HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

ADVENT VÉGÉN

2016.12.18. 19:00

szerző: RUZSA_VIKTOR

Ismét eltelt egy év. Karácsony előtti utolsó hétvégén több helyen tartottak karácsonyi ünnepségeket a látássérültek   egyesületei is, köztük a III. kerületi Lámpás Klub, 16-án pénteken délelőtt.     

 

 

 

Az ünnepségre személyes meghívást kaptam a klub vezetőjétől, Vasné Pintér Teréztől, akinek ezúton is szeretném megköszönni e gesztust, illetve azt, hogy a klub tagjaival együtt hozzájárult ahhoz, hogy az eseményről felvétel készüljön a Civil Rádió számára.  Az ünnepség egy rövid karácsonyi műsorral vette kezdetét, melyben  elsőként Hajnalné Filipich Adrienn adott elő egy karácsonyi éneket, majd pedig felvételről   hallhattuk Ady Endre "Karácsony" című versét néhai kiváló színészünk, Szabó Gyula előadásában.     Ezt követően a klubvezető  felhívta telefonon a kerület egyik legidősebb lakóját, az idén 100. életévét betöltő Margit nénit. A telefonbeszélgetést valamennyien figyelemmel kísérhettük. Az aktív éveiben pedagógusként dolgozó asszony még ma is kiváló egészségnek örvend, és nagyon örült Teréz hívásának, valamint a karácsonyi jókívánságoknak.     Végül már kötetlen beszélgetés közepette egy rövid interjúra is  maradt idő Vasné Pintér Terézzel, aki mesélt egyesületük létrejöttéről, programjaikról. Mint elmondta, Egyesületük 2015. októberében alakult. Kiváló kapcsolatuk van a kerület Önkormányzatával, Bús Balázs polgármesterrel, aki a   Békásmegyeri Közösségi Házat minden hónap  harmadik péntekén rendelkezésükre  bocsátja. Teréz egyébként  korábban Cegléden élt, ott ismerkedett meg sorstársaival.   Minden alkalommal igyekszik színvonalas programokat szervezni sorstársainak.   

Az ünnepségről készült tudósításunk december 23-án pénteken 13 órától hallható "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorunkban. 



Délután egy nem mindennapi kirándulást tehettünk a Szent István Bazilikában. A Vodafone Digitális Iskola Program  nyertese, az egyik csongrádi általános iskola néhány diákja érkezett Budapestre, akik karácsonyi ajándékképpen egy felejthetetlen kirándulást tehettek a Bazilikában, előtte pedig a Vodafone Magyarország önkéntesei  várták őket izgalmas programokkal, köztük korcsolyázással és kézműves foglalkozásokkal.  A kézműveskedés legizgalmasabb része  a gyertyaöntés volt, ráadásul egy méhész segítségével, aki  saját méhei által termelt méhviaszát hozta alapanyagként. Nem csoda hát, hogy záporoztak a kérdések, hiszen városi emberek vajmi keveset tudnak a méhészetről.  Nem sokkal négy óra előtt, még a teljes sötétség beálta előtt kis csoportokban látogatást tettünk a Bazilika kupolájában, majd onnan még tovább mentünk az épület egyik tornyába,  ami valóságos kilátóként várja az érdeklődőket. A torony erkélyére kilépve  a város panorámája, a gyönyörű karácsonyi  fényáradat tárult szemünk elé.  Az élményt emeli, hogy a torony körbejárható, így   minden égtáj felé megcsodálhattuk a város koraesti panorámáját.  

 

 

 

Szombaton pedig a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete tartotta évzáró ünnepségét. Az elnökség néhány tagja rövid vidám, zenés, humoros műsorral  várt minket. A történetet Borai Botond, az Egyesület elnöke írta, és álmodta színpadra. Egy család életébe nyerhettünk bepillantást. A családot - az Egyesület után, nemes egyszerűséggel - Hermina családnak hívják. Mikulás éjszakáján a télapó megérkezik hozzájuk, az apuka azonban betörönek véli, és leüti, mire a télapó elájul.  Közben az anyuka és a család két gyereke a dulakodásra felébred, és meglátják a télapót. Próbálják meggyőzni apjukat, hogy a télapót ütötte le - de ő hajthatatlan marad, és egyre csak azt  hajtogatja, hogy ő nem lehet a télapó. Közben megjelennek a télapó manói. Próbálják magához téríteni a télapót, még egy robotot is segítségül hívnak. Majd miután nagynehezen sikerült, és észlelik, hogy a télapó nem emlékszik arra, hogy került oda, és egyáltalán, ki is ő, énekelnek neki, hogy  visszanyerje emlkezetét. Végül minden jóra fordul, ugyanis, mint kiderült, a télapó nem felejtette el, hogy kicsoda, és hogy került oda, egyszerűen csak szerette volna megtréfálni a kíváncsiskodó gyerekeket, akik, mikor még élettelennek hitték őt, a világ összes ajándékát szerették volna elcsenni maguknak. A bölcs mikulás azonban úgy döntött,  bebizonyítja nekik, hogy a szeretet, az együttlét, a család    az ünnep igazi öröme - szemben minden más ajándékkal, játékkal.  

E  darab hatalmas sikert aratott a közönség soraiban.  Ezt követően nem maradt el a finom ebéd: Gordon blue sült burgonyával. Az ünnepi asztalon bőven volt még hely a különféle üdítőitaloknak is. Végezetül a Hermina Egyesület munkatársai egy-egy  ajándékcsomaggal kedveskedtek nekünk.

Köszönjük a remek hangulatú műsort, a megvendégelést, az ajándékcsomagot!



 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr1212056095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása