HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

AZ UTOLSÓ NYÁRI HÉTVÉGE

2016.08.28. 15:00

szerző: RUZSA_VIKTOR

A műsor első részében Hallgatóink megismerhették a KÖVET Egyesület munkáját, majd a biztonságos internet-használattal és a drogprevencióval foglalkozó Életrevaló Egyesület tevékenységét, végezetül arra kerestük a választ, hogy hol a helye a fogyatékossággal élő, elsősorban hallássérült sportolóinknak hazai- és nemzetközi viszonylatban. Szólunk arról is, hogy Törökország jövőre Siketlimpiát rendez. Műsorvezető: Ruzsa Viktor, riporterek: Tarcsi Géza és Ruzsa Viktor
 
 
 
 

Szólj hozzá!

AUGUSZTUS 20.

2016.08.22. 23:27

szerző: RUZSA_VIKTOR

Éppen tíz évvel ezelőtt csúnya véget ért augusztus 20-a. Bár 2006-ban, azon a vasárnapon  napközben még derült idő volt, estére, a tüzijáték kezdetére azonban  hatalmas viharfelhők gyülekeztek, és óriási felhőszakadással, jégesővel és széllel ért véget az este, már a tüzijáték közben. Aznapi élményeim is megosztottam már Olvasóinkkal, mely bejegyzést közzé is tettem a Facebook-on, valamikor szombat hajnalban.  Volt is olyan Barátom, aki olvasta is, és hívott is szombat délben, hogy elmondja, hogy azért ez nem volt semmi, hogy akkor mit élhettünk át Barátaimmal.

img_20160820_193422.jpg

Szerencsére azonban a mostani ünnepséget semmi sem zavarta meg.  Az ünnepi hétvégén a hagyományosan az évnek ezen időszakában megrendezett Mesterségek ünnepére látogathattak az érdeklődők, akik a Budai Várba, a Nemzeti Galéria előtti térre látogattak. Itt  a legkülönfélébb kézműves szakmák képviselői, illetve iparművészek mutatták be tudásukat, portékáikat. A Galéria főbejárata előtti színpadon este Szalóki Ági és zenész barátainak népzenei elemekkel tarkított világzenei műsorát hallhattuk. 

img_20160820_200810.jpg

Közben besötétedett, és felgyúltak a körülöttünk lévő épületek, köztük a Galéria fényei.

img_20160820_205051.jpg

A koncertet követően elindultunk a Szent Háromság tér, a Mátyás templom irányába, majd a templomhoz érve hallottuk, amint kezdetét vette a tüzijáték, melynek zenei aláfestése idén az "István, a király" című rockopera néhány dala volt. A tömeg a templom  oldalától egy lépcsősoron, majd egy szűk kis utcán haladt lefelé, míg el nem értük a Lánchíd budai hídfőjét, ahol a Petőfi Rádió nagyszínpada állt, ahonnan az aláfestő zenék szóltak. Így sajnos sokmindent nem láthattunk az égi parádéból, a hang azonban bizonyos értelemben kárpótolt.

 

Na és persze a remek idő is. 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

AUGUSZTUSI VÁLOGATÁS

2016.08.19. 20:27

szerző: RUZSA_VIKTOR

- Egy gálaműsor benyomásai. Fark László képzőművésszel beszélgettünk;
 
- "Több lettél" - esélyegyenlőségi nap Győrben
 
 
Felelős szerkesztő: Bratkó József, postamester: Bratkóné Földesi Ágota, a Civil Rádió műsorvezetője és zenei szerkesztő: Ruzsa Viktor
 
 
 

Szólj hozzá!

ÜNNEP ELŐTT

2016.08.19. 03:17

szerző: RUZSA_VIKTOR

- Zsíros deszka - Avagy kenyér kicsit másképp. A Kreatív Alkotók Csoportjának családi programja augusztus 20-án Csapdiban;
 
- Esély – a fogyatékossággal élő, e csoporton belül is a hallássérült olimpikonok helye magyar- és nemzetközi vonatkozásban. Horváth Miklós sportújságíróval beszélgetünk;
 
- A hazai korrupció – a Transparency International közvéleménykutatásának eredménye;
 
- Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán, a Szent Márton emlékév jegyében;
- Kávészünet. Szász Anna jegyzetét Hajós Vera olvassa fel;
 
- Programajánló Kemény Dánieltől;
 
- Rió 2016 – érkeznek a legfrisebb olimpiai hírek Kemény Danitól
 
 
Zenei szerkesztő és hangmérnök: Petik András, hírszerkesztő: Berényi Attila, sportszerkesztő: Tarcsi Géza, programajánló- és sportszerkesztő: Kemény Dániel, szerkesztő-műsorvezető: Ruzsa Viktor
 
 
 
 

Szólj hozzá!

A SAS-HEGYEN

2016.08.14. 22:27

szerző: RUZSA_VIKTOR

   Ma egy baráti társaságban a Sas-hegyi Kilátót néztük meg szervezett túra keretében.

 

szkla_a_sas-hegyen.jpg

Sas-hegy 1958. óta természetvédelmi terület. A védetté nyilvánítás 50.. évfordulóján jelentős beruházás volt, megújultak a sétautak, a Kilátóhoz vezető ösvény, a szakadékok feletti hidak, így a terület a látogatók számára teljesen biztonságosan látogatható, előre történő bejelentkezés útján, kis csoportokban, túravezető segítségével.

 

img_20160814_134742.jpg

Az ösvény kb. 240, míg a Kilátó kb. 258 méter magasan helyezkedik el. Onnan jól látható Buda, főképp a Bach-csomópont, Gazdagrét és Budaörs panorámája. A hegy kelet-nyugati irányban elterülő, dolomit-hegység, a dolomit jó tulajdonsága, hogy - a mészkővel ellentétben - nem oldódik a vízben. A hegy földrajzi fekvésének köszönhetően két oldala között jelentős, akár 15 - 20 fokos hőmérséklet-különbség is lehet, erről a látogatók egy-egy kihelyezett hőmérő segítségével győződhetnek meg. Ma délben a hegy déli oldalán 40, míg az északin csupán 24-25 C fok volt. Ennek következtében az aljnövényzet is jelentősen eltérő a két oldalon. Főleg zöld gyíkok, siklók kedvelt élőhelye.

 

buda_visszafoglalasanak_emlekmuve_a_sas-hegyi_kilatonal_tavolrol.jpg 

   A délelőtt  11 óra után kezdődött túra során volt lehetőségünk még egy 2012-ben emelt emlékművet is  megtekinteni. A Sas fát az 1686-ban történt Buda töröktől való visszafoglalásának emlékére állították.   

 

Szólj hozzá!

   Nem mondhatnám, hogy ezen a hétvégén unatkoztam volna. Na persze én sohasem szoktam unatkozni, így ez a hétvége is bővelkedett eseményekben, részben rádiós-, részben pedig magánjellegű izgalmakban.

 

   Idén már 24. alkalommal kerül megrendezésre Európa és Magyarország egyik legnagyobb fesztiválja, a Sziget, amelyen Rádiónk évek óta képviselteti magát. Hol sajás standdal, hol pedig „csak” helyszíni tudósítóinkkal, akik telefonon jelentkeznek be, és számolnak be a fesztivál eseményeiről. Idén saját standot kaptunk a Civil Szigeten, hazai- és nemzetközi civil szervezetek  standjai közt.    A fesztivál ideje alatt naponta 10 – 12 óra között élő műsorfolyamot sugárzunk, illetve a délutáni műsorokban is hallhatnak hangulatjelentéseket, összefoglalókat. Két állandó munkatársunk, Sere Bence és Rubint Dániel biztosítják a technikai hátteret, illetve háttérmunkát, mellettük pedig naponta más-más műsorvezetők, műsorvezető párosok dolgoznak. Így kerültem én az augusztus 13-i  szombati stábba.   A tegnapi élő műsorfolyamban megszólaltak – többek között - a Mensa Hungarica, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara képviselői. Az egyes standokon a látogatók természetesen a szervezetek működését ismerhetik meg, játékos formában. A Magyar Vöröskereszt sátrában például kipróbálhatják az újraélesztést, a közjegyzőknél jogi segítséget kérhetnek, illetve ismerhetik meg az egyes jogi eseteket. De képviselteti magát még – és  előző napi adásunkban jelen volt – az Életrevaló Egyesület, amelynek munkatársai a drogprevencióra hívják fel az emberek figyelmét. 

Délután pedig hangulatjelentéseket, összefoglalókat készítettünk, melyeket aztán gyorsan adáskészre vágtunk, mivel este 18 órától már egy összefoglalót adtunk. Erre főleg  az esti koncertek miatt van szükség, vagyis amiatt, mert olyankor már a viszonylag nagy hangerő miatt nem lenne lehetőségünk élő adás lebonyolítására.  16 órától a Quimby zenekar koncertezett a Nagyszínpadon. Én előtte kb. másfél órával készítettem néhány interjút a színpad előtt. Két interjú között pedig szándékosan vettem, ahogy a zenekar dobosával a hangosítást állították, mire odajött egy srác, és megkérdezte, hogy „Hány Decibel?” – mire megnyugtattam, hogy én nem mérem a zajszintet, hanem én a Civil Rádió munkatársa vagyok. Így kezdtünk el beszélgetni, ő is adott nekünk interjút az esti összefoglalóba.   

   Nem maradtam ott végig, összességében remek hangulatot, kellemes légkört tapasztaltam, és örömmel töltött el, hogy ismét részese lehettem a Civil Rádió tudósításának.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

HERMINA MAGAZIN A SPORT JEGYÉBEN

2016.08.13. 23:30

szerző: RUZSA_VIKTOR

Ha a hónap második pénteke, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének Magazinja szól a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorában.
 
 
A 2016. augusztus 12-i műsor a Rio-ban megrendezésre került nyári Olimpia jegyében szólt. Olya látássérült sportolókat mutattak be az Egyesület munkatársai, például Dr. Kátai-Németh Vilmos aikido-edző vagy Czut Gábor, a LÁSS Egyesület önkéntese személyében, akik teljesítményük alapján simán lehetnének akár olimpiai versenyzők is.
 
Szerkesztő-műsorvezető: Borainé Kati, riporter: Borai Botond, házigazda: Ruzsa Viktor, a Civil Rádió munkatársa.
 
 
 

Szólj hozzá!

A videón látható ember mind Domingo koncertjére érkezett - volna, de nem jutottunk be. :(
 
Hatalmas érdeklődés övezte Plácido Domingo világhírű spanyol tenor ingyenes opera- és operett-koncertjét. Olyannyira, hogy a Puskás Ferenc Stadion metrómegállótól, a lejárattól a pár száz méterre lévő főbejáratig több ezren álltunk, megtömve a plasztert. Én 19:06 - 19:59 között. Gyakran bemondták a hangosbemondóban, hogy helyet csak a megfelelő számú kapacitás erejéig tudnak biztosítani, legalább hatszor. Majd egyszer csak sajnálattal közölték, hogy nincs több hely, nem tudnak több vendéget beengedni. Így több százan, ha nem ezre fordultunk vissza a metróba. Ez a videó már akkor készült, amikor több századmagammal nagy szomorúan visszaindultam a metróba. Jó szórakozást azoknak, akik bejutottak. :( Mi meg nem voltunk elég "koránkelők". :( Ugyanakkor ez szerencsére azt is jelenti, hogy nagy az igény a komolyzenére, teljesen vegyes korosztály volt, egész fiataloktól az idősekig.
 
Szerencsére azonban nem volt tülekedés. A tömeg kultúráltan várt a sorára, és hazafelé is így indultunk. Voltak, akik megszólták a szervezést, illetve olyan is volt, aki mondta, hogy ki tudja, mikor lesz legközelebb ilyen lehetőség.
 
 
 
 

Szólj hozzá!

A  Lajtai Kati, Kasza Tibi és Kasza Gábor alapította Crystal talán 2010-ben állt utoljára színpadon abban a formájában. Tibi azóta szólóénekesként szerepel, míg Gábor főleg hangmérnökként dolgozik, természetesen Tibi koncertjein is. Kati pedig az azóta sikeressé vált Budapest Voices énekeseként. Néhány hete pedig anyai örömök elé nézett. 

 

 

Tibi augusztus 5-én este a Barba Negra Track-ben adott felejthetetlen szólókoncertet új, Kasza Show Band nevű zenekarával. A koncert előtt este 19 órától Várkonyi Attila, Dj Dominique adott egy bő egyórás retro disco-t, melyben a nyolcvanas- és kilencvenes évek  legnagyobb hazai- és külföldi  sikerszámait játszotta. Persze azért akadt egy-két újabb dal is.  Ahogy Tibi koncertjén is, előkerültek a régi Crystal-dalok is, mellettük Tibi néhány  új száma is.  Emellett Tibi ezen a koncerten is hatalmas emberségéről tett tanubizonyságot. Még a múlt hónap közepén egy 24 éves gödöllői hölgy, akiről kiderült, a Turay Ida színház jegykezelőjeként dolgozott, egyik este Hazaérve kiszállt autójából, hogy kinyissa   háza kapuját, amikor is egy idegen férfi beült autójába, és el akarta rabolni azt. A hölgy azonban utánament, belekapaszkodott  kocsijába, de hiába, nem tudta megakadályozni a rablást. A kocsival menekülő rabló később az út menti árokba hajtott, a kocsi felborult, és maga alá temette a lányt, aki szörnyethalt a balesetben. Tibi tudomására jutott, hogy barátaival szeretett volna  eljönni a koncertre. A barátai ott is voltak – sajnos nélküle. Tibi pedig „Valahol” című, 2008-ban megjelent dalát ajánlotta a lány emlékének. A dal alatt többen a magasba emelték mobiltelefonjaikat  bekapcsolt vakuval, így azok  csillagokként hullámoztak a nézőtéren. A remek hangulatú koncert csaknem két órás volt, az idő kellemes volt, nem volt nagyon meleg, sem túl hideg, kicsit a szél is fújt. A szakemberek  esővel érkező hidegfrontot jósoltak, ez persze be is jött, de az eső szerencsére már csak szombat hajnalban érkezett, mire hazaértünk. A hely a Rákóczi híd mellett, az Infoparknál van, így  a friss dunai levegőt élvezhettük.

Jó volt újra hallani Tibit élőben, csaknem három év után (legalábbis én már elég rég voltam koncertjén, amióta szólóénekesként  tevékenykedik), sajnos  találkozni nem tudtunk, mert csaknem kétezer ember volt a színpad előtt, így a hatalmas tömegben nem mindenki tudott odamenni hozzá a műsor végén.

 

 

 

Szólj hozzá!

Magazinunk 2016. augusztusi első adásában Kalocsára, majd a szomszédos Bátya községbe látogatott el a műsor riportere, Bratkó József. Ezt követően könyvajánlóval vártuk Hallgatóinkat, majd pedig bemutattuk - már, ha egyáltalán, be kell mutatni Hallgatóinknak - az ország legnépszerűbb, családbarát bankját.
 
A műsor legvégén Ruzsa Viktor tudósítását hallják arról, hogy átadták az ország legnagyobb szurkolói zónáját a budapesti Március 15-e téren.
 
Felelős szerkesztő: Bratkó József, postamester: Bratkóné Földesi Ágota. A Civil Rádiós változat zenei szerkesztője és műsorvezetője: Ruzsa Viktor
 
 
 

Szólj hozzá!

Szurkolói zónát alakítanak ki a budapesti Március 15-e tér 4. szám alatt a XXXI. Nyári Olimpiai játékok idejére. A Rió de Janeiro-ban megrendezésre kerülő világverseny ideje alatt az MTVA M4 Sport, illetve M5 Olimpiai csatornája élő közvetítéseit nézhetik végig az érdeklődők helyszíni szakkommentátor segítségével. A zónában gyereksarokkal is várják a családokat. Az informatikai hátteret a Vodafone, míg az elektronikait a Samsung biztosítja. Az MTVA élő közvetítéseit pedig Budapest Főváros Önkormányzatának köszönhetően követhetik figyelemmel a nézők. Az Önkormányzat a korábbi UEFA labdarúgó EB-n felmerült szurkolói igények alapján döntött úgy, hogy támogat egy ilyen kezdeményezést, és biztosítja a helyszínt.
 
 
 
 
 

 

 

 

A 2016. augusztus 2-i, a helyszínen tartott sajtótájékoztató vágatlan felvétele:

 

Moderátor: Szujó Zoltán, az MTVA sportriportere.

A felvételt és a tudósítást Ruzsa Viktor készítette.

Szólj hozzá!

A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének Nosztalgia Klubja 2016. július 30-án kirándulást, történelmi kalandtúrát szervezett a pilisszántói Csillagösvényre.
a_csillagosveny_aljan_levo_meszegetok_kutja_kereke.jpg
A túrát Szőnyi József, volt polgármester, ahogy a helyiek mondják, Pilisszántó mindenkori polgármestere vezette.
attila_hun_kiraly_faszobra_a_csillagosvenyen.jpg
Az ösvényt végig járva, nagyjából fél óra alatt, találkozhattunk a sumér-magyar történelem nagy alakjait ábrázoló faszobrokkal, úgy, mint Nimród, Attila hun király, Szent István királyunk, vagy épp Szent Lászlónak vagy Hunyadi Mátyás királyunknak emléket állító faszoborral. A szobrok készítői szándékosan úgy helyezték el a szobrokat, hogy az út jobb oldalán, mindíg az ösvény melletti hegyoldalban legyenek, hogy a haladási irány szerint, felfelé nézve biztosan megláthassa őket a túrázó. Az ösvény alján egy kerekeskút, a Mészégetők kútja, tetején pedig egy, a helyiek által építtetett, 2006. december 21-én, a téli napfordulón felszentelt kápolna található.
szonyi_jozsef_pilisszanto_mindenkori_polgarmestere_beszel_a_falu_es_kapolnaja_torteneterol_es_szuz_mariarol.jpg
A kápolnában Szűz Mária, melynek szemét valaki 2015. december 21-én fekete festékkel lefújta. Másnap a helyiek mégis imádkoztak érte, majd megtisztították Mária szobrát. 2016. december 21-ére pedig a Himnusznak kívánnak emléket állítani. Mivel az ima kezdősora így szól: "Isten, áldd meg a magyart", ezért Jézus kőből faragott szobrát állítják majd fel. A település alatt egy titokzatos folyosórendszer húzódik, amely egy korábbi csőtörés során az általunk nem látogatott templom alatt beszakadt, akkor került elő a templom padlója alól egy avatókő, melyet - régészeti lelet mivoltánál fogva bár be kellett volna szolgáltatni valamely múzeumnak - a Polgármester az irodájában rejtette el, hogy a város megtarthassa. Később az ezen lévő minta került fel a kápolna mennyezetére. A település hatezer éves sumér leleteket rejtett, és talán rejt még ma is, bizonyítva ezzel a Polgármester korábbi sejtését, illetve olvasmányaiból szerzett információit, miszerint a sumérok és a magyarok közti rokonság igaz.
Ezt követően utunk egy helyközi járattal Pilisvörösvárra vezetett, ahol egy látványétteremben ebédre roston sült csirkemellett fogyasztottunk hasábburgonyával és salátakörettel, valamint - amit még az ebéd-befizetés tartalmazott - barnasört kóstoltunk, majd egy Szamos cukrászdában finom fagylaltokat kostolhattunk, mielőtt este - nem sokkal hét óra előtt - hazaindultunk.

Szólj hozzá!

VÍZ A NYÁRBAN

2016.08.01. 19:39

szerző: RUZSA_VIKTOR

Hegedűs Ágota és Izsó Zita olvasott fel írásaiból, majd Weiner Sennyey Tibor "Diogenész" című darabjának egy részletét adta elő Formanek Csaba. A részlet a többi írással együtt a "Csillagszálló" Kulturális Utcalap 2016. nyári, "Víz" című lapszámában jelent meg.
 
A felvételt és az interjúkat Ruzsa Viktor készítette.
 
 
 

Szólj hozzá!

- K&H "Mozdulj!" Triatlon a Velencei tónál augusztus 6-án;
 
- "Az őrült nők ketrece" - századszor! Az előadásról készült fotók jótékonysági árveréséről Józan Lászlóval, a Vígszínház művészével beszélgettünk;
 
- Egészségügyi reformok. Kórházegyesítés, kórházösszevonás vagy épp bezárás. A telefonnál A Hét embere, Dr. Kincses Gyula egészségpolitológus, korábbi egészségügyi államtitkár;
 
- Nyári szabadegyetem Kunbábonyban a Közösségfejlesztők Egyesülete szervezésében;
 
- Koncertélmény-beszámoló Péterfi Ferenccel
 
 
Hangmérnök: Petik András, hírszerkesztő: Berényi Attila, szerkesztő-műsorvezető: Ruzsa Viktor
 
 
 
 

Szólj hozzá!

PONTOZÓ

2016.07.29. 23:19

szerző: RUZSA_VIKTOR

Ahogy minden évben, így idén is, július utolsó keddjén este 20 órakor kihirdették a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárait.  Ezen az estén 20 - 21 óra között hirdették ki a felsőoktatási intézmények 2016-os felvételi ponthatárait. Helyszíni bejelentkezések az Infoparkból: Szöllősy Katalin és Kert Antal. Műsorvezetők: Tóth Mónika és Ruzsa Viktor, szerkesztő: Rubint Dániel, technikai munkatárs: Sere Bence. Katára és Antira büszkék lehetünk, ugyanis ifjú újságírók, rádiósok lévén most először készítettek élő helyszíni interjúkat. A felvételiző fiatalok között olyan is volt, aki élő adásban kapott SMS-t. Miről is? - érdemes meghallgatni  július 26-i esti műsorunk.

Szólj hozzá!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete 2016. július 19-én tartotta soron következő Klubnapját. A Klubnap vendége Fekete András, a Pest-megyei Kutató-mentőkutyás Alapítvány munkatársa volt, aki magával hozta Bonnie nevű nyolc éves labrador kutyáját. A kötetlen beszélgetést Hallgatóink is hallhatták műsorunkban. A felvételt Ruzsa Viktor készítette.
 
 
 

Szólj hozzá!

JÚLIUS 20.

2016.07.23. 10:48

szerző: RUZSA_VIKTOR

- A felvidéki fizika története - beszélgetés Gazda István tudománytörténésszel;
 
- Nagy Sportágválasztó záróesemény - Ötpróba Rióba. A stúdióban Dr. Szélpál Tamás projectvezető;
 
- Isten veled, Somló Tamás! - Bornai Tiborral Somló Tamásra emlékeztünk;
 
- Még mindíg sok a szennyezőanyag a ruhákban és az azokat forgalmazó üzletek levegőiben. Azbezt a Ligetben? - beszélgetés Dr. Simon Gergellyel, a Greenpeace vegyianyag-szakértőjével;
 
- Kávészünet. Szász Anna jegyzetét Cserháti Ákos olvassa fel;
 
 
Hangmérnök: Petik András, hírszerkesztő: Berényi Attila, szerkesztő-műsorvezető: Ruzsa Viktor
 
 
 

Szólj hozzá!

Az Esélyegyenlőségi Magazin 2016. július 15-i számában beszámoltunk Az Év Magánrendelője Díj 2016. júniusi átadásáról, majd egy mandala-készítő művésszel és egy festővel hallhattak interjút Hallgatóink. Műsorunk utolsó részében pedig beszámoltunk arról, hogy a SPAR Magyarország KFT és a Henkel Magyarország együttműködése nyomán 2.3 millió forinttal támogatták a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány munkáját.
 
 
Felelős szerkesztő: Bratkó József, postamester: Bratkóné Földesi Ágota, műsorvezető és technikai munkatárs: Ruzsa Viktor
 
 
 
 

Szólj hozzá!

A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének 2016. júliusi Magazinjának első részében megismerhették a hazai vakvezető kutyaképzést. A műsor második részében egy ifjú tehetséget, Jánoki Máriót mutattak be az Egyesület munkatársai, a műsor készítői. Riporter: Borai Botond, zenei szerkesztő és műsorvezető: Borai Kati, intro: Shuck Antal, a Civil Rádió házigazdája: Ruzsa Viktor

Szólj hozzá!

117 PERC A NYÁR DEREKÁN

2016.07.10. 22:18

szerző: RUZSA_VIKTOR

- We Will Rock You rockzenei tehetségkutató verseny. Ma az egyik szólistával és a fődíjas zenekarral ismerkedünk meg;
 
- Közvéleménykutatás a Greenpeace és a Medián jóvoltából. Liget-project, a Múzeumi negyed elhelyezkedése;
 
- Nyári fürdőzés, orvosi tanácsok a hallójárati problémák kiküszöbölésére. Dr. Székely Éva tanácsai;
 
- Halló - Itt a Hétembere, Szilágyi János rádiós műsorvezető, újságíró;
 
- Spontán Liget-védő demonstráció. a telefonnál Péterfi Ferenc - helyszíni tudósítás;
 
- Labdarúgó EB - finálé. Harle Tamás sportújságíróval beszélgetünk;
 
- Ablakon bedobott pénz - bemutatkozik a KÖVET Egyesület. Tarcsi GÉza interjúja;
 
- Kávészünet. Szász Anna jegyzetét Hajós Vera olvassa fel
 
 
Hangmérnök és programajánlók: Kemény Dániel, hírszerkesztő: Berényi Attila, szerkesztő-műsorvezető: Ruzsa Viktor
 
 
 

Szólj hozzá!

ESÉLYEK UTCÁJA BUDAPESTEN

2016.07.03. 17:53

szerző: RUZSA_VIKTOR

- Megnyíltak az első kutyamosók Budapesten;
 
- Esélyek utcája Újbudán;
 
- A Kerekerdő meséi. Nem csak a legifjabb korosztálynak
 
Felelős szerkesztő, riporter: Bratkó József, postamester: Bratkóné Földesi Ágota. A Civil Rádió házigazdája, bemondó: Ruzsa Viktor
 
 

Szólj hozzá!

- Átadták az idei Év Magánrendelője Díjat;
 
- 2.3 millió forint a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványnak;
 
- "Több lettél" - a győri Duna Centerben 2016. június 19-én vasárnap. Helyszíni tudósítás az eseményről, melyben bemutatkozik Sulyok Péter (stand up comedy).
 
Szerkesztő-műsorvezető, technikai munkatárs: Ruzsa Viktor
 
 
 
 

Szólj hozzá!

SPORT ÉS ZENE

2016.06.26. 12:28

szerző: RUZSA_VIKTOR

- "We Will Rock You" - Queen Rockzenei tehetségkutató verseny. Bemutatkozik a 2016-os verseny különdíjazottja, A Zenekar;
 
- Könyvtárlat és Múzeumok Éjszakája 2016;
 
- Jazz-zongora-tanítás, illetve a különböző zenei stílusok tanítása, Regály György jazz-zongorista szemével, aki A Hét embere volt;
 
- A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt támogatja az egyik hazai áruházlánc és az egyik tisztítószer-gyártó és -forgalmazó cég;
 
- Mozogni érdemes. Szász Anna jegyzetét Hajós Vera olvasta fel;
 
- UEFA labdarúgó Európa Bajnokság. Kemény Dániellel elemeztük a verseny állását.
 
 
Hangmérnök és zene: Petik András, hírszerkesztő: Berényi Attila, sport- és programajánló: Kemény Dániel, szerkesztő-műsorvezető: Ruzsa Viktor
 
 
 
 

Szólj hozzá!

- "Az egyetlen hajléktalan" - operafilm-premier;
- "Nézőpont-váltó" Rákmegelőző Kampány a Pesti Magyar Színház és több magyar színtársulat és a Fővárosi Nagycirkusz művészeinek együttműködésével
 
 
Ha a hónap harmadik pénteke, akkor az Esélyegyenlőségi Magazin válogatás-adása szól a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorában. Szerkesztő-műsorvezető-technikai munkatárs: Ruzsa Viktor. A műsorban sok zene, köztük egy, adásunk napján és másnap bemutatott zenés történelmi játék, melynek címe helyesen: "Itt élned, halnod kell"
 
 
 

Szólj hozzá!

Idén is országszerte több helyszínen várja az érdeklődőket  a Múzeumok Éjszakája. A június 25-én szombat este 18 órától másnap hajnali 2:30-ig tartó rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóját Dr. Fajcsák Györgyi, az esemény egyik résztvevője, a  Hopp Ferenc Ázsia Múzeum igazgatója nyitotta meg, majd Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért felelős államtitkára  mondott köszöntőt. Elmondta: szeretné, ha minél többen kapcsolódnának be az idei rendezvénybe, amelynek keretében  minden eddiginél több, 2200 programmal és 400 helyszínen várják az érdeklődőket. A 2015-ben megkezdett  tematikus programokat idén is folytatni kívánják, Budapesten és vidéken egyaránt. Ahogy tavaly is, e nagyszabású eseményt idén is a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezi, és koordinálja. A Múzeumok Éjszakájának 2015-ben 420 ezer látogatója volt, az államtitkár reméli, ezt a számot idén is legalább megközelítik. Hozzá tette: nem csak múzeumok, hanem közművelődési intézmények, könyvtárak, levéltárak is csatlakoznak e rendezvényhez.            Ahogy a tavalyi-, az idei Múzeumok Éjszakája is egy tematika köré épül. Az idei téma: Hősök, újítók.

Szintén öröm,hogy a tavaly útjára indított kiemelt helyszínek nagy sikert arattak,így Eger és a Dobó István múzeum, az ottani gyüjtemény nagy vonzást jelentett. Idén Kecskemét a központi helyszín. A „Hírös város” már tavaly is nagy számú látogatóval volt jelen, 62 ezer ember regisztrált, mintegy 42 helyszínen a városban. Idén is hasonló eredményeket várnak.

Az idei rendezvényre az EMMI Kulturális Államtitkársága 47 millió forintot különített el, ebből 25 milliót rendkívüli keretből, mely miatt az államtitkár köszönetét fejezte ki Balogh Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének. Emellett köszönet illeti a fő támogatókat, szponzorokat. Az esemény kiemelt médiapartnere az MTVA, több közszolgálati rádió- és TV-csatornán foglalkoznak majd a június 25-i programokkal, úgy, mint a Kossuth Rádió „180 perc” és „Krónika”, a Bartók Rádió „Súgólyuk” című műsorában, vagy a Duna TV „Család-barát” című műsorában is és      az M1 Híradóiban.   

A Múzeumok Éjszakája eseményhez csatlakozott intézmények idén is pályázhattak egy-egy millió forint szakmai támogatásra. Csaknem negyven intézmény nyújtott be pályázatot az EMMI Kulturális Államtitkárságához. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Turizmus ZRT döntése alapján „Múzeum hősei” legjobb muzeumi kategóriában a  Debreceni Déry Múzeum nyert, a  „Felfedezők az éjszakában”, a legtartalmasabb vendégmarasztaló kategóriában a  Berettyóújfalui Bihari Múzeum, az „Újítók, kézzelfogható innnováció” kategóriában a kunszentmártoni Helytörténeti Gyüjtemény nyert el szakmai támogatást.   Így ezen intézmények már részben e díjból valósíthatják meg idei szakmai programjaikat.  A közönségdíjra öt pályázat érkezett. A látogatók a Facebook-on és a program honlapján szavazhattak a nyertesre, amely idén  a  Miskolci Hermann Ottó Múzeum lett,  „Nőttön nő” című programjával.  

Emellett mobilapplikáció is segíti a látogatókat, de programfüzetet is lehet kapni minden intézményben – tette hozzá Hoppál Péter államtitkár. Végül köszönetét fejezte ki az MTVA-nak és a Magyar Turisztikai Ügynökségnek szakmai támogatásukért. Hozzá tette: „A kultúra mindenkit felemel”.   Dolcev András, az MTVA elnöke és a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke szerint fontos a támogatás, az együttműködés – ugyanakkor a legfontosabb,, hogy a formai elemeket megfelelő tartalommal egészítsük ki, minél értékesebb tartalmakat tudjanak közvetíteni.

A budapesti helyszínek között három elektromos autó is segíti majd a látogatók közlekedését – mondta el Lehoczky Balázs, az EON Energiakereskedelmi KFT ügyvezetője, aki hozzá tette: Cégük kiemelten fontosnak tartja a környezetvédelmet. 

Az érdeklődők további információkat a http://www.muzej.hu honlapon találnak, emellett mobilapplikáció is segíti  a múzeumok szerelmeseit, a programok iránt érdeklődőket.

 

 

 

(Ruzsa Viktor – a Civil Rádió munkatársa, 2016. június 14.)

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

HERMINA-MAGAZIN 2016. JÚNIUS

2016.06.12. 13:42

szerző: RUZSA_VIKTOR

A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének Magazinja 2016. júniusi számában a Civil Rádióban a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége szolgáltatásait ismerhettük meg közelebbről. Szerkesztő-műsorvezető: Borai Katalin, riporter: Borai Botond.
 
 
Az Egyesület honlapja: http://www.herminaegyesulet.hu
 
 

Szólj hozzá!

- Míg az állami egészségügyben a betegek 70 százaléka elégedetlen, addig a magánpraxisok esetén a páciensek 90 százaléka elégedett az orvosi ellátással. Harmadik alkalommal adták át Az év magánrendelője Díjat;
- Felrázzuk Önt, kedves Hallgató – A május 28-án a Crazy Mama Pub-ban lezajlott II. „We Will Rock You” Queen rockzenei tehetségkutató két résztvevő zenekarának tagjaival ismerkedünk, beszélgetünk, idézzük fel a buli legemlékezetesebb pillanatait;
- „Bizonytalan, mint a kutya vacsorája” – tartja a jó magyar mondás. De ami biztos, Az éjjeli vadász – felhívás videóklip-pályázatra;
- Kedves Hallgatóink, kérem, mi készültünk! – így mondjuk mi, ha nem is írjuk. De szeretjük, tiszteljük, ezért unokájával beszélgetünk. Ha nem is róla, de a róla elnevezett, és unokája által vezetett Színházról. A Hét embere: Karinthy Márton;
- Eredetileg buddhista szerzetesek szent hatalommal felruházott kör alakú festmények, domborművek voltak, mára már ha nem is szerzetesek ruházzák fel őket, hanem az alkotójuk tulajdonít nekik szent erőt. Ők a mandalák – a férfiasságtól a nőiességig. Egy kiállítás ajánlója;
- Amikor a Napocska megcirógatja a zongorát, és ha a zongora érzi, hogy szeretgetve van, akkor oly szépen muzsikál, mint a Fonó vadonatúj zongorája, amikor avató-sorozatának utolsó estéjén a virtuóz díva, Gyöngyösi Ivett és a sármos Berecz Misi Chopin és Liszt műveivel cirógatta – és vele együtt a mi lelkünket is. Interjú a két művésszel a május 29-i Fonó-koncert után;
- Esti kávé Szász Annával és Hajós Verával – minden, ami belefér, az Élet maga
 
 
Zenei szerkesztő és hangmérnök: Petik András, hírszerkesztő: Berényi Attila, szerkesztő-műsorvezető: Ruzsa Viktor
 
 
 

Szólj hozzá!

ZENÉBEN GAZDAG HÉT

2016.06.05. 22:43

szerző: RUZSA_VIKTOR

New Bacon, Nice Day Inc, Sudden Bunny, ReactionZ, Tűzlabda, OTI Blues Band, Szabó Krisztián, ZENEkar, Marik Laura, Tenkes Tamás, Tóth Márton, Bridge In The Soul River, Firefly, Veréb Krisztián "Sparrow" - mind nagyszerű, kiváló zenészek, akik valamennyien megmutatták tehetségüket a "We Will Rock You" Queen  rockzenei tehetségkutató versenyen május 28-án szombat este a Crazy Mama Pub-ban. Megtisztelő volt számomra, hogy meghívást kaptam a verseny szervezőjétől, Gyarmati Arnoldtól, aki előtte interjút adott Rádiónknak, miután a Facebook-on tette közzé felhívását, melyben médiatámogatót keresett. Én pedig örömmel adtam helyet a beszélgetésnek, és mentem el a versenyre, és készítettem róla felvételt. A szakmai zsűri értékelése alapján a fődíjat a  Bridge in The Soul River zenekar nyerte, míg a közönségszavazást - mert hogy ilyen is volt, és én is rájuk szavaztam - a ReactionZ nevű formáció,  akik a zenélésen kívül látványos show-t is csináltak a színpadon. Nem kis sikert aratott még a magyar blues- és rock-feldolgozásokat játszó esztergomi együttes, a   ZENEkar. A verseny maratoni hosszúságú, bő hat órán át tartott, este héttől egészen vasárnap hajnal 1 óráig - de megérte végighallgatni, valamennyi produkció színvonalas volt. 

 

29-én vasárnap este -  a legendás Queen, Rolling Stones, Metallica, Led Zeppelin, Deep Purple, Deák Bill Gyula, Hobo Blues Band dalai után átszellemülve - a Fonó Budai Zeneház tavaszi zongorabemutató sorozatának utolsó előadásának részese voltam. Amint arról már korábban írtam, a Fonó a 2015. decemberben elnyert Príma Primissima Díjból egy új zongorát vásárolt Balázs János zongoraművész segítségével. E hangszert az ő vezetésével neves művészek avatták fel egy sorozat keretében. A május 29-i koncert két fellépője: az MTVA "Virtuózok" című klasszikus zenei tehetségkutatója 2014-es évadának egyik felfedezettje, Gyöngyösi Ivett, valamint Berecz Mihály voltak, akik főképp Liszt Ferenc és Chopin műveivel örvendeztettek meg minket, majd a műsort követően interjút is adtak Rádiónknak. Az interjúkat június 8-án szerdán hallhatják majd az érdeklődők, "117 perc" című délutáni magazinunkban.

 

Június 1-én egy kiállítás megnyitójára voltam hivatalos a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Székházába. Kónya Zsuzsanna mandaláiból  nyílt egy július 1-éig látható kiállítás, melynek ajánlóját szintén e műsorban hallhatjátok majd. A kiállítás megnyitója is bővelkedett színvonalas zenés programban.

 

Szombaton pedig Andi barátoméknál voltam. Mivel Andiék egy baráti társasághoz voltak hivatalosak, így ismét nekem jutott a hálás feladat vigyázni a két gyerkőcre, Timire és Árpira e szombat délutánon. 

 

 

Szólj hozzá!

- "Ön választ, mi segítünk" - a Tesco közösségi programja;
 
- Nemzetközi Cseperedő Alapítvány - az autizmussal élőkért és családjaikért;
 
- Az információ mindenkié. Akadálymentes adatbázis fogyatékossággal élők és családjaik részére;
 
- Ágacska - jelnyelven és audionarrációval. A Holdilág Kamaraszínház Közhasznú Egyesület előadása;
 
- A BKK aktuális hírei
 
 
Szerkesztő-műsorvezető-technikai munkatárs: Ruzsa Viktor
Főcím (zene): Jean-Michel Jarre
 
 
 

Szólj hozzá!

MÁJUSI VÁLOGATÁS

2016.05.28. 15:57

szerző: RUZSA_VIKTOR

„Filagória – A védett közösségi tér” című műsorunk 2016. május 27-i adásában az Esélyegyenlőségi Magazin májusi válogatását hallhatták Hallgatóink.
 
Szóltunk Col Legno „Az egyetlen hajléktalan” című operájának bemutatójáról, annak filmváltozatáról és arról, hogy az opera bevételét átadták a Diótörés Alapítvány irodájában, 2016. március 24-én, az Alapítvány által támogatottak részére. Ezt követően Somodi Bálinttal beszélgettünk, aki sikertörténetéről mesélt. Végezetül három budapesti- és három vidéki település elismerése kapcsán beszélgettünk Dr. Földesi Erzsébettel, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa elnökével, annak kapcsán, hogy április 8-án az Országházban átadták a Befogadó Magyar Települések Díját.
 
 
Szerkesztő-műsorvezető-riporter: Ruzsa Viktor, felelős szerkesztő: Bratkó Zójsef, postamester: Bratkóné Földesi Ágota
 
 
 
 

Szólj hozzá!

MINDENT A MAGA HELYÉN

2016.05.27. 21:59

szerző: RUZSA_VIKTOR

„Mindent a maga helyén” – petíció Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek azért, hogy a Városliget eredeti formájában, közpark-funkcióját megőrizve kerüljön felújításra;
 
- Egyedülálló nosztalgiajáratok Budapesten;
 
- A fenntartható fejlődéssel kapcsolatban ír ki fotópályázatot a Syngenta;
 
- A Hét emberével, Laczkfi Jánossal a kreatív írás művészetéről;
 
- Elindult a Digitális Család portál, melynek célja a tudatos internet- és közösségi média-használat;
 
- Kirándulás Bécsben – Szász Anna jegyzetét Hajós Vera olvasta fel
 
 
 
Hangmérnök: Petik András, hírszerkesztő: Berényi Attila, BKK Infó: Mátyási György, szerkesztő-műsorvezető: Ruzsa Viktor
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Köszön Czagány Lászlónak a május 21-i gáláról készült fényképekért.

 

img_9345.JPG                                               Kisnémedi Varga Pál és Faludi Szilvia - ének

 

img_9330.JPG

A színpad bal oldala felől (szemből nézve): mellettem a dobnál Németh Dávid, mellette Farkas Péter, előtte Fabók Judit, majd Kamrás Sándor és Balázs Levente

 

img_9336.JPG

Szép számmal összegyűlt Közönség - akinek köszönet a bíztatásért

 

Szólj hozzá!

DALLAMOK SZÁRNYÁN

2016.05.21. 22:59

szerző: RUZSA_VIKTOR

A történet valamikor az 1990-es évek végén kezdődött, amikor is a Vakok és Gyengénlátók Szövetségének Harmónia együttesében "zenéltem" szintetizátoron (vagy legalábbis igyekeztem így tenni). Talán 1998-ban. Akkor csatlakozott zenekarunkhoz az akkor már bő három évtizede az énekesi pályán lévő Kisnémedi Varga Pál sorstársunk. A közös munka 2000. végéig tartott, amikor is én informatikai  vonalon mentem tovább,  amely után - amint azt már tudjátok - 2003-ban  médiaismereti képzésre jelentkeztem, amelytől utam egészen a Civil Rádióhoz vezetett. Tehát - ahogy mondani szoktuk - nem haraggal váltunk el, egyszerűen elfújt minket a szél, egyikünk erre, másikunk arra ment tovább.Ettől függetlenül azonban gyakran találkoztunk, idén április közepén pedig egyszer csak Farkas Péter barátunk hívott telefonon, hogy lenne-e kedvem részt venni egy produkcióban, amelyben operettslágereket adnánk elő, az énekesek között pedig ott lenne Varga Pali is.  Örömmel mondtam igent Péternek, akkor még nem tudva, hogy mi is a műsor apropója - ami mára már persze kiderült: Pali 50 éves énekesi pályafutásának jubileumi gálaműsora.

A próbák április végén kezdődtek, és mára érett be a gyümölcs, maga a műsor, amelyre egyes elmondások szerint 140 tagtársunk érkezett a Szövetség Hermina út 47. alatti székházának Hermina termébe. Vendégként  közreműködött még a Magyargencsi Népdalkör, valamint Obenausz Tamás, aki versekkel örvendeztetette meg az érdeklődő közönséget. A délután 15 óra után pár perccel kezdődött és csaknem két órán át tartó műsorban ismert operett-slágerek csendültek fel, főképp Lehár Ferenc és Kálmán Imre  műveiből. A gála végére pedig Pali mindannyiunk számára meglepetéssel készült, vagyis nem csak a Közönség, de még mi sem tudtunk róla egészen színpadra lépésünkig: A nézőtéren helyet foglalt a magyar nóta és a népdal-éneklés egyik méltán elismert alakja, Máté Ottilia, akit Pali egy közös éneklésre fel is hívott a színpadra. A műsor fináléja előtt Seress Rezső "Szeressük egymást, gyerekek" című slágerét adtuk elő közösen, úgy, hogy bár nem próbáltuk, mégsem okozott nehézséget, hiszen ezt a dalt mindenki ismeri.   A műsor végén pedig a műsorvezető, Németi Pali egy-egy emléklapot adott át valamennyi közreműködőnek.    Bevallom, pozitívan csalódtam, mert nagyon izgultam, hogy jól sikerüljön a műsor, és nagy érdeklődés legyen. Szerencsére azonban szép számmal összejöttünk, hála ezért a remek előkészületnek, hirdetésnek, médiamegjelenésnek (pl. a Civil Rádióban elhangzott májusi Hermina Magazinban leadott programajánlónak)  is, és persze valamennyii zenész- és énekes-barátunk felkészültségének.    Bízom abban - és ezt természetesen Péteréknek is elmondtam -, hogy ez a formáció nem pusztán alkalmi-, hanem időről-időre egy csapattá válik majd. És hogy kik is e formáció tagjai? - persze, hogy valamennyien megérdemlik, hogy nevüket felsoroljam: Geszti Eszter és Németh Tamásné Berta Edina, akik fuvolán játszottak. Németh Tamás zongoraművész és Balázs Levente zongora, Farkas Péter szintetizátor (velem együtt), Kamrás Sándor basszusgitár  és végül, de nem utolsó sorban Németh Dávid pedig dobolt.   Az énekesek pedig: Fabók Judit, Faludy Szilvia, Németi Pál és persze az ünnepelt Kisnémedi Varga Pál.


 

A gáláról készült képek és videó pedig hamarosan...

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Szerverkarbantartás miatt a Hermina Magazin májusi száma a hónap nem második, hanem harmadik péntekén került adásba. Elhangzott május 20-án pénteken 13 órakor a Civil Rádióban.
 
A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének Magazinja 2016. májusi számában az Egyesület áprilisi programjairól hallhattunk összefoglalót - és emellett természetesen helyet kaptak a jövőbeni események ajánlói is.
 
Műsorvezető: Borai Katalin, riporter: Borai Botond, intro: Shuck Antal, a Civil Rádió részéről technikai munkatárs: Ruzsa Viktor
 
 
 
 

Szólj hozzá!

ÚjABB SIKERTÖRTÉNETEK

2016.05.20. 23:27

szerző: RUZSA_VIKTOR

A Vodafone Magyarország Alapítvány május 17-én útjára indította Digitális Család nevű honlapját. E kezdeményezés célja, hogy elősegítse a legújabb generáció felelősségtudatos- és biztonságos  internethasználatát. Legyen szó okostelefonról, táblagépről vagy épp asztali számítógépről, közösségi médiáról, különféle üzenetküldő alkalmazásokról. A portál indulását hatalmas érdeklődés és flashmob övezte - utóbbit az egykori Engels-, majd később Erzsébet téri buszpályaudvar épületében kialakított  Design Terminal-ban tartották. 2015 darab ugynevezett emoji-t,  különböző "arckifejezéseket" ábrázoló labdát tettek a létesítmény egyik helységébe, és minden látogató elvihetett egyet ajándékba, cserébe egy cédulára írt szóért. A  legtöbb cédulán szereplő szó lesz majd Budapest szava - de hogy melyik lesz az, ez még egyelőre nem derült ki. Közben pedig a legnagyobb helységben Rónai Egon rádiós- és televíziós műsorvezető moderálásával kerekasztal-beszélgetésen vehettünk részt, mely beszélgetés témája  nagyjából azonos volt a honlap céljával, témájával. 


Ma pedig egy újabb audionarrációs sikertörténet szem- és fültanui lehettek azok, akik - velem együtt - ellátogattak a József Attila Művelődési Házba, ahol a Holdvilág Kamaraszínház az idén nyolcvan éves Csukás István "Ágacska" című mesejátékát tűzte műsorára, Susovich Erika audionarrációjával és Spinnerné Takács Erika jelnyelvi tolmácsolásával. Noha e darab alapvetően mese, mégis sok felnőtt ember foglalt helyen a nézőtéren, akik nem gyerekesek, vagy nem hozták magukkal gyerekeiket, hanem látás- vagy hallássérültként élvezték a darabot, egyfajta tesztalanyaként e kezdeményezésnek. Erről május 27-én délután 13 órakor kezdődő "Filagória - A védett  közösségi tér" című műsorunkban riportot is hallhattok majd, a Civil Rádióban. 


Szólj hozzá!