HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

A SAS-HEGYEN

2016.08.14. 22:27

szerző: RUZSA_VIKTOR

   Ma egy baráti társaságban a Sas-hegyi Kilátót néztük meg szervezett túra keretében.

 

szkla_a_sas-hegyen.jpg

Sas-hegy 1958. óta természetvédelmi terület. A védetté nyilvánítás 50.. évfordulóján jelentős beruházás volt, megújultak a sétautak, a Kilátóhoz vezető ösvény, a szakadékok feletti hidak, így a terület a látogatók számára teljesen biztonságosan látogatható, előre történő bejelentkezés útján, kis csoportokban, túravezető segítségével.

 

img_20160814_134742.jpg

Az ösvény kb. 240, míg a Kilátó kb. 258 méter magasan helyezkedik el. Onnan jól látható Buda, főképp a Bach-csomópont, Gazdagrét és Budaörs panorámája. A hegy kelet-nyugati irányban elterülő, dolomit-hegység, a dolomit jó tulajdonsága, hogy - a mészkővel ellentétben - nem oldódik a vízben. A hegy földrajzi fekvésének köszönhetően két oldala között jelentős, akár 15 - 20 fokos hőmérséklet-különbség is lehet, erről a látogatók egy-egy kihelyezett hőmérő segítségével győződhetnek meg. Ma délben a hegy déli oldalán 40, míg az északin csupán 24-25 C fok volt. Ennek következtében az aljnövényzet is jelentősen eltérő a két oldalon. Főleg zöld gyíkok, siklók kedvelt élőhelye.

 

buda_visszafoglalasanak_emlekmuve_a_sas-hegyi_kilatonal_tavolrol.jpg 

   A délelőtt  11 óra után kezdődött túra során volt lehetőségünk még egy 2012-ben emelt emlékművet is  megtekinteni. A Sas fát az 1686-ban történt Buda töröktől való visszafoglalásának emlékére állították.   

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr10010410394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása