HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

Alaposan rácáfoltak a hajléktalanokat övező sztereotípiákra a most lezárult foglalkoztatási programban részt vevő hajléktalan emberek. A program ideje alatt (2010. június 28. – 2010. október 31.) 22 személyt összesen 293 alkalommal foglalkoztatott a Menhely Alapítvány, megbízási szerződéssel, napi kifizetésekkel.

 

A Magdolna Negyed Program II.* részeként – az MNP II. T3 Szociális és bűnmegelőzési program T3/5 – a Dankó utca közterület felügyelete szociális munkások segítségével – projektet a Menhely Alapítvány bonyolította le.

A programban résztvevő szervezet összehangolt munkájával valósult meg, a jól sikerült együttműködés, mintaként szolgál a hasonló programok számára.

A program célja az volt, hogy a Magdolna-negyedben, különösen annak bizonyos területein (Dankó utca, Mátyás tér, Szerdahelyi utca, Teleki tér) képzett és gyakorlattal rendelkező szociális munkások utcai szociális munkát és kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtsanak az itt élő vagy megforduló hajléktalan emberek számára, valamint elősegítsék azok alkalmi foglalkoztatását.

A foglalkoztatási programnak köszönhetően hajléktalan személyeket foglalkoztattunk közterületek takarítására hétfői és pénteki napokon. A Magdolna-negyedben végzett közterület-takarításért naponta 4000 Ft-ot, és meleg ételt is kaptak az otthontalan munkavállalók.

 

A program során nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítani az együttműködő partnerrel, a JKKSZ Kft. munkatársaival. A program beindulását megelőzően aggódva tekintettek a hajléktalanok foglalkoztatása elé, de sikerült olyan személyeket bevonni, akik az igen szigorú feltételrendszer ellenére is maradéktalanul helyt álltak, megbízhatóan és pontosan végezték munkájukat.

Az utcai szociális munkások elsősorban azon ügyfelek közül választották ki a munkavállalókat, akikkel a Magdolna-negyed területén találkoztak, vagy ott „laktak”, vagy ott vettek igénybe valamilyen szolgáltatást.

A program eredményei:

Szociális munkásaink tapasztalatai szerint a hajléktalan emberek szívesen és nagy lelkesedéssel vállalták a munkát. A JKKSZ KFT. munkatársai örömmel tapasztalták, hogy a foglalkoztatott hajléktalanok megbízható és jó minőségű munkát végeztek, még a korábban foglalkoztatott dolgozóiknál is jobban tudtak rájuk számítani. A RÉV8 Zrt. visszajelzése alapján a Magdolna-negyed lakói is kellemesen csalódva tapasztalták, hogy környezetük rendjét, tisztaságát hajléktalan emberek tartják fenn.

A projektnek köszönhetően a takarítást végző hajléktalanok közül többen átmeneti szállóra költöztek. Szinte mindannyian felruházkodtak, mobiltelefont vásároltak, hogy a későbbi munkavállalásuk érdekében elérhetőek legyenek, és kapcsolatot tudjanak tartani. A fizetésükből rendes ételt tudtak vásárolni maguknak, megnőtt az önértékelésük, másképp látták a környezetüket és ahhoz való viszonyukat. Ismételten bebizonyosodott, hogy hasznos munkavégzés és persze megfelelő ellenszolgáltatás biztosításával komoly lépéseket tehetünk afelé, hogy a legszegényebb emberek visszataláljanak társadalmunkba.

 

 


* Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül megvalósuló, (KMOP 5.1.1. integrált szociális városrehabilitáció, kiemelt projektek  KMOP-5.1.1/B-2008-0001 azonosító számú) – a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat által bonyolított program megvalósítója a Rév8 Zrt.

 

A 2011. év első "Fillagria" adásában, január 5-én este Aknai Zoltánnal, a Menedékhely Alapítvány Ügyvezetőjével és munkatársával, Schmidt Zoltán szociális munkással beszlégettem. Műsorunk második felében pedig egy szorosan ehhez a témához kapcsolódó beszélgetéssel folytattuk a 2010. szeptember 1-én megkezdett Jubileumi Születésnapi Műsorunk.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr602563946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.