HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

HETEDSZER IS IRÁNY A BALATON!

2017.07.23. 17:34

szerző: RUZSA_VIKTOR

A 2011-ben alakult Mozdulj! Közhasznú Egyesület 2017. augusztus 15 - 20.  között hetedik alkalommal rendezi meg Balaton-kerülő tandemtúráját látássérültekkel. 

Az eseményt beharangozó riportot a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorának 2017. július 21-i adásában hallhatták. 

 

 

 

Szólj hozzá!

EGYRE ZAJOSABB VILÁGBAN ÉLÜNK

2017.07.23. 16:52

szerző: RUZSA_VIKTOR

Egyre zajosabb világban élünk.  Fülünk pedig a kor előrehaladtával amúgy is romlik, egyrészt a fülben lévő erek meszesedésével, másrészt az idegpályák lassulásával. Egy látássérült embernek különösen óvnia kell fülét a káros behatásoktól - már amennyire lehet -, hiszen a hallás számára életmentő lehet.    Az újpesti Widex Hallásstúdió munkatársai több Lámpás Klubban tartottak előadást 2017. májusában és júniusában, mely előadás keretében volt lehetőség ingyenes hallásvizsgálatra, igaz, nem süketszobai körülmények között. Éppen ezért mindenkinek javasolják, időről-időre jelentkezzen be, és vizsgáltassa meg hallását. A vizsgálat egyébként is teljesen ingyenes.

A Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorának 2017. július 21-i adásában Kocsis Gyöngyi audiológus-asszisztenssel, hallásakusztikussal, a Widex munkatársával beszélgettünk a leggyakoribb fülbetegségekről és azok megfelelő időben történő kezeléséről,  valamint a különböző hallókészülékekről.

 

 

 

Szólj hozzá!

2018. novemberében integrált rögbie bajnokságot rendeznek az Európai- és a Magyar Ligarögbi Szövetség, valamint a FODISZ  közös rendezésében. Interjú Lukács Zsolttal, a Magyar Ligarögbi Szövetség elnökével. 

Az interjú a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorának 2017. július 21-i adásában hangzott el.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

"OKOS" SZOLGÁLTATÁSOK

2017.07.23. 12:48

szerző: RUZSA_VIKTOR

Ha a hónap második pénteke, akkor a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének magazinja szól a Civil Rádió "Filagória - A védettközösségi tér" című műsorában.

2017. július 14-i műsorunkban bemutattuk a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szolgáltatásait. Műsorunk első részében Kovács Attila, a Szövetség  támogatásával működő Fotós Klub vezetője beszélt a látássérültekhez és a fotózáshoz való kötődéséről. A műsor második részében Dr. Nagy Anikó közösségi referens, majd harmadik interjúnkban Berkó Norbert informatikus mutatta be szolgáltatásaikat.

Szerkesztő-műsorvezető: Borainé Kati, riporter: Borai Botond, hangmester: Balogh Tamás, intero: Shuck Antal, házigazda: Ruzsa Viktor, a Civil Rádió munkatársa

 

 

 

Szólj hozzá!

2017. július 8-án szombaton demonstrációt tartottak a Tesco Fogarasy úti áruháza előtt az áruházláncnál kialakult bérproblémák és állandó létszámhiány miatt. A Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. július 11-i adásában Bubenko Csabával, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnökével  beszéltünk a felmerülő problémákról.

Technikai munkatárs: Better Roland, szerkesztő-riporter: Ruzsa Viktor


 

 

 

Szólj hozzá!

A Magyar Idők konzervatív közéleti portál számolt be arról az egyik legnagyobb magyar ingatlanközvetítő és értékesítő cég, a Duna House   elemzője, Rutai Gábor elemzésére hivatkozva, hogy 2017. első negyedévében rohamosan emelkedtek a panellakások árai. Ennek   lehetséges okaira kerestük a választ a Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. július 11-i, 16 órakor kezdődő adásában az elemzővel, Rutai Gáborral.

 

 

 

Szólj hozzá!

Mit tegyünk, ha külföldre utazunk, és a kiutazásunk után derül ki, hogy csődbe ment az utazásunkat szervező cég? Mit tegyünk, ha már ki van fizetve a szállásunk, de a csőd miatt nem tudjuk elfoglalni azt, mert odakint nincs rendezve a számla? - ilyen, és ehhez  kapcsolódó kérdésekre kerestük a választ a Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. július 11-i adásában 16 óra után Gyen Ágnessel, a Magyar Biztosítók Szövetsége kommunikációs főosztály-vezetőjével. 

A beszélgetésre a Green Hollydays  Utazási Iroda 2017. június végi csődje  nyomán került sor.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület 2017.  augusztus 15 - 20. között már hetedik alkalommal rendezi meg Balaton-kerülő tandem kerékpár-túráját látássérültek számára. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóját július 12-én szerdán tartották a  HUNGEXPO területén, ahol lehetőség volt kipróbálni a tandemezést. A videó végén egy interjú Szűcs Gabival, a Cotton Club Singers egykori énekesnőjével, aki - több előadóművész, színész, zenész mellett -  arcát, szívét-lelkét adta e rendezvényhez. A sajtótájékoztatón valamennyi támogatót megismerhettünk.

 

Az eseményről az MTVA, a Kontakt Rádió  és a Civil Rádió is tudósít.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A Hazánkat képviselő magyar csapat hatalmas sikert aratott a Látássérültek 15. Sakkolimpiáján Macedóiában, 2017. júniusában.
 
A vaksakkról, a verseny és a pontozás szabályairól és magáról a versenyről Kapás Róberttel, a FODISZ versenyigazgatójával, sakkverseny-bíróval beszélgettünk a Civil Rádióban.
 
 
 
A felvételt Ruzsa Viktor készítette.
 
 

 

Szólj hozzá!

SZABADSÁG

2017.07.08. 13:15

szerző: RUZSA_VIKTOR

Az Oltalom Karitatív Egyesület által kiadott Csillagszálló Kulturális Utcalap 2017. nyári, Szabadság címmel megjelent tematikus lapszámának bemutatója június 20-án volt a budapesti Kalicka Bisztróban. A korábbi lapszám-bemutatókkal ellentétben itt  kisebb hangsúlyt kapott az egyes alkotók és műveik bemutatása - sokkal inkább egy kerekasztal-beszélgetés került előtérbe, melyet a  folyóirat irodalmi szerkesztője, Weiner Sennyei Tibor vezetett, és melynek témája természetesen a Szabadság volt. 

A lap főszerkesztője és az estek háziasszonya Pálfi Anna.

 

 

A lapbemutatóról készült felvétel 2017. június 30-án 13 órakor és július 1-én 3 órakor hangzott el a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorában.

 

A felvételt Ruzsa Viktor készítette.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Megnövekedett panaszok: javítás, javítgatás, hetekig-hónapokig elhúzódó termékcsere
 
 
Amennyiben meghibásodik egy termék, a szavatossági, jótállási igények rendezése során gyakran azt tapasztaljuk, hogy hetekig-hónapokig eltart a termék javítása, cseréje. Sőt pár napon belüli újabb meghibásodás esetén a legtöbb esetben ismét csak javításra számíthatunk, esély sincs a termék cseréjére, vagy a vételár visszatérítésére.
 
A fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézésének eljárási szabályairól szóló 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet (a továbbiakban: NGM rendelet) normaszövegében mindössze annyi szerepel, hogy a vállalkozásnak törekednie kell arra, hogy a szavatossági, jótállási igény alapján a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb 15 napon belül elvégezze.
 
Szövetségünk határozott álláspontja az, hogy a „15 napon belül törekedni kell” szófordulatot ki kell venni a jogszabályból, az egyáltalán nem szolgálja a fogyasztók érdekeit, és határozott időt kell megállapítani a javítás, csere elvégzésére.
 
Tapasztalataink szerint a lehető legritkább esetben valósul meg az, hogy a fogyasztó részére 15 napon belül megtörténjen a javítás vagy a csere. Azokban az esetekben ugyanis, amikor a vállalkozás szakértői véleményt kíván beszerezni, mert maga nem tudja eldönteni, hogy valóban hibás teljesítés történt-e, szinte minden esetben hosszabb időt vesz igénybe a panasz elbírálása, és csak ezt követi a tényleges javítás, vagy a csere. Műszaki cikkek esetében pedig sor sem kerül szakértői vélemény beszerzésére, csak a szakszerviz/hivatalos javítószolgálat nézi meg a terméket és dönti el, hogy javítja, vagy elutasítja a fogyasztói panaszt, ad absurdum még a jótállást is megvonva.
 
Ugyanez a helyzet a rögzített bekötésű, vagy egyéb olyan termékek kapcsán, melyeket a helyszínen kellene javítani, hiszen a hiba bejelentését követően jó pár nappal lehet csak időpontot egyeztetni a szerelőkkel. A helyszíni kiszállást, hibafeltárást követően derül csak ki a szerelő számára, hogy milyen alkatrészre lenne szükség, akkor történik az alkatrész megrendelése, így esély sincs arra, hogy gyorsan megtörténjen a hiba elhárítása.
 
A fogyasztók nagyon gyakran arról számolnak be, hogy a vállalkozások meg sem említik ezt a 15 napos határidőt, hanem arról tájékoztatják őket, hogy minimum 30 nap áll rendelkezésükre a panasz elbírálására.
 
Műszaki cikkek javítása esetében még mindig mindennapos probléma az alkatrészhiány, vagy az erre való hivatkozás, és extrém esetekben akár 90 napon túl is elhúzódik mosógép, vagy hűtőszekrény javítása. Ezekben az esetekben a vállalkozások egyáltalán nem veszik figyelembe a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) azon rendelkezését, miszerint a vállalkozásoknak figyelembe kell vennie az adott
igény teljesítésével a fogyasztónak okozott érdeksérelmet.
 
Amennyiben nem sikerül 1-2 héten belül beszerezni egy alkatrészt, akkor a vállalkozásnak ki kellene cserélnie a terméket a fogyasztó részére, ez azonban a legritkább esetben fordul elő. Tapasztalataink szerint ameddig csak lehet, húzzák a vállalkozások az időt, hiszen sok esetben aránytalan többletköltséget okozna nekik a termék cseréje. Így azonban a fogyasztó akár hónapokig nem tudja használni a meghibásodott műszaki cikket, és nem jellemző a magyar háztartásokra, hogy több hűtőszekrény, mosógép álljon egy család rendelkezésére.
 
A javítás idejére viszont a vállalkozások nem biztosítanak csereterméket, ilyen jogszabályi kötelezettségük nincs, tehát a fogyasztó kénytelen várni, érdekei egyértelműen sérülnek.
 
A javítások kapcsán sok esetben felmerül az a hivatkozás a vállalkozások részéről, hogy három alkalommal javíthatják a meghibásodott terméket, és csak utána kötelezhetők a cserére. A vonatkozó jogszabályok ugyanakkor nem tartalmaznak ilyen lehetőséget/előírást a vállalkozások részére.
 
A Ptk. kijavítást, kicserélést említ és nem javítgatást, cserélgetést. Jogi álláspontunk szerint megengedhetetlen az a gyakorlat, hogy ugyanazon hiba kapcsán is többször próbál javítani a vállalkozás, ahelyett hogy az első sikertelen javítást követő újabb ugyanazon hiba felmerülésekor kicserélné a terméket. Természetesen előfordulhat, hogy a javítást követően más hibajelenséget tapasztal a fogyasztó, ekkor nincs akadálya az újbóli javításnak. Telefonok esetében azonban érdekes kérdéskör a szoftverfrissítés, hiszen ezzel a lehetőséggel akár 6-7 alkalommal is élnek a javítószolgálatok állítva, hogy az nem minősül javításnak.
 
A nem megfelelő tájékoztatás mindennapos, még mindig sok helyen arról adnak információt a fogyasztóknak, hogy a vásárlást követően csak 3 napig lehet a forgalmazóhoz fordulni, ha meghibásodik a termék és utána már csak a javítószolgálathoz fordulhatnak bejelentésükkel. Ezzel teljes mértékben félreértik a 3 munkanapos csere fogalmát. A fogyasztónak ugyanis természetesen joga van bármikor bejelenteni panaszát közvetlenül a forgalmazónál és nem csak a vásárlást követő pár napon belül. Ráadásul a javítószolgálatnál kizárólag javítási igénnyel léphetnek fel a fogyasztók, minden más igénnyel (csere, árleszállítás, vételár visszatérítés) a forgalmazót kell keresniük.
 
Ezzel összefüggésben arról is beszámolnak a fogyasztók, hogy a javítószolgálat nem értesíti a forgalmazót arról, hogy történt hiba bejelentés, és egy újabb meghibásodásnál, ha közvetlenül a forgalmazóhoz fordulnak, még nekik kell bizonyítaniuk, hogy már volt javítva a termék. Pedig az NGM rendelet előírja, hogy ha a fogyasztó kijavítás iránti jótállási igényét közvetlenül a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál kívánja érvényesíteni, a javítószolgálat köteles a vállalkozást haladéktalanul értesíteni a jótállási igény bejelentéséről.
 
Szintén mindennapos probléma műszaki cikkek, leginkább telefonok, tv készülékek esetében, miszerint a forgalmazó csak akkor hajlandó kicserélni a meghibásodott készüléket, ha a javítószolgálat kiállít egy csereigazolást. Ilyen iratot a jogszabály nem ismer, így nem is lehet követelni azt a fogyasztótól.
 
A forgalmazók gyakran arra hivatkoznak, hogy nekik senki nem fogja megtéríteni a kárukat, ők nem tudják visszaküldeni a terméket a nagykereskedőhöz, vagy gyártóhoz. A fogyasztónak azonban nincs, és nem is kell, hogy legyen rálátása, hogy egy vállalkozás hogyan tudja érvényesíteni a hibás teljesítés kapcsán felmerült kárát, amire egyébként szintén megvannak a jogszabályok.
 
Létezik olyan gyakorlat is, amikor a vállalkozás elismeri a hibás teljesítést, azonban a cserével nem foglalkozik, akkor sem, ha egyébként rendelkezésre áll még a termékből, hanem visszaadja rögtön a vételárat. Azt gondolhatnánk, hogy ez milyen fogyasztóbarát hozzáállás, azonban sok esetben a korábban akciósan megvásárolt terméket már nem tudja újból megvenni a fogyasztó, míg csere esetén hozzájutna ugyanahhoz a termékhez.
 
 
 
Az interjút Ruzsa Viktor készítette a Civil Rádió "117 perc" című műsorában, 2017. június 27-én. Ismétlés 28-án 0 órakor. Technikai munkatárs: Better Roland
 

 

Szólj hozzá!

Mostantól elérhető és hallgatható FILLAGORIA Youtube csatornám 250. rádiós anyaga:

 

Bronz oroszlán szobrot nyert a  WWF Magyarország Alapítvány  Alapítvány reklámfilmje a cannes-i Lions Fesztiválon. A részletekről az Alapítvány kommunikációs vezetőjét, Antal Alexandrát kérdeztem a Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. június 27-i adásában (eredeti időpont 16 óra, ismétlés 28-a 0 óra).

Technikai munkatárs: Better Roland

 

 

 

Szólj hozzá!

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége álláspontja szerint nem lehet, és nem is pénz kérdése az akadálymentesítés. Régóta folyik az  egyeztetés a MEOSZ és a Kormányzat, illetve Budapest Főváros Önkormányzata között a 3-as metró akadálymentesítéséről, hogy  a vonal felújítása során ne maradjon ki az állomások akadálymentesítése.

 

A telefonnál Dr. Pátkai András Gyula ügyvéd

 

 

 

Az interjú a Civil Rádió "117 perc" című magazinjában hangzott el (eredeti időpont: június 27. 16 óra, ismétlés: június 28. 0 óra).

 

Az interjút Ruzsa Viktor készítette. Technikai munkatárs: Better Roland

 

 

Az interjút Ruzsa Viktor készítette. Technikai munkatárs: Better Roland

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2017-ben is átadják a Főnix Tojás Díjat. Mi is az a Főnix Tojás Díj? - megtudjuk a Főnix Színház Műhely vezetőjétől, Bicskei-Kiss Lászlótól.

 

 

Az interjú 2017. június 27-én (eredeti időpont 16:00, ismétlés 28-a 0:00 óra) hangzott el a Civil Rádió "117 perc" című magazinjában.

 

Riporter: Ruzsa Viktor, technikai munkatárs: Better Roland

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Újra láthatják a Magyar Műszaki- és Közlekedési Múzeum repüléstörténeti kiállítását, ezen túl a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén található parkban.

 

 

 

Az interjú a Civil Rádió "117 perc" című magazinja 2017. június 27-i adásában hangzott el (eredeti időpont: 16:00, ismétlés 28-án 0 órakor). 

 

Riporter: Ruzsa Viktor, technikai munkatárs: Better Roland

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2017-ben tíz éves a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete Louis Braille Támogató Szolgálata. A jubileumot bearanyozta egy sikertörténet: a Magyar Nemzeti Bank 9 millió forintos támogatásával új, 9 személyes Ford Tranzit mikrobuszt vásárolhattak, melynek segítségével megoldottá vált a személyszállítás, mely jelentős segítség lehet olyan látássérültek számára, akik mozgásukban is korlátozottak.
 
A 2017. június 22-i átadóról készült aiport a Civil Rádió "Filagória - a védett közösségi tér" című műsorában hangzott el 2017. június 23-án pénteken 13 és 24-én szombaton 3 órakor.
 
Riporter: Ruzsa Viktor
 
 

 

 

Szólj hozzá!

2017. május 19-én bűnmegelőzési előadást tartottak a Békásmegyeri Lámpás Klubban. Meghívott előadó Kardos Zsolt főtörzs-zászlós és munkatársa, a BRFK III. kerületi Rendőr-főkapitányságának munkatársai voltak.
 
Ennek kapcsán arról beszélgettünk, melyek a legkiszolgáltatottabb célcsoportok, illetve hogyan lehet megelőzni egy-egy trükkös lopást, rablást, kifosztást - nem beszélve a kiberbűnőzésről. Az előadáson különböző élethelyzeteket is bemutattak egy-egy -
Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula színművész által eljátszott - szituáció segítségével.
 
 
Az interjú a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorában hangzott el 2017. június 23-án pénteken 13 és 24-én szombaton 3 órakor.
 
A felvételt és az interjút Ruzsa Viktor készítette.
 
 

 

Szólj hozzá!

2017-ben nagy sikerrel zajlott egy új, látássérült emberek életvitelét könnyítő készülék honosítása az Alkosoft KFT-nek köszönhetően. A készüléket a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületében mutatta be a cég ügyvezetője, Dvarieczki Bálint.
 
Az interjú a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorában hangzott el 2017. június 23-án pénteken 13 és 24-én szombaton 3 órakor. A felvételt és az interjút Ruzsa Viktor készítette.
 
 

 

Szólj hozzá!

Az interjú a Civil Rádió "Filagória - a védett közösségi tér" című műsorában hangzott el 2017. június 16-án pénteken 13 órakor. Ismétlés 17-én szombaton 3 órakor. 

 

A felvételt és az interjút Ruzsa Viktor készítette.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Interjú Toponári Gáborral, a  Fogyatékosok Országos Diák Verseny-, Sport- és Szabadidő Szövetsége (FODISZ) ügyvezető elnökével.

 

A beszélgetés a Civil Rádió "117 perc" című  magazinjában hangzott el 2017. június 14-én 16 és 15-én 0 órai kezdettel, valamint "Filagória - A védett közösségi tér" című magazinjának 2017. június 16-i adásában, 13 órai kezdettel és 17-én 3 órai kezdettel.

 

Az interjút Ruzsa Viktor készítette, technikai munkatárs: Sere Bence és Cserháti Ákos

 

 

 

Szólj hozzá!

MEGKEZDŐDÖTT A NYÁRI VAKÁCIÓ

2017.06.16. 18:25

szerző: RUZSA_VIKTOR

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint komoly forgalmirend-változások várhatók 2017. nyarán, már az iskolai vakáció első hétvégéjétől, június 17-18-tól.
 
A BKK közleményeit Ruzsa Viktor olvasta be a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorának 2017. június 16-án 13 órakor kezdődő műsorának végén. Ismétlés június 17-én szombaton 3 órakor.
 
 

 

Szólj hozzá!

Tóth Viktor jazz-szaxofonos 2017. április 15-én, 40. születésnapja alkalmából koncertet adott a Fonó Budai Zeneházban. E koncert felvételéből CD jelent meg a Fonó gondozásában. A lemez megjelenése - 2017. június 7-e - alkalmából a Művésszel beszélgetett a Civil Rádió stúdiójában Ruzsa Viktor.
 
Az interjú felvételét Ruzsa Viktor készítette.
 
 
A beszélgetés a Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. június 14-i szerda 16 órakor kezdődő adásában hangzott el. Ismétlés 15-én csütörtökön 0 órakor.
 
 
 

 

Szólj hozzá!

Sziasztok! Kicsit "Off" is, meg nem is. A Civil Rádió médiatámogatója egy rockzenei tehetségkutatónak, amelyet idén már harmadszor rendeznek meg. Ennek felhívását gondoltam megosztani Veletek, lévén, hátha van köztetek rockervénájú zenész, aki zenekarával szívesen bemutatkozna egy előkelő hely előkelő közönségének.
 
Fogadjátok szeretettel:
 
A Magyar Queen Klub 2017-ben harmadik alkalommal hirdeti meg a "We Will Rock You" rockzenei tehetségkutató versenyt.
 
A verseny médiapartnere a Civil Rádió, melynek stúdiójában az esemény főszervezője: Arnold Gyarmati, a Queen Klub tiszteletbeli elnöke: Andrásfay Endre "Bandus", valamint az elnök: Tóth Tibor.
 
A felvételt készítette és a beszélgetést vezeti: Ruzsa Viktor
 
A felvétel a Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. június 14-i szerdai, 16 órakor kezdődő adásában hangzott el, ismétlés 15-én csütörtökön 0 órakor.
 
 

Szólj hozzá!

A Képmás Magazin idén ünnepli 15. születésnapját. Ez alkalomból Szám Katalin főszerkesztővel beszélgettünk a 2002-ben indult lapról, valamint a 2016. szeptemberében indított Képmás Blogról, illetve szóltunk a Magazin általa létrehozott Média a Családért Alapítványról és az Alapítvány által alapított Családbarát Médiáért Díjról.
 
Az interjú a Civil Rádió "117 perc" című magazinjában hangzott el 2017. június 14-én 16 órakor, illetve 15-én 0 órakor, valamint "Filagória - A védett közösségi tér" című magazinunk 2017. június 16-i adásában 13 órakor és 17-én 3 órakor.
 
 
Szerkesztő: Kemény Dániel, riporter: Ruzsa Viktor
 
 
 

 

Szólj hozzá!

ARANY ÖRÖKSÉG

2017.06.15. 01:25

szerző: RUZSA_VIKTOR

Ha a hónap második pénteke, akkor a Hermina Egyesület magazinműsora szól a Civil Rádió Filagória című műsorában. A rádió Budapest vonzáskörzetében az FM 98 frekvencián fogható.
 
Júniusi adásunk első felében egy április végi programunk kapcsán hallhatnak riportot. Egyesületünknél járt Hundzsa Gyula, a Retina Magyarország Egyesület elnöke.
Az adás második felében, az előző adásban tett ígéretünkhöz híven kis beszámolót hallgathatnak meg a Horizont Kultúrcsoport „Arany Örökség” programjáról több résztvevőtől.
 
 
 
Műsorvezető: Borainé Kati, Szerkesztő-riporter: Borai Botond, intro: Shuck Antal, hangmester: Balogh Tamás, házigazda: Ruzsa Viktor
 
A műsor a Civil Rádióban hangzott el 2017. június 9-én pénteken 13 és 10-én szombaton 3 órakor.
 
 

 

Szólj hozzá!

- Régi korok táncát idézi fel a Garabonciás együttes, aki 2012. óta rendez integrált mozgásszínházat ép és sérült gyermekek részére. Aranyosi Ágotával, az együttes művészeti vezetőjével beszélgettünk;
- Integrált akadálymentes sétát szervez a Parlamentbe az Emberek Vagyunk Egyesület 2017. június 9-én. Nosz Jánossal, az Egyesület elnökével ajánlottuk az eseményt;
- Reformmegállapodás a FODISZ és a XVIII. kerületi Robogó Óvoda között a fogyatékossággal élő óvodás gyermekek sportoltatása és fejlesztése érdekében. A részleteket Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke mondta el Rádiónknak;
- Swimatlon 2017. Úszó nagykövetek hívják fel a figyelmet a lakhatási problémákkal kűzdő emberek helyzetére. Az Utcáról Lakásba Egyesület rendezvénye;
- Pünkösdi ünnep menetrend a fővárosban
Szerkesztő-műsorvezető-technikai munkatárs: Ruzsa Viktor
A műsor a Civil Rádióban hangzott el 2017. június 2-án pénteken 13 és 3-án szombaton 3 órakor.

Szólj hozzá!

2017. május 22-én reformmegállapodás született a  Fogyatékos Diákok Országos Verseny-, Sport- és Szabadidő Szövetsége és a XVIII. kerületi Robogó Óvoda között az integrált óvodai keretek közt nevelkedő fogyatékos gyermekek óvodapedagógiai foglalkoztatása és sportolása céljából.

A részleteket Toponári Gábor, a FODISZ elnöke  mondja el.


Az interjú a Civil Rádió "117 perc" című magazinjában hangzott el 2017. május 30-án kedden 16 és 31-én szerdán 0 órakor.

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési HatóságSzólj hozzá!

Az Emberek Vagyunk Egyesül et integrált sétát szervez a Parlamentbe 2017. június 9-én délután 14 - 17 óra között.

Nosz Jánossal, az Egyesület elnökével Ruzsa Viktor beszélgetett.


Az interjú a Civil Rádió "117 perc" című magazinjában hangzott el 2017. május 30-án kedden 16, és 31-én szerdán 0 órakor.

 Szólj hozzá!

"Vers a szívemben - szívem a versben" címmel jelent meg Ézsiás László  költő, előadóművész verses CD-je. Műsorunk első részében megismerhették a költőt és két művészbarátját, akikkel saját verseikből adtak elő a Békásmegyeri Lámpás Klubban.

Ezt követően bemutattuk a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítványt, amely Alapítvány  jóvoltából 2017-ben először adták át a Jószolgálat Díjat. A díj alapítójával, Tóth Simon Ferenc színművésszel és Csuja Imre Jászai Mari-díjas érdemes művésszel beszélgettünk.


Szerkesztő-műsorvezető-technikai munkatárs: Ruzsa Viktor

A műsor a Civil Rádióban hangzott el 2017. május 26-án pénteken 13 órakor és 27-én szombaton 3 órakor.Szólj hozzá!

SZTÁRJAINK IS MOZDULNAK

2017.05.20. 22:43

szerző: RUZSA_VIKTOR

Műsorunk 2017. május 19-i adásában három témával foglalkoztunk:

 

 

- Marcelina jótékonysági koncerttel készül június 3-án a Vakok Általános Iskolájának Nádor termében;

 

- Csonka András színművész is mozdulj a "Mozdulj!" Közhasznú Egyesület május 27-i gálaműsorán az Aranytíz Kultúrházban;

 

- 2017. május 31-én először adják át a Jószolgálat Díjat

 

 

 

A műsor a Civil Rádióban hangzott el 2017. május 19-én pénteken 13 és 20-án szombaton 3 órakor.

 

Szerkesztő-műsorvezető-technikai munkatárs: Ruzsa Viktor

 

 

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

 

Szólj hozzá!

A Twickel-Zicsy Mária  Alapítvány  2016-ban  jött létre. Vezetője Tóth Simon Ferenc színművész. 2017-ben elsőként adják át a Jószolgálat Díjat.

 

A Civil Rádió stúdiójában Tóth Simon Ferenc színművész és Csuja Imre Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Díj 2017. évi nagykövete. 

 

 

A riport a Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. május 16-i, valamint "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorának 2017. május 19-i adásában hangzott el. 

 

Riporter és technikai munkatárs: Ruzsa Viktor

 

 

 

 

Szólj hozzá!

INDUL A BUDAPEST FOLKFEST 2017.

2017.05.20. 16:31

szerző: RUZSA_VIKTOR

2017. május 24 - 28. között rendezik a Budapest FolkFest-et a Fonó és a Várkert Bazár közös szervezésében.

 

Az eseményről  Móra Gabriellával, a Fonó Budai Zeneház produkciós vezetőjével és Éri Mártonnal, a Buda Folk Band egyik tagjával beszélgettem. 

 

Az  ajánló a Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. május 16-i adásában hangzott el.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Csonka András is részt vesz a "Mozdulj!" Közhasznú Egyesület 2017. május 27-i - immár több éve hagyományos - gálaműsorán az Aranytíz Kultúrházban. Erről beszélt a Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. május 16-i adásában.

 

 

 

Szólj hozzá!

FEHÉRBE ÖLTÖZIK A NÁDOR TEREM

2017.05.18. 15:53

szerző: RUZSA_VIKTOR

Marcelina  régi kapcsolatban van látássérült emberekkel. A Civil Rádió "117 perc" című magazinjának 2017. május 16-i adásában egy június 3-án megrendezésre kerülő jótékonysági koncertjéről, annak ötletéről, céljáról mesélt. 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

HERMINA MAGAZIN - MÁJUS 12.

2017.05.12. 23:59

szerző: RUZSA_VIKTOR

Ha a hónap második pénteke, akkor a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének magazinja szól a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorában. 2017. május 12-én sem történt ez másképp:

 

 

- Megismerhetik Kisnémedi Varga Pál magyar nóta- és operett-énekest, aki minden év májusában - így 2017. május 13-án is - újabb és újabb nagykoncerttel örvendezteti meg Hallgatóságát a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Székházának Hermina termében;

 

- A Mozdulj! Közhasznú Egyesület 2011. óta minden évben szervez tandemtúrát látássérültek számára a Balaton körüli zöld jelzésű kerékpárúton. Borai Botond mikrofonjánál az egyik alapító: Tálos Mónika gyógypedagógus, valamint édesanyja: Tálosné Violányi Mariann festő.

 

 

Szerkesztő-riporter: Borai Botond, zenei szerkesztő-műsorvezető: Borainé Kati, technikai munkatárs: Balogh Tamás,  intro: Shuck Antal, felelős szerkesztő,  házigazda: Ruzsa Viktor, a Civil Rádió munkatársa.

 

 

A műsor a Civil Rádióban hangzott el 2017. május 12-én pénteken 13  és 13-án szombaton 3 órakor.

 

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

 

 

 

 

Szólj hozzá!