csütörtökön stúdiónkban. Ezúton szeretném megköszönni, hogy elfogadta meghívásom a Civil Rádióba. Terveink szerint a vele készült interjút szeptember 12-i "Fillagória" adásunkban  adjuk le.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr434745002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.