HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete tavaly novemberben szervezte meg először a Látássérült Emberek Segédeszköz-konferenciáját, mely Magyarországon egyedülállóként mutatta be a látássérült emberek mindennapjait megkönnyítő segédeszközök széles palettáját - kezdve a különféle elektronikus- és videónagyítóktól egészen a nagy nyomógombos, nagy kijelzőjű mobiltelefonokon  át a legmodernebb érintőkijelzős mobilokig, számítógépes alkalmazásokig. A 2013-as konferencián csaknem négyszáz látogató volt. A szervezők a konferenciát azzal is színesítették, hogy a résztvevők sorsoláson vehettek részt. Aki valamennyi, a konferencián kiállító cég standját meglátogatta, és a látogatásokról igazolást is kapott egy, erre a célra készített lapra történő, a kiállítók által kibocsátott matricák  felragasztásával, csaknem negyedmillió forint értékű segédeszközcsomagot nyerhetett.

 

Idén november 19-én ismét megrendezésre került e konferencia a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége B_udapesti Székházának Hermina termében. A kiállítás egyúttal innovációs kiállítás is volt, hiszen jónéhány startup project is bemutatkozott, így például láthattunk egy olyan, kézfejre erősíthető készülék prototípusát, mely készülék ultrahang kibocsátása segítségével rezgő visszajelzést ad gazdájának az útjába kerülő akadályokról. Az Aurora Device névre keresztelt startup project által fejlesztendő készülék annyiban is hatékonyabb egy egyszerű fehér botnál, hogy az a fejmagasságban lévő tárgyakról is képes  visszajelzést adni, különböző gyorsaságú, intenzitású rezgések segítségével. 

A konferencián a Székház földszinti kis előadótermében minden órában hallhattunk különböző előadásokat az egyes kiállítóktól, ezzel párhuzamosan a második emeleti Hermina teremben az egyes kiállítók saját standokon mutatták be termékeiket, melyeket természetesen meg is lehetett vásárolni. Számtalan nagy képernyős telefon, érintő kijelzős telefon, ingyenes és fizetős programok, Braille-pontos- és beszélő karórák, mérlegek, vérnyomásmérők, vércukorszint-mérők, olvasó TV-k, elektromos nagyítók voltak láthatók, kipróbálhatók.  A rendezvényt Budapest Zugló  Önkormányzata mellett a Fővárosi Önkormányzat is támogatta. 

A helyszínen több interjút is készítettem, többek között Herczeg Lajossal, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkatársával, Torma zsolt IOS rendszer-fejlesztővel, Márkus Norbert rendszerfejlesztővel, illetve Miks Csabával, aki hat éve saját stúdiót üzemeltet, és aki az előadásokról hangfelvételt is készített. Vele természetesen a látássérültek által is könnyen használható hangszerkesztő alkalmazásokról beszélgettem. A riportot november 28-án pénteken 13:00 órakor kezdődő "Handycap" című műsorunkban hallhatjátok.  

 

 

 

Szerda esti "Filagória - A védett közösségi tér" című műsorunkban pedig az Oltalom Karitatív Egyesület által kiadott "Csillagszálló" Kulturális Utcalap 2014. őszi, "Rend" címmel napvilágot látott számának  megjelenése kapcsán hallhattak egy irodalmi estet Hallgatóink.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr986923719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása