HAJNALI FÉNY

Mottó: "Ha az élet már mindent megtagad Te légy csak mindíg önmagad. Mindegy, bárhova lépsz, soha vissza ne nézz Légy önmagad, mert csak így leszel szabad...!" (Kasza Tibor: "Menj tovább" - a Crystal dala)

Friss topikok

Linkblog

EMBERI ÉRTELEMBEN

2012.01.20. 23:48

szerző: RUZSA_VIKTOR

"Mindenki először is kertész - a saját életének kertjében..."

(Ócsai Gábor - festő)

 

 

Az Oltalom Karitatív Egyesület által kiadott "Csillagszálló" Kultúrális Utcalap  egy különleges irodalmi est-sorozattal és egy kiállítással ünnepli meg a magyar Himnusz születésének napját, január 22-ét, amely a Magyar Kultúra Napja. A Közép-Európai Intézetben  (Budapest VIII. kerületében, a Rákóczi u. 15. szám alatt) Karikó Szabolcs, jelenleg Párizsban élő festőművész grafikáiból nyílt kiállítás "Meg nem jelent címlapok" címmel. A kiállítás címe önmagáért beszél. Szabolcs a "Csillagszálló" 2008. őszi megújulását követően a lap borítóinak grafikáit tervezi. Egy-egy tematikus lapszámhoz több borítóterv is készül, melyek közül a leginkább az adott lapszám  tematikájához  illő kerül a kész lapszám borítójára. Azonban a meg nem jelentek eddig még valóban sehol sem jelentek meg - egészen mostanáig, amikoris a lap főszerkesztője, Pálfi Anna és Munkatársai úgy döntöttek, érdemes lenne egy kiállítást rendezni a 15 grafikát felvonultató sorozatból. Elhatározásukat tett követte, a kiállítást pedig e hét péntektől, január 20-ától február 10-éig láthatják az érdekődők hétköznapokon 13 - 18 óra között.

A kiállítás megnyitója hatalmas irodalmi- és könnyűzenei  estével egybekötött ünnepség volt. A Fenyő D. György  irodalomtörténész-tanár által moderált sorozat első állomásaként a rövid megnyitót követően a Sweet Jane Zenekar adott egy csaknem másfél órás umplugged koncertet két gitárral, dobbal és színvonalas énekesekkel. Ezt követően lehetőségem nyílt végigsétálni a tárlaton, a kiállítást megnyitó Ócsai Gábor festőművész segítségével. A grafikák főleg a belső emberi értékekre kívánják felhívni a látogatók figyelmét. Ócsai Gábor festőművész a képek ismertetésekor hangsúlyozta, ő inkább a kép által keltett belső érzéseket, "belső képet" tartja fontosnak. Ő csak a szívével  nézi a képeket, vagyis nem a fizikai kép a lényeges. Fontos, hogy az ember elsősorban magában keresse az értékeket, saját maga értékeit és a hibáit, és csak saját magunkon múlik, hogy meg akarjuk-e változtatni  életünket, és hogy rendet tudunk-e tenni a körülöttünk lévő  - egyébként rendre vágyó világban. Mert a világ  rendre vágyik, még ha most rendetlenség is van benne, de a Művész hiszi, hogy ez a rend nem is olyan soká - talán még az idén - megvalósul. Arra a kérdésre pedig, hogy hogyan mutathatjuk majd be Hallgatóinknak, hogy  miként konferálhatjuk majd be a vele készült interjú és tárlatvezetés előtt, hogy mondhatjuk-e festőművésznek, csak annyit mondott, hogy ő alapvetően nem tartja magát művésznek. Ő elsősorban kertész. Mert mindenki elsősorban kertész - a saját életének kertjében. Mindenkinek először saját maga lelkében kell rendet tennie.

 

A kiállítás megnyitójáról készült anyag hamarosan hallható lesz...

A rendezvény műsorfüzetének hátoldalán pedig a Civil Rádió logója is szerepel, mint médiatámogatóé. Köszönöm, számunkra ez megtisztelő, főleg, hogy Anna korábban maga keresett meg engem azzal kapcsolatban, hogy szeretne kérni tőlünk egy nyomdakész logót, mert szeretné feltűntetni logónkat a további lapszámokban és műsorfüzetekben - ám sokkal inkább fontos az, hogy mi hírt adhatunk ilyen és hasonló kezdeményezésekről, ezért ezt örömmel tesszük ezután is, akár általam, akár más Kolléga által készített riportokkal, interjúkkal.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnali-feny.blog.hu/api/trackback/id/tr423603068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása